Toplum içerisinde Kaymakamlık Yardım parası olarak adlandırılsa da aslında yapılan yardımın kaynağı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarıdır. Bu vakıfların başkanı ilçenin Kaymakamı olur. Ayrıca Her vakfın mütevelli heyeti bulunmaktadır ve yapılan başvuruların incelenmesi ile gerekli kriterleri taşıyan kişilere nakdi yardımlar söz konusu edilmektedir.
Kaymakamlıkların verdiği bilinen Vakıf sosyal yardım nakdi yardım tutarları net bir rakam değildir. Bu tutar Vakfın bütçesi ve kişinin ihtiyacı olduğu duruma göre değişiklik gösterir. Bu çerçevedealınabilecek yardım tutarı muhtaçlık sınırı olan 1400 Lira seviyesine kadar çıkabiliyor.
İlçelerin en büyük İdari Amiri konumundaki Kaymakamlıklardan para yardımları yapılması da söz konusu. Ancak buradaki yardımlar Sosyal Yardım Vakıflarınca yapılıyor. Her yıl Kaymakam başkanlığında oluşturulan Mütevelli Heyetinde idari kurum amirleri ve dışarıdan da iki kişi dahil edilir. Bu heyetler yapılan başvuru sonrası önüne gelen dosyayı inceler ve yardımın yapılıp yapılmamasına kadar verir. Sosyal yardımların Yapılmasında kriteler şunlar;
- Hanede bulunan kişilerin kişi başı gelirlerinin muhtaçlık sınırının altında olması
- SGK Kaydı ile gelirinin olmaması
- Üzerine yüklü miktarlarda mal varlığı olmaması (ev-araba-taşınmaz mallar-banka hesabı)
- İkamet adresinin başvuru yaptığı ilçede olması
Vakıflar çeşitli kalemlerde nakdi yardımlar yapar. Burada eğitim yardımı, burs yardımı ve aile çocuklarına nakdi yardımlar gibi bir dizi kalemden bahsetmek mümkündür. Fakat en çok maddi durumu kötü olan ve yardıma muhtaç olanlara yardımlar söz konusu edilmektedir. Başvurular e-devlet üzerinden alınabilirken ayrıca kişiler Vakfa kimlikleri ile giderek şahsen başvuru yapabiliyor.
Başvuru sonrası Vakıf personeli gerekli dosyayı hazırladıktan sonra dosya sosyal inceleme uzmanlarına gönderilir. Burada uzmanlar kişinin üzerindeki mal varlıkları, aylık geliri, SGK kaydının olup olmadığını araştırır. Hatta bazı zamanlarda bu inceleme uzmanları başvuru yapan kişinin evine kadar gider ve evdeki eşya ile diğer durumları da incelemeye alır.
Kaymakamlık Yardım Parası Nereye Yatıyor?
Kaymakamlıkların Vakıfları aracılığıyla yatırılan paralar aksi bir durum olmadığı sürece ilçede bulunan Ziraat Bankası şubeler üzerinden yapılmaktadır. Bu yardımın gerçekleştirilmesinde kişinin bankada hesap numarasının olması da gerekmiyor. Kişinin TC numarası üzerinde gönderilen para yine kimliğiyle kişi kendisi çekiyor. Bazı durumlarda PTT şubeleri kanalıyla da yatırılabilen bu ödenekler güncel olarak devlet bankası Ziraat üzerinden çekiliyor.
Kaymakamlık Yardım Parası Ne Zaman Yatar?
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aksi bir durum olmadığı sürece haftada bir toplantı yapar. Bu toplantı ile mevcut başvurular ve dosyaları incelenerek Mütevelli Heyetlerince karara bağlanmaktadır. Bu kararın bağlanması ile kişilerin hesabına para bir iki gün içinde Vakfın yoğunluğuna göre aktarılmaktadır. Para aktarım işleminin tamamlanmasının ardından ise başvuru sahibinin vermiş olduğu telefon numarasına SMS ile paranın yatırıldığı, kimlik ile hangi bankadan alması gerektiği hususlara da yer verilir. Bu aşamadan sonra yardım dosyası kapatılmış olur.
4 Milyon Aileye 7200 TL Yardım Başvurusu
700 TL Gıda Yardımı Başvuru Formu
Dünyanın En Büyük Yardım Kuruluşları