Almanya eyaletleri birçok kişi tarafından merak konusu oluyor. Sosyal ve federal bir devlet olarak kabul edilen Almanya’da 16 tane eyalet bulunur. Bu eyaletlerin kendi yasaları olduğu gibi kendi başkentleri bulunur.
Almanya’da bulunan eyaletler kendi içerisinde çeşitlilik gösterir. Bazı eyaletler tarıma önem verirken bazı eyaletler sanayiye daha çok önem verir. Her eyaletin kendine ait Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma bakanlığı bulunur. Almanya’da okul tatilleri bile eyaletlere göre değişiklik gösterir. Ancak tüm ülkede tek bir Dışişleri Başkanlığı yer alır. Almanya eyaletleri hakkında tüm detaylı bilgilendirmeye gelin birlikte bakalım.
Almanya Şehirleri | 79 tane şehir, 16 eyalet |
En Çok Türk Nerede | Berlin |
Almanya Nerede Yaşanır | Münih, Frankfurt, Düsseldorf |
Almanya’nın 16 Eyaleti
Almanya’da 16 farklı eyalet yer alsa da bu eyaletlerin hepsi Federal Almanya Cumhuriyetine bağlı. Eyaletlere ait resmi tatiller olduğu gibi tüm eyaletlerde geçerli resmi tatillerde bulunur. İkinci Dünya Savaşında Almanya’nın ikiye ayrılmasından sonra 1990 yılında bu iki Almanya birleştirildi. 11 eyalet sayısı 16’ya çıkartılarak 1990 yılından beri faaliyet gösteriyor. Dağıtılmış güç yapısına sahip Almanya eyaletleri ve başkentleri şu şekilde sıralanır;
- Bavyera/ Stuttgart,
- Baden Württemberg/ Münih,
- Berlin/ Berlin,
- Brandenburg/ Potsdam,
- Bremen/ Bremen,
- Hamburg/ Hamburg,
- Hessen/ Wiesbaden,
- Kuzey Ren Vestfalya/ Düsseldorf,
- Macklenburg Vorpommern/ Schwerin,
- Rheinland Pfalz/ Mainz,
- Saarland/ Saarbrücken,
- Saksonya/ Dresden,
- Saksonya Anhalt/ Magdeburg,
- Schleswig Holstein/ Kiel
Almanya’nın Eyaletleri Haritası
Almanya’da eyalet sistemi birçok kişi tarafından araştırılıyor. Kendi yasaları ve prosedürleri olan bu eyaletler Almanya Cumhuriyeti’nin altından uzun yıllardan beri hizmet veriyor. Eyaletleri daha ne görmeniz için Almanya’nın eyalet haritasını inceleyebilirsiniz. Her eyaletin bulunduğu konum ve kapsadığı alanlar haritada net bir şekilde gösterilir.
Almanya Eyaletleri Ve Özellikleri
Almanya2nın her bölgesi farklı bir özellik taşıyor. Doğu ve batı arasında farklar olduğu gibi eyaletler arasında da belirli farklar bulunur. Buna en güzel örneklerinden biri konuşma dili. Almanya’nın her bölgesinde aynı konuşma dili sergilenmez. Yerel ağızdan konuşan bölgeler olduğu gibi resmi dille konuşan bölgeler de var. Eyaletlerin öne çıkan özelliklerini sizler için ele aldık.
- Baden-Württemberg; Almanya’da en çok güneş alan yerlerden biri, araştırma harcamaları ve dünyaca tanınmış birçok firma bulunur.
- Bayvera; Bayern Münih futbol takımı, en düşük işsizlik oranına sahip ve beyaz sosise düşkünler.
- Berlin; Almanya’nın en büyük kenti olduğu gibi kentin baş öneticisi, Berlin duvar, dikenli tel, DAC başkenti.
- Brandenburg; Yeraltı ısısının kullanılması, en önemli film stüdyosu bulunur.
- Bremen; Halk masalında cesaretleri anlatılır, en küçük eyaletlerden biri, iki farklı kentten meydana gelir.
- Hamburg; En görkemli konser salonuna sahip, Almanya’nın en yüksek saat kulesi ve işçi başına en yüksek ücretin verildiği bölgelerden biri.
- Hessen; En büyük ormanlık alanın bulunduğu bölge, otomobile ve makine sanayisi oldukça gelişmiştir.
- Mecklenburg-Vorpommern; Su sporları oldukça fazla, en büyük adanın olduğu yer, uzun kıyı şeridine sahip ve en çok milli parklar bu bölgede yerini alıyor.
- Saksonya Anhalt; İkinci en büyük eyaletlerinden biri, Suurhusen Kilisesinin yer alması, rüzgar enerjisi üretmesi, yeşil lahanalarının ekildiği otomotiv sektöründe başarılı bölge.
- Kuzey Ren- Vestfalya; Dünyanın en önemli kültür bölgesi, ekonomik açıdan en güçlü yerlerden biri, en büyük nufüsa sahip bölge.
- Rheinland-Pfaiz; Şarap konusunda bir numara, Roma hamamları ve turistik konuda oldukça başarılı bir bölge.
- Saarland; Kişi başına binek otomobil oranı düşük, bilişimin dünya başkenti olarak adlandırılan en önemli bölgelerden biri.
- Saksonya; Sanatsal el işleri sayesinde dünyada tanınan bölgelerden biri, Karl Marx büstünün yer alması en yüksek GSYİH sahip olması en önemli özelliği.
- Schleswig Hoistein; Tıp teknolojisi, denizcilik ve iletişim gibi alanlarda oldukça popüler, su yolunun bulunduğu bölge.
- Thüringen; Ozan ve düşünürlerin olduğu bölgelerden biri. Dünyada ünlü yürüyüş yoluna sahip ve merkezin burası olduğunu savunan eyaletler arasında.
Almanya’da Kaç Adet Eyalet Vardır
Almanya’da 16 adet eyalet bulunmaktadır. Bu eyaletler, Almanya’nın siyasi ve idari yapısını oluşturur. Almanya’nın eyaletleri, kendi parlamentoları, hükümetleri ve yasaları ile özerktir.
Almanya’nın eyaletleri ve başkentleri şunlardır:
- Baden-Württemberg: Stuttgart
- Bavyera: Münih
- Berlin: Berlin
- Brandenburg: Potsdam
- Bremen: Bremen
- Hamburg: Hamburg
- Hessen: Wiesbaden
- Kuzey Ren-Vestfalya: Düsseldorf
- Mecklenburg-Vorpommern: Schwerin
- Rheinland-Pfalz: Mainz
- Saarland: Saarbrücken
- Saksonya: Dresden
- Saksonya-Anhalt: Magdeburg
- Schleswig-Holstein: Kiel
Almanya’nın eyaletleri, kendi içlerinde çeşitlilik göstermektedir. Bazı eyaletler, sanayi ve ticarete odaklanmışken, diğerleri daha çok tarım ve turizme odaklanmaktadır. Bazı eyaletler, büyük şehirlere ev sahipliği yaparken, diğerleri daha kırsal bir karaktere sahiptir.
Almanya’nın Toplam Kaç Şehri Var
Almanya’da 16 eyalet bulunmaktadır ve her eyaletin kendi şehirleri vardır. Ayrıca, Almanya’da belediyeler ve kasabalar da bulunmaktadır. Bu nedenle, Almanya’da kaç şehir olduğu kesin olarak söylenememektedir. Ancak, 1 Ocak 2017 tarihi itibarıyla Almanya’da 2060 şehir ve ilçe bulunmaktadır. Bu şehir ve ilçelerin 79’u, nüfusu 100.000’in üzerinde olan şehirlerdir.
Almanya’nın en büyük şehirleri şunlardır:
- Berlin
- Hamburg
- Münih
- Köln
- Frankfurt am Main
- Essen
- Dortmund
- Stuttgart
- Düsseldorf
Bu şehirler, Almanya’nın siyasi, ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir rol oynamaktadır.