İpotek fek ne demek hakkında detaylı bilgilendiriyoruz. Banka ipotek fek yazısı örneği ve fek açılımı ne demek işte detaylar.
İpotek fek ne demek, ev almak birçok kişinin hayalinde yer almaktadır. Ev almak için ülkemizdeki çoğu kişi krediye başvurmaktadır. Kredi ile ev satın alan kişilerin evlerine banka ipotek koyar. Bankanın bunu yapmasındaki asıl amaç kişi kredisini ödeyemezse banka kendini koruması içindir. Ev satın alındıktan sonra kişi kredisini ödediği gün ipotek kaldırılır. İpoteğin kaldırılması için bazı adımların gerçeklemesi gerekir. Bu adımlardan birisi banka tarafından hazırlanan fek belgesidir. Peki nedir bu fek belgesi derseniz gelin bir bakalım.
- Banka tarafından hazırlanan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne teslim edilecek bir belgedir. Bu belge sayesinde evin üzerindeki ipotek kaldırılır.
Banka İpotek Fek Yazısı Örneği
Son zamanlarda ev almak oldukça zordur. Ev almak isteyen kişilerin çoğu bankadan kredi çeker. Bankadan alınan kredi ile ev satın alındığında evin üzerine ipotek konulur. Borç ödendiği gün banka fek belgesi ile evinizin üzerindeki ipotek kaldırılır. Banka tarafından hazırlanan fek yazısının örneğini merak ediyorsanız sizler için yazımızda ele aldık.
- Banka tarafından oluşturulan fek yazısında alacaklı, vekili ve borçlunun isimleri ile başlamaktadır. Ardından taşınmazlar kaydına konulan haczin kaldırılmasına karar verildiğini ve hacizlerin fekki gereği rica edilir. İcra Müdür Yardımcısının imzası ile fek belgesi oluşturulur.
Fek Açılımı Ne Demek
Konut kredisi ile alınan evin üzerindeki borcun tamamen ödenmesi durumunda bankadan fek belgesi alınır. Fek belgesi ile ipotek kaldırılarak ev tamamen sizin olur. Fek kelimesinin anlamını merak ediyorsanız sizler için yazımızda derledik.
- Fek kelimesi dilimize Arapçadan geldiği ve sözlük anlamının koparma, ayırma ve bozma olduğu bilinmektedir. Fek kelimesinin açılımı yoktur direk olarak anlamı bozmak demektir. Buradan da anlaşılacağı üzere evin üstündeki haciz yani ipotek bozulur, kaldırılır anlamını taşır.
Fek Yazısı Ne Demek
Ülkemizde ev fiyatlarının yükselmesi ile ev almak isteyen birçok kişi konut kredisine başvurmuştur. Konut kredisine başvurduktan sonra evini alan kişiler borçlarını ödemedikleri sürece evlerine banka tarafından el konulmaktadır. Bankalar konut kredisini vermeden önce kendini korumaya almak için evin üzerine ipotek koyar. Borcun tamamı ödendiği sürece fek yazısı ile ipotek kaldırılır.
- Fek yazısı oldukça önemli bir belgedir. Evin üzerindeki ipoteğin kaldırıldığı Fek yazısı ile belirlenmektedir. Fek yazısı bankadan aldıktan sonra Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne giderek evinizin üzerindeki ipoteği kaldırmanız için gerekli olan yazıdır.
İpotek Fek Harcı Ödeme
Konut kredisindeki borcun tamamını ödeyen kişi evi üzerine alabilmek için ipoteği kaldırması gerekir. Bunun içinde Fek yazısına ihtiyacı vardır. İpotek fek yazısı için bankalar tüketicilerden ücret almaktadır. Ancak alınan bu ücretlerin kanunen bir dayanağı olmadığını belirtmemiz gerekir. Krediyi kullanmadan önce sözleşmenizi iyi okumanız gerekir. Sözleşmede ipotek fek yazısı ücretinin alınıp alınmaması hakkında bir madde yer alıp almadığına bakmanız gerekmektedir. Eğer böyle bir madde yer almıyorsa ipotek fek yazısı için bir ücret ödemenize gerek yoktur. Ama böyle bir madde yer alıyorsa maalesef bu ücreti ödemeniz gerekir.
- İpotek fek yazısı için istenilen ücret bankadan bankaya değişiklik göstermektedir ve bazı bankalar ufak miktar isterken bazı bankalar yüksek bir miktar istemektedir. İpotek kaldırma harç ücreti bankaya yatırılarak fek yazısını bankalardan alabilirsiniz.
Fek Yazısını Tapuya Göndermeyen Banka
Konut kredisi yeterli nakit parası olmayan kişilerin ev alması için verilen bir kredidir. Kredi bitene kadar evin üstüne ipotek konulur ve ne zaman borç biterse ipotek evin üstünden kaldırılır. İpoteğin kaldırılması için bankaya belirli bir ücret ödemeniz gerekir. Ücret ödendikten sonra bankadan fek yazısız talebinde bulunur. Ancak birçok kişi bankanın fek yazısını vermediği dile getirilmiştir. Banka fek yazısı talebinize olumsuz yanıt veriyorsa Tüketici Mahkemesine giderek dava açmanız gerekir.
- Fek yazısı bankadan alındıktan sonra Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne giderek ipoteğinizi evin üstünden kaldırabilirsiniz. Fek yazısını banka Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne göndermez. Borcu olan kişi bankadan fek yazısını alarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne giderek ipoteğini kaldırır.
Fek Yazısı Alınmazsa Ne Olur
Kredi ile ev satın alan kişiler için önemli belgelerden birisi fek yazısıdır. Fek yazısı borcunuzun bittiği ve evin artık sizin olduğunu ispatlayan kanıt niteliğinde bir belgedir. Fek yazısınız Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne teslim etmediğiniz sürece evinizin üzerindeki ipotek kaldırılmaz. Bir yıl içerisinde fek yazısını Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne teslim etmediğiniz sürece bankaya bir daha ücret ödeme durumunuz olabilir. Peki hiç fek yazısını talep etmezseniz neler olabilir?
- Fek yazısını almadığınız takdirde banka evinize el koyabilir ve icradan kaynaklı evin satışını gerçekleştirme hakkına sahiptir. Bunun birçok örneği ülkemizde yaşanmıştır. Hatta bazı bankalar Fek yazısının gerekli olmadığını söyleyerek evi satılan ve mağdur olan birçok kişi vardır. Fek yazısını evin borcu ödendiği zaman almanız ve ipoteği kaldırmanızı tavsiye ediyoruz.
Masrafsız Tapu Devri Nasıl Olur