10 günlük rapor parası SGK tarafından işçiye ödenir. 2022 yılı Temmuz ayı itibariyle rapor parası ödeneği alacak olan çalışanların alacakları toplam rapor parası da gün bazında aldıkları maaş tutarına göre belirlenmektedir.
10 günlük rapor parası 2022 yılı ikinci yarısı itibariyle ayakta tedavi görenler için 1.106,6 TL’dir. Yatarak tedavi görenler için ise 10 günlük rapor parası tutarı 830 TL’dir. Kendi rapor parası tutarınızı hesaplamak için günlük kazancınız üzerinden hesaplama yapabilirsiniz.
Kişinin hasta olması halinde geçici iş göremezlik ödeneği eğer kişi yatarak tedavi görüyorsa günlük kazancının yarısını, ayakta tedavi görüyorsa günlük kazancının üçte ikisini olacak şekilde alır. Kişinin aylık kazancına bağlı olarak rapor parası da değişkenlik gösterebilir.
Yukarıda bahsedilen tutarlar asgari ücret üzerinden hesaplanmıştır. Bu nedenle rapor parası alacakların alabilecekleri minimum 10 günlük rapor parası tutarı yukarıdaki gibidir. Rapor parasının ne kadar sürede yatacağı, rapor parası alma şartları ve detaylar yazımızda.
Rapor Parası Kaç Günde Yatar?
Rapor parası, raporlu olunan gün sayısının işveren tarafından SGK’ya bildirilmesinin ardından en geç 15 gün içinde işçinin hesabına yatırılır. İşçinin hesabına yatırılamaması halinde ise PTT şubeleri üzerinden işçinin adına yatırılır.
Ödeme işçinin hesabına yatırılacaksa e-devlet üzerinde kayıtlı olan hesap bilgisine ödeme yapılır. Rapor parası yatırıldıktan sonra bekleme süresi 2 aydır. Yatırıldığı andan itibaren 2 ayı geçen bekleme süresinde rapor parası tekrar SGK’ya gönderilir ve rapor parası ödemesi tekrar alınamaz.
Rapor parası yattıktan sonra 2 ayı geçirmeniz halinde rapor parasını alamazsınız. Bu durumda yapabileceğiniz en sağlıklı işlem SGK’ya giderek dilekçe vermek ve durumunuzu arz etmek olacaktır.
Rapor Parası Alma Şartları
Rapor parası alma şartları, işçinin raporlu olduğu günlerde alamadığı maaşı yerine aldığı ödemeyi alması için gereklidir. Rapor parası almak isteyen işçinin rapor parasını SGK’dan alması için en az 3 gün raporlu olması gerekir. Bunun yanı sıra aşağıdaki rapor parası alma şartları da taşıması gerekir;
- Sağlık raporu SGK tarafından yetki verilmiş olan sağlık kurullarından alınmış olmalıdır.
- SGK’ya bağlı çalışan kişinin annelik, iş kazası, hastalık ya da meslek rahatsızlığı nedenlerinden biri ile geçici süre ile rapor almış olması gerekir.
- Sigortalı çalışanların hastalık sebebi ile geçici iş göremezlik raporundan ödenek almaları için rapor başlamadan hemen önceki günden itibaren; işçinin geriye dönük olan 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi ödenmiş olmalıdır.
Rapor parası kaç günde hesaba yatar?
Rapor parası raporlu olunan gün sayısının SGK’ya bildirilmesinden sonra 15 gün içinde hesaba yatar.
3 günlük raporun kaç günü ödenir?
3 ve daha fazla olan raporlu gün sayısında raporlu olunan günlerin tamamı SGK tarafından rapor parası ödenir.
2 Gün Rapor Parası Kesilir Mi – Kaç Gün Rapora Ne Kadar Para Veriliyor?
30 Günlük Rapor Parası Ne Kadar – Kaç Gün Raporun Varsa Hesapla
Unutulan Rapor Parası Nasıl Alınır