Ayak altı yanması nasıl geçer ve ayak yanmasına ne iyi gelir evde çözüm olarak neler yapılır, bilgilendiriyoruz. Gece ayak yanmasına ne iyi gelir ve ayak altı yanması hangi hastalığın belirtisidir, inceleyelim.
Ayak altı yanması nasıl geçer, neden olur gibi sorular çok sıkça araştırılıyor. Ayak tabanında yanma hemen hemen herkesin dönemsel olarak yaşadığı bir durumdur. Özellikle çok ayakta kalma, aşırı yorgunluk gibi etkenlerin yanmaya neden olduğunu söylemek mümkündür.
Ancak bu gidi durumlarda yanmalar dinlenme ile kısa sürede geçecektir. Fakat uzun süren ve kronik hale gelen ayak altı yanma durumları da söz konusu olabilir. Bu durumda doktora başvurup tedavi olmanız gerekir. Ancak evde şu yöntemleri deneyerek ayak altı yanmasını en az seviyeye indirmeniz mümkündür.
- Bir kova ılık suyun içerisinde bir miktar tuz ilave ederek ayaklarınızı bu suyun içerisinde bekletebilirsiniz. Bu kan akışınızı düzenleyerek ayaklarınızın rahatlamasına yardımcı olabilir.
- Yine bir kova ılık suyun içerisinde saf elma sirkesi dökerek ayaklarınızı 20 dakika kadar içerisinde bekletmeyi de deneyebilirsiniz. Sirkenin ve suyun yatıştırıcı etkisiyle ayak tabanındaki yanmalar en az seviyeye inecektir.
Ayak altı yanması çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle de mutlaka doktora başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız. Özellikle de bu ağrılar kronik hale geldiyse mutlaka Nöroloji ayak yanması endokrinoloji bölümlerinden birine gitmeye özen göstermelisiniz.
Gece Ayak Yanmasına Ne İyi Gelir
Gece ayak yanmasına ne iyi gelir merak ediliyor. Ayak altı yanması aşırı yorgunluk, ayakta kalma ve benzeri faktörlere bağlı olarak gelişir. Buna ek olarak çeşitli hastalıkların habercisi de olabilir. Eğer ayaklarınızda özellikle de gece yanma durumu başlıyorsa evde şunları kullanmanız iyi gelebilir;
- Epsom tuzu ve ılık su karışımı
- Elma sirkesi ve ılık su karışımı
- Zerdeçal sürmek
- Zencefil sürmek
- Buzlu suda bekletmek
- Kekik sürüp sarmak
- Acı kabak
Evde bu yöntemlerden birini deneyerek yatınca ayak yanması hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki tüm bu seçenekler kısa süreli çözümlerdir. En kısa sürede doktora başvurmayı ihmal etmeye özen göstermeniz tavsiye edilir.
Gece Ayak Yanması Neden Olur
Gece ayak yanması neden olur sorusunun birden fazla yanıtı bulunuyor. Yatınca ayak yanması tek bir nedene bağlamak mümkün değildir. Ayrıca eğer geceleri artan ayak yanması durumu varsa da mutlaka doktora gidilmesi gerekiyor. Nitekim genel olarak gece ayak yanması neden olur şu şekilde yansıyor;
- Aşırı kilo alımı,
- Uzun süre ayakta kalarak çalışmak,
- Uzun süre rahat olmayan ayakkabılarla yürümek,
- Sinir sıkışması yaşamak,
- B12 eksikliği,
- Kan dolaşımı sorunları,
- Böbrek ve karaciğer kaynaklı hastalıklar,
- Sigara ve alkol kullanımı,
- Travmalar,
- Dar ayakkabı giymeniz.
Tüm bunlar ayak yanmasının nedenleri olabilir. Siz de açığa çıkan yatınca ayak yanması net teşhis edilmesi için hastanelerin nöroloji ya da endokrinoloji bölümlerine başvurarak muayene olabilirsiniz.
Daha fazla ilgili içerik;
Ayak Altı Yanması Hangi Hastalığın Belirtisidir
Ayak altı yanması hangi hastalığın belirtisidir diye merak ediliyor. Ayak altındaki yanmaların çeşitli nedenleri olabilir. Bu noktada bazı hastalıkların habercisi olduğunu söylemek de mümkündür. Bunlardan bazılarını sıralamak gerekirse de;
- Bel fıtığı
- Siyatik hastalığı
- B12 eksikliği
- Kanda hemoglobin yüksekliği
- Amiloidoz birikimi
- Şeker hastalığı
- Tarsal tünel sendromu
Ayaklardaki yanma sıraladığımız ve benzeri hastalıkların habercisi olabilir. Ancak doğru teşhis için doktora başvurup muayene olmanızda fayda vardır.
Ellerde yanma neyin belirtisi
Ellerde yanma hissi oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Eğer ellerde yanma varsa olası nedenlerinden biri tiroid bezlerinin normalinden fazla çalışması olabilir. Bunun yanı sıra egzama hastalığı, diyabet ya da damar tıkanıklığı gibi hastalıklar da elde yanma hissi oluşturabiliyor.
Karpal tünel sendromu tehlikeli mi
Karpal tünel sendromu hastalığı kalıtsal-genetik bir hastalık değildir. Ayrıca bulaşıcılığı da bulunmuyor. Ancak karpal tünel sendromu neticesinde oluşan hasarların iyileşmesi biraz uzun zaman alabilir. Tedavide geç kalınırsa uzun vadede sakatlık gibi istenmeyen sonuçlara da neden olabilir.