Aile danışmanı nasıl olunur, ne iş yapar gibi tüm sorularınızın yanıtlarını içeriğimizde bulabilirsiniz. Aile danışmanı hakkında merak edilenler…

Bireyler arasında zaman zaman kavga ve tartışma yaşanır. Eğer aile bu durumu kendi içinde halledemiyorsa aile danışmanından destek alabilir. Aile danışmanı ise terapi seansları, ilaç ve psikiyatr desteği gibi birçok konuda hizmet verir. Eşler arasındaki soğukluğun giderilmesi ve sağlam ile yapısı oluşturulması amaçlanır. Aile danışmanlığı son zamanlarda birçok kişinin tercih etmek istediği meslekler arasında yerini alıyor. Peki aile danışmanı olmak için hangi yollardan geçmeniz gerekir. Hadi gelin inceleyelim.

  • Psikoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Sosyal Hizmet, Çocuk Gelişimi, Sosyoloji ya da Tıp bölümlerinden birini bitirmeniz gerekir.
  • Bölümlerin lisans eğitimini aldıktan sonra aile danışmanlığı üzerine yüksek lisans yapmanız gerekir.
  • Eğer yüksek lisans yapmak istemiyorsanız aile danışmanlığı için eğitim görmelisiniz.
  • Aile danışmanlığı eğitimden sertifika aldıktan sonra işe başlayabilirsiniz.

Aile Danışmanı Nedir

Aile danışmanlığı ülkemizde en güzel meslekler arasında yerini alır. Zaman zaman aile içinde yaşadığınız problemleri kendi içinizde halletmeye çalışırsınız. Ancak durumlar bazen bu kadar kolay olmaz. Kendi içinizde halledemediğiniz problemler oluşmaya başladıysa aile danışmanına giderek destek alabilirsiniz.

Kişiler arasında ya da aile bireyleri arasında yaşanan problemlerin nedenini bulmak ve çözüme kavuşturmak için aile danışmanı görev alır. Aile bireylerini tek tek ve toplu bir şekilde terapi seansı uygulayarak aile içindeki kavganın çözümlenmesi sağlar. Danışman ailenin daha fazla kopmasına ve yıpranmasına engelleyerek aile bağlarının kuvvetlenmesini sağlar.

Aile Danışmanı Ne İş Yapar

Çiftler ve aileler arasındaki duygusal ilişkinin daha sağlam olması için aile danışmanı görev alır. Aile içinde anlaşılmaz durumların ortadan kaldırılması için terapi düzenlenir. Eğer gerekiyorsa kişilerin kullanması için ilaç yazma yetkisine de sahiptir. Durum düzeltilemiyorsa psikiyatr yönlendirilir.

Aile danışmanın genel amacı aile yapılarını güçlendirmek, sağlamlaştırmak, oluşan problemi iki tarafında hoşuna gidecek çözüm ile sonlandırmak. Aynı zamanda boşanma ya da velayet davalarında mahkemede ifade verme yetkisine de sahip. Aile bağlarını çözümleyerek en doğru kararı almak aile danışmanın görevi.

Devlette Aile Danışmanı Nasıl Olunur

Aile danışmanı olmak için belli bir bölümde okumanız gerekir. Aile danışmanı bölümü olmadığı için sosyoloji, psikoloji, hemşirelik gibi bölümleri bitirmeniz gerekir. Gerekli bölümleri bitiren kişiler aile danışmanlığı alanında yüksek lisans yapmalı ya da eğitim alarak aile danışmanı olmaları gerekir. Eğitimden sonra aldığınız sertifika sayesinde özel kurum ve kuruluşlarda görev alabilirsiniz. Peki devlette aile danışmanı olabilir misiniz?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının aile danışmanı kadrosu olmadığı için herhangi bir atama gerçekleşmez. Kamu kurumlarının işe alım sürecini takip edebilir ve gerekli iş açıklarında başvuru yapabilirsiniz. Örnek verecek olursak psikolog olarak eğitimini tamamladınız. Aile danışman sertifikasını da aldığınızı düşünelim. KPSS sınavına girdikten sonra Aile Destek Programına psikolog olarak atamanız gerçekleşir.

Belediyede Aile Danışmanı Olmak

Aile danışmanlarının en büyük hayallerinden biri ise belediyeler de danışmanlık görevini gerçekleştirmek olarak bilinir. Her belediye aile yapısının korunması için aile danışmanlık hizmetini ya da ücretsiz psikolog hizmetini gerçekleştirir. Aile danışmanı olarak görev yapabilmeniz için belediyelerin işe alım sürecini takip etmeniz gerekir.

Belediyelerin açtığı ilanları kontrol ederek İŞKUR üzerinden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Hem CV hem de mektup göndermeniz halinde sözlü mülakata çağrılabilirsiniz. Sözlü mülakatta başarılı olursanız belediyelerde çalışmaya başlayabilirsiniz.

Aile Danışmanlığı Sertifikası Alanların Yorumları

Aile danışmanlığı sertifikası alan kişilerin tüm yorumlarını bir araya getirdik. Sertifika aldıktan sonra iş bulan ya da bulamayan tüm kişilerin yorumları şu şekildedir;

  • Psikolog mezunu olarak bu sertifikayı aldım. Aile danışmanlık merkezi açarak hem bireysel hem de toplu bir şekilde seans düzenliyorum.
  • Halk eğitimden bu sertifikayı aldım. O kadar kötü eğitim verdiler ki. Hiç memnun kalmadım. Evet ücretleri uygun ama eğitim çok kötü.
  • Asla toplumsal yarar gütmüyor. 300 saat teorik 150 saat uygulamalı eğitim veren birçok kurum o kadar pahalı ki. Direk okulda verseniz olmuyor mu sertifikayı.
  • Çok fazla sertifika alan insan var. Ben de aldım ama herhangi bir kuruma maalesef giremedim. Perişan oldum keşke almasaydım.

Aile Danışmanı Ücretleri

Aile danışmanları ülkemizde her yıl giderek ilgi gösterilen mesleklerden biri olmaya başladı. Hem kurumlarda hem de özel şirketlerde aile danışmanı olarak görev alabilirsiniz. Dilerseniz kendi ofisinizi kurarak aile danışmanlığı yapabilirsiniz. Aile danışmanlarının oldukça değişken ücret skalası bulunuyor. Ancak 2023 yılında aile danışmanlarının maaşları ortalama olarak 19.000 TL civarında yer alır. Kendi merkezini açarsanız bu ücret daha fazla artış gösterir.

Aile danışmanı hakkında sorularınızı, görüşlerinizi, fikirlerinizi ve yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın.