Kurban ibadetinin önemi ile ilgili pek çok hadis bulunmaktadır. Kişinin kurban kesmeden önce bu hadisler ile ilgili bilgi edinmesi ise oldukça önemlidir. Yapılacak olan ibadetin uygun olarak tamamlanması ve yapılabilmesi için ayet ve hadislerin takip edilmesi gerekmektedir.

Kurban kesmeden önce dikkat edilmesi gerekli olan kısa ayet ve hadisler hakkında bilgi sahibi olmak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Kurbana Kaç Gün Kaldı

Kurbanla İlgili Kısa Hadisler

Kurbanla ilgili kısa hadisler, kişinin kurban bayramının ve kurban kesmenin önemini anlamasını sağlamaktadır. Kurban bayramı hakkında bilgi vermekte olan önemli hadisler aşağıda belirtilmiştir.

  • Enes B. Malik (r.a.) rivayetine göre: Resulullah (Sav) boynuzlu, alaca renkli iki koçu kendi eli ile kesti ve kurban etti. Besmele çekti, tekbir aldı ve keserken ayağını koçların sağ yanı üzerine koydu.
  • Bera B. Azib (r.a.) rivayetine göre Resulullah (Sav) şöyle buyurmaktadır: “Topal hayvan, tek gözlü hayvan, hastalığı belli olan hayvan, zayıf ve cılız olan hayvan kurban edilemez.”
  • Ademoğlu kurban kesme gününde Allah katında kan akıtmaktan daha sevimli bir amel işlememiştir. O kurban, kıyamet günü boynuzları, kılları ve tırnakları ile gelecektir. Kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah katında hemen kabul olunur. Bu nedenle kestiğiniz kurbanlardan dolayı sıkıntı değil gönlünüz hoş olsun.
  • Allah indinde günlerin en büyüğü Kurban Bayramı günüdür. Bunu, fazilette nefr günü (teşrik günlerin ikinci günü) takip eder.
  • Her kim bizim namaz kıldığımız gibi namaz kılar, bizim kurban kestiğimiz gibi kurban keserse şüphesiz ki o kimse kurban ibadetini yerine getirmiştir. Her kim de kurbanının namazdan önce kesmiş ise o et için kesilmiş koyundur.

Kurban Edilecek Hayvanlar Hangi Ayette Yer Alıyor?

Kurban edilecek hayvanlar ile ilgili öz bili Hac Suresi 36-37. Ayetlerde yer almaktadır. O hayvanlar, yanları yere yaslandığı zaman onlardan yiyin; isteyen yoksulu ve istemeyen yoksulu doyurun. Allah o hayvanları sizin hizmetinize verdi ki şükredesiniz.

Kurban Kesmezse Ne Olur?

İmam-ı Malik ve İmam-ı Ahmed’e göre bir mükellef kurban keserse sevap kazanır, ancak kesmezse günahkar olmaz. Ancak Hanefi fukahası için kurban kesilmezse günah olmaktadır.

Vacip İle İlgili Ayet Ve Hadisler

Vacip, farz olmayan ancak yapılması hoş olan ibadetlere verilen isimdir. Açıklandığı zaman vacip, yükümlünün farzdan aşağıda fakat sünnetten daha kuvvetli olarak yerine getirmesi gereken ibadet olarak tanımlanmaktadır.

Kurban ibadeti de vacip olarak belirtilmektedir. Kurban ibadeti ile ilgili pek çok hadis bulunmaktadır. Bu nedenle kurban vacibi ile ilgili pek çok ayet ve hadis bulmak mümkündür. Kurban ile ilgili kısa hadisler hakkında bilgi edinmek için yukarıdaki başlıklara göz atabilirsiniz.

Kurbanla İlgili 40 Hadis

Kurbanla ilgili pek çok hadis ve ayet bulunması sayesinde kolay bir şeklide bilgi bulunabiliyor. Kurban kesme ile ilgili hadislerin ve ayetlerin bir kısmı şu şekildedir:

  • Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık Onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.
  • Sizin için onlarda belli bir zamana kadar birtakım yararlar vardır. Sonra da kurbanlık olarak varacakları yer Beyt’i Atik (Kabe)’dir.
  • Kurbanlık büyükbaş hayvanları da sizin için Allah’ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar saf saf sıralanmış dururken kurban edeceğinize üzerlerine Allah’ın adını anın. Yanları üzerlerine düşüp canları çıkınca onlardan siz de yeyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Şükredesiniz diye onları böylece sizin hizmetinize verdik.

Bayram Tatili Ne Zaman Bitiyor

Kurbanla İlgili Ayetler Hangileridir

Canlı Kurbanlık Kg Fiyatı