Hastanelerin iş yükünü hafifletmek adına reçeteler farklı renklerle ifade edilerek sınıflandırılır. Buna göre reçetenin rengine göre farklı hastalıklarla ilgili reçeteler yazılır.
Reçete Türleri
Reçete Renkleri
Reçete renkleri içerisinde beyaz reçete, yeşil reçete, turuncu reçete, pembe reçete, mor reçete, sarı reçete, siyah reçete ve kırmızı reçete gibi pek çok reçete rengi bulunur.
Beyaz Reçete Nedir?
İlaçların önemli bir bölümü beyaz reçete kapsamına girer. Kontrole tabi olmayan ilaçların büyük kısmı beyaz reçete kapsamına girmektedir.Tüm doktorla beyaz reçete yazabilir.
Beyaz Reçete Reçetesiz Alınır mı?
Antibiyotik, diyabet, basit ağrı kesiciler gibi ilaçlar beyaz reçete kapsamındadır.
Kısıtlanmış Beyaz Reçete Nedir?
Beyaz reçete kapsamında hemen pek çok ilaç olsa da doktor tarafında riskli görülen bazı ilaçlar kısıtlanmış beyaz reçete içerisine girilmektedir. Bu ilaçlar özel muayane sonucu ilgili hekim tarafından verilmelidir.
Turuncu Reçete Nedir?
Turuncu reçete bazı hematolojik ilaçlar için kullanılır. Bazı kan ürünlerinin alımında bu reçeteden yararlanılır.
Yeşil Reçete Nedir?
Bağımlılık özelliği yapan psikotrop ilaçların temin edilmesinden yeşil reçete kullanılır.
Pembe Reçete Nedir?
Yasal sağlık sigortası olan kişiler için 28 gün süresince geçerli olan reçetedir.
Sarı Reçete Nedir?
Acil olarak kaydedilmesi gereken reçete rengi olarak sarı reçete kullanılmaktadır. Acil kaşesi ile bu reçeteler kaydedilerek kullanılmaktadır.
Daha fazla ilgili içerik;
Siyah Reçete Nedir?
Uyuşturucu ve psikotrop gibi bazı ağır ilaçlar siyah reçete kapsamında değerlendirilir. Bu ilaçlar sadece siyah reçete ile satın alınabilir. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından bu ilaçlar denetlenir.
Kırmızı Reçete Nedir?
Kırmızı reçete kapsamına uyuşturucu madde özelliği taşıyan ilaçlar girmektedir. Ağır seyrede bazı hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Mor Reçete Nedir?
Mor reçete Albümin gibi kan ürünleri ve bazı hematolojik ilaçların temininde kullanılan reçete türüdür.