Aleviler Bayram kutlar. Ancak sunni bayramlarını kutlamazlar. Alevilerin bayram kutlaması yapıp yapmadığı, hangi bayramdan bahsettiğimize bağlıdır.

Alevilerin kutlamadığı bayramlar:

  • Ramazan Bayramı: Sünni inancına göre kutlanan bir bayramdır.
  • Kurban Bayramı: Sünni inancına göre kutlanan bir bayramdır.

Alevilik, İslam dinin içinde yer alan bir inanç sistemi olmaktadır. Aleviler İslam inancına inanırlar. Alevilik bir tarikat olarak görülmesi aslında oldukça yanlış bir inanıştır. Alevilik İslam aleminde mezhep olarak görülebilirsiniz. İslamiyet’i kabul eden ve İslamiyet’in kurallarına göre yaşamaktadırlar. Aleviler hakkında birçok ön yargı ve düşünce vardır.

Aslında çoğu ön yargı ve düşünce yanlıştır. Alevilerin bayram kutlayıp kutlamadığı ise merak edilen konulardan biridir.

  • Aleviler İslam inancını kabul ettiği için İslamiyet’te büyük bir öneme sahip olan Ramazan ve Kurban bayramlarını da kutlamaktadırlar.

Alevilerin Bayramı Ne Zaman 2024

13 – 15 ŞUBAT 2024Hızır Orucu
21 MART 2024HZ ALİ ‘NİN DOĞUMU NEVRUZ BAYRAMI
(21 Mart 598)
31 MART 2024HZ ALİ ‘NİN ŞAHADETİ GÜNÜ
(21 Ramazan 40 Hicri)
05/06 MAYIS 2024HIDIRELLEZ
16 HAZİRAN 2024KURBAN BAYRAMI
24 HAZİRAN 2024GADIR HUM BAYRAMI HZ.MUHAMMED´IN HZ.ALİ´YI VASİ TAYİN ETTİĞİ GÜN
(18 Zilhicce 10 Hicri)
02 TEMMUZ 2024MADIMAK – SİVAS ANMASI
03 – 05 TEMMUZ 2024MASUM-U PAKLAR ORUCU
06 TEMMUZ 2024FATMA ANA ORUCU
07 TEMMUZ 2024MUHARREM ORUCUNUN BAŞLAMASI
16 TEMMUZ 2024İMAM HÜSEYİNİN ŞAHADETİ (10 Muharrem 61 Hicri)
19 TEMMUZ 2024AŞURE GÜNÜ
16 – 18 AĞUSTOS 2024(Tarihin Değişme İhtimali Var) HACI BEKTAŞ-I VELİ ANMA TÖRENI

Alevilik kendi içerisinde birçok farklı düşünceye sahiptir. Aleviler genel olarak Hz. Ali’ye bağlı kalırlar ve İslam inancını kabul ederler. İslam aleminde kabul edilen inançları ve ibadetleri gerçekleştirirler. Aleviler Ramazan ve Kurban Bayramı’nı kutlarlar.

Aleviler Kandil Kutlar Mı?

Peygamber Efendimiz vefat ettikten sonra düşünce ayrılıkları ortaya çıkmıştır. Peygamber Efendimiz ’in soyundan gelen ve halife olan Hz. Ali’ye bağlı olan bir düşünce yapısı oluştu. Aleviler İslam inancını kabul eder ve ona göre yaşamlarını sürdürmektedirler. Aleviler mezhep olarak Şiiliği benimsemişlerdir. Alevilerin kandil kutlayıp kutlamadığı ise merak konusu olmaktadır.

  • Aleviler de kendi içerisinde farklı düşüncelere sahiptir. Bektaşi Aleviler ve Türkmen Alevilerin inanışına göre kandil kutlanmaktadır. Hatta cem evlerinde ibadet yaparlar.

Aleviler Allah’a İnanıyor Mu?

Aleviler, İslamiyet’e inanmaktadırlar. Aleviler Hz. Ali’ye bağlıdır ve İslamiyet’te olan tüm inanışları kabul ederler. Aleviler dini şartlara uyar ve İslamiyet dinine inanırlar. Aleviler kendi içerisinde birçok farklı yapıya ve düşünceye sahiplerdir. Aleviler Allah’a inanıyor mu gibi bir soru aslında yanlıştır. Aleviler İslamiyet’ten başka bir dine inanmamaktadır. Allah’a inanan Aleviler İslamiyet’te yer alan kurallara uymaktadırlar. 

Kızılbaş Alevi Adetleri

Aleviler Bayram Kutlar Mı

Alevilik kendi içerisinde birçok kola ayrılmaktadır. Alevilik inancında olan kollardan biri Kızılbaş olmaktadır. Osmanlı dönemlerinde Alevi Türkmen kökenli Seyyid Müslümanlara verilen isim Kızılbaş olmaktadır. Kızılbaş Aleviler İslam’a ve özüne inanırken bazı konulara inanç göstermezler. İslam’da yer alan ibadetlerin şekli ve tarzını kabul etmezler. Hanefi mezhebine göre daha farklı bir inanca sahiptirler. Namaz kılarlar, oruç ve zekat görevlerini yerlerine getirirler. Kısaca İslam’a inanırlar.

  • Kızılbaş Alevileri cem evlerinde ibadetlerini gerçekleştirirler. Kızılbaş Alevileri ibadetlerini kadın, erkek beraber gerçekleştirir yalnız namaz kılınırken ayrılırlar.

Alevilerin Yılbaşı Ne Zaman?

Aleviler genel olarak İslam inancına inansalar da bazı ufak noktalarda farklı düşünce yapılarına sahiptirler. Aleviler yeni yılı Rumi takvimine göre kutlamaktadırlar. Rumi takviminin başlangıcını kabul eden Aleviler 14 Ocak’ta yılbaşını kutlarlar.

  • Arap Aleviler için Ras El Seni adını verdikleri yılbaşı gününü bayram günü olarak kabul ederler. 14 Ocak tarihinde de kutlanmaktadır.

Daha fazla ilgili içerik;

Aleviler ramazan bayramı kutluyor mu?

Hayır, Aleviler ramazan bayramını kutlamazlar. Alevilik, İslam’ın bir mezhebi olarak kabul edilmez ve bu nedenle, İslami bayramları kutlamazlar.

Aleviler bayramda ne yapar?

Aleviler, bayramları genellikle cem törenleri ile kutlarlar. Cem törenlerinde, Alevi inancının temel öğretileri anlatılır, dualar edilir ve müzikler dinlenir. Ayrıca, bazı Alevi toplulukları, bayramlarda çeşitli eğlenceler de düzenlerler.

5 Temmuz Ne Bayramı Aleviler?

5 Temmuz, Alevilikte Abdal Musa Anma Günü olarak kutlanır. Abdal Musa, 12. yüzyılda yaşamış bir Alevi ozan ve derviştir. Aleviler, Abdal Musa’yı, Alevi inancının yayılması ve geliştirilmesinde önemli rol oynayan bir kişi olarak kabul ederler.