Adlaşmış sıfat nedir sorusuna ismin yerini alarak onu niteleyen ve böylelikle belirten bir kural olduğu şeklinde yanıt vermek doğru olacaktır. Adlaşmış sıfatlar hem gündelik yaşam içerisinde hem de yazılı kaynaklarda ve edebi eserlerde sıklıkla kullanılmakta ve böylelikle karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra, adlaşmış sıfatın en önemli dil bilgisi kuralları arasında bulunduğunu söylemekte kesinlikle yanlış olmayacaktır. Bu kural, özellikle edebiyatla ilgilenenler ve öğrenciler için kesinlikle bilinmesi gereken kuralların arasında yer alır.
Niteleme sıfatlarının çekim eki almaları durumunda ya da almadıkları durumlarda niteledikleri isim yerine geçerek onun yerini alan sözcüklere adlaşmış sıfat denir. Sıfat tamlamaları içerisinde pek çok değişik çeşit üzerinde bunu gerçekleştirmenin mümkün olduğu bilinmektedir. İsmin yerini almakta olan sıfatlar cümlenin daha kolay ve pratik hale gelmesini sağlar.
Adlaşmış Sıfat Nasıl Bulunur?
İsmin yerini alarak onu niteleyen ya da belirten sıfatlar adlaşmış sıfat olarak adlandırılır. Dolayısıyla adlaşmış sıfat nasıl bulunur sorusunun cevabı oldukça kolaydır. Her gün pek çok kişi farkında olmadan adlaşmış sıfatların kullanıldığı cümleler kurarak iletişim gerçekleştirmektedir.
Cümlelerin içerisinde ismini yerini almış ve onun nitelemiş sıfatlara bakarak adlaşmış sıfatları kolaylıkla tespit edebilirsiniz.
Adlaşmış Sıfat 5 Örnek
Adlaşmış sıfatlar cümlelerin daha pratik ve anlaşılır hale gelmesini sağlar. Bu durum örnekler üzerinden daha verimli şekilde anlaşılabilir.
“Yaralı kız babasını görünce mutlu oldu.” cümlesi adlaşmış sıfat ile birlikte “Yaralı babasını görünce mutlu oldu.” şeklini almaktadır. Bu sayede ilk cümlede yaralı sözcüğünü niteleyen sözcük, niteleme sıfatı olarak görev almaktadır. İkinci cümle ise kızın yerine geçen yaralı sözcüğünün adlaşmış sıfat haline gelmesini sağlamıştır.
- Adlaşmış sıfat 5 örnek bu konuyu daha iyi anlamayı sağlar. Örnekler arasında;
- ”Akıllı insanlar kendine güvenir.”- “Akıllılar kendine güvenir.”
- “Özgüvenli insanlar her yerde sevilir.” – “Özgüvenliler her yerde sevinir.”
- “Yeni kıyafetleri görünce eski kıyafetleri unuttu.” – “Yenileri görünce eskileri unuttu.”
- “Taksiye bir yaşlı adam ve bir genç kız bindi.” – “Taksiye yaşlı ve genç bindi.”
- “Bu konuyu bilen kişileri ve bilmeyen kişileri bir tuttu.”- “Bu konuyu bilenle bilmeyeni bir tuttu.”
Dershaneler Ne Zaman Açılacak – Fiyatları Ne Kadar?
Dünyanın Katmanları 3. Sınıf – Görsel Anlatım
Evreka Ne Demek – Evreka Hangi Dil