Üniversitede devamsızlık hakkı özellikle yüksek öğretim kurumlarında eğitim almaya yeni başlayan öğrenciler tarafından en sık araştırılan konulardan biri haline gelmiştir. Devamsızlık yapmadan önce bu konu hakkında araştırma yapmak, herhangi bir mağduriyet yaşamanıza engel olacaktır.
Üniversitede Devamsızlık Dönemlik mi?
Yüksek öğretim olarak bilinen üniversitelerde devamsızlık sorunu birçok öğrenciyi zor durumda bırakmaktadır. Üniversiteye giren pek çok öğrenci, devamsızlıklarını nasıl öğrenebileceklerini merak etmekte ve bu gibi sebepler dolayısıyla ilk başta üniversiteye uyum sağlamakta zorlanmaktadır. Bu uyum sorununun belki de en çok yaşandığı noktalardan biri de devamsızlık durumudur.
- Üniversitelerin devam zorunluluğu dersten derse ve öğretim elemanına göre değişmekte olup, bir dersten başarısız olunması tüm yarıyılın tekrarına yol açmaz, sadece ikinci yarıyılda başarılı olunmasına neden olur. Derse devamsızlık, ders tekrarında dahi derse devam zorunluluğu getirir.
- Dolayısıyla üniversitede devamsızlık dönemlik mi sorusuna devamsızlığın derse ait olduğunu, dersin tamamlanmasının ardından devamsızlık durumunun da sona erdiğini söylemek gerekir. Üniversite devamsızlıkları sadece bu ders için geçerlidir ve dönem başına kaydedilir. Yani devamsızlığınız tüm yılı değil, sadece o yarıyılı ve dersi kapsar.
%30 Devamsızlık Hakkı Kaç Gün?
Üniversiteler özel yapılardır, bu sebeple birçok üniversitede devamsızlıklar değişebilmekledir. Buna rağmen pek çok fakülte ve derste devam zorunluluğu bulunur. Bu noktada pek çok öğrenci %30 devamsızlık hakkı kaç gün hakkında merak duymaktadır. Ancak bu soruya yanıt vermek için dersin toplam süresini bilmek gerekir. Üniversitelerin akademik takvimleri değişkenlik göstermektedir.
- Yüzde 30 devamsızlık hakkı bir dönemin 12 hafta olması durumunda 4 haftaya yani 4 derse karşılık gelmektedir.
Üniversitede Devamsızlık Hakkı Kaç Gün?
Çoğu üniversite, öğrenci bilgi sistemlerinde yer alan devamsızlık bölümlerini kullanmaz. Bu durum ise öğrencilerin devamsızlıklarını görmelerine engel olur. Bu üniversitelerde devamsızlıklar, dersin başında verilen öğretmenlerin isim ve imzalarına göre belirlenir. Bu kağıtlar, tüm sınıf günlerinde bir programa göre imzalanacak şekilde düzenlenir ve imzalamayı caydırmak için imzalamadığınız haftanın üzeri çizilir. Bu evraklara bakarak devamsızlık durumunuzu öğrenebilirsiniz. Bazı profesörler bu devamsızlıkları görmezden gelirken, diğerleri çok sıkı bir katılım bekler.
- Üniversitede devamsızlık hakkı kaç gün sorusuna ise dersi veren öğretim elemanına göre bu durumun değişkenlik göstereceği yanıtını vermek mümkün olacaktır. Ancak 4 hafta dönem içinde derse gelinmediğinde devamsızlık oluşacaktır.
SONUÇ: Üniversitede devamsızlık ve devamsızlık hakkı dersi veren öğretim elemanına göre değişkenlik göstermektedir. Öğretim elemanının uygun gördüğü orandan daha fazla sayıda katılım yapmayan öğrenciler dersi geçemez.
Devamsızlık Aşılması Durumunda Ne Olur?
Eğer uygun görülenden daha fazla devamsızlık yaptıysanız ders tekrarı yapmanız gerekecektir. Eğer dersin devam zorunluluğu varsa, devamsızlık sebebi ile başarısız gözükebilir yani kalabilirsiniz.
Sınıfta Kalıp Kalmadığımı Nasıl Öğrenirim
Üniversite Öğrencilerine 3000 TL Yardım Başvurusu Şartları
Üniversite Ders İçerikleri Nasıl Alınır