Almanya’da yeni oturum yasası 2024 tarihinde yürürlüğe girecek. 2024 tarihinde başlayacak bu yasa birçok kişiyi sevindirdi.
Vize İpuçları
3 aşamada uygulamaya girecek göç yasası yabancı işçileri Almanya’ya yönlendiriyor. Almanya bu sayede iş gücünü daha fazla artmasını bekliyor.
Üçüncü ülke vatandaşları heyecanla göç yasasının yürürlüğe girmesini bekliyor. Puanlı taban sisteminin hayata geçmesiyle mesleki deneyim, yaş, dil becerisi ve aile uyumu gibi tüm kriterler göz önüne alınacak. İhtiyaç duyulan sektörlerde kontenjanlar belirlenerek işçiler ülkeye kolayca giriş yapabilecek.
Almanya Göç Yasası 2024 Hangi Meslekler Var?
Üçüncü ülke vatandaşları Almanya’nın ihtiyaç duyduğu ve iş gücünde açık olan sektörlere başvuru yapabilirler. Genellikle göç yasası sayesinde birçok vatandaş Almanya’da çalışma fırsatından yararlanabiliyor. Türkiye’deki vatandaşların en çok tercih ettiği Almanya’da ihtiyaç duyulan meslekler şu şekilde sıralanabilir;
- Fizikçi, kimyager, jeolog, biyoloji, zoolog
- İstatistikçi ya da matematikçi,
- Çevre bilimcisi,
- İnşaat, Makine, Kimya, Metalürji, Elektrik ya da Elektroteknik Mühendisliği,
- Teknisyenler,
- Grafiker, tasarımcı, şehir planlayıcısı, mimar,
- Hasta bakıcı ya da hemşire,
- Yazılım gibi mesleklere ihtiyaç daha fazla.
Almanya’da Oturum Almak İçin Ne Yapmalıyım?
Almanya’da oturum izni almak için birçok farklı kategoriden başvuru yapabilirsiniz. İş, eğitim, evlilik ya da dil kursu için oturum izni almanıza fırsat tanınır. Oturum almak için vize başvurusunda bulunmanız gerekir. Vize başvurusundan sonra oturum kartı sahibi olabilirsiniz.
İş için oturum izni alacaksanız çalışma izin vizesine başvurmanız gerekir. Ancak yatırım için oturum iznine ihtiyacınız varsa o zaman yatırım vizesine başvuru yapmanız gerekir. Vize başvurularınız için Almanya Büyükelçiliği ya da Konsolosluklarına gitmeniz gerekir. Gerekli belge ile giderek vizeniz için başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
Almanya Kalıcı Oturum İzni Nasıl Alınır?
Almanya’ya gitmeniz için ilk önce süreli oturum izni almanız gerekir. Süreli oturum iznini 5 yıl boyun kullanan ve başarılı işler sergilemiş kişiler kalıcı olarak oturum izninden yararlanabilir. Süresiz oturum izni almak için yine Konsolosluklara giderek başvurunuzu tamamlamanız gerekir. Peki kalıcı oturum için gerekli şartlar neler dediğinizi duyar gibiyim.
- 5 yıllık oturum iznin olması,
- Ailesinin ya da kendisinin geçimini sağlayacak maddi gücünün olması,
- Almanca dil sertifikasının olması,
- Sicilinin temiz olması ön başvuruda temel şartlar arasında yer alır.
Almanya’da Oturum İzni Almak İçin Ne Kadar Yatırım Yapmalıyım?
Almanya’da kalmak ya da çalışmak istiyorsanız ülkeye katkınızın olacağını kanıtlamak zorundasınız. Green Card başvurusunda kendinizi güvence altına almanız için belirli bir miktar bankada paranızın olması istenir. Almanya’da oturum izni başvurusunda vatandaşın banka hesabında yatırım olup olmadığı önemli konu olabilir.
Yatırım vizesi almak istiyorsanız hesabınızda 250 bin Euro olması gerektiğine dair yasa işlemden kaldırıldı. İş planı hazırlayarak yapılacak işin hacmine göre paranızın olması yeterli. Çalışmak ya da eğitim için de bankada hesabınızın olması başvuru sürecini olumlu etkilediğini unutmayın.
Almanya Yeni Göç Yasası 2024 Ne Zaman Yürürlüğe Girecek
Yeni göç yasasını birçok kişi heyecanlı bir şekilde beklemeye başladı. Göç yasası 3 kademeden oluşarak yürürlüğe girmesi planlanıyor. İlk göç yasasının maddeleri Kasım 2024 tarihinde, ikinci yasa maddeleri Mart 2024 tarihinde ve son madde ise Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir. Bu göç yasası nasıl bir ek avantaj sağlar?
- Üniversite diploması değil mesleki deneyime sahip insanlarda kolayca iş bulabilecek,
- Ülkemizde tanınan mesleki nitelikler açık hale gelecek,
- İş teklifi bulamadıysanız fırsat kartı ile iş arayışınız kolay hale gelecek,
- İş ararken bir yıl boyunca ülkede kalabilir ve 20 saatlik bir işte çalışabilirsiniz.
- İşçiler ailelerini kolayca Almanya’ya getirebilir,
- Maaş eşitsizlikleri en aza indirgenmesi gibi birçok avantaj sunulacak.
Almanya’ya Gitmek İçin Yaş Sınırı Var Mı?
Almanya’ya gitmek sandığınız kadar kolay değil. Ülkenin gerekli şartlarını sağlamanız gerekir. Eğitim, çalışma, iş ya da aile gibi sebepler öne sürülerek Almanya’da oturma izni alabilirsiniz. Almanya’ya gitmek için herhangi bir yaş sınırlaması yok. Ancak 18 yaşından küçük çocuklar anne ve babasından noterden imzalı muvafakatnameye sahip olması gerekir. Aile birleşim, aile ziyaret vizesi ya da eğitim vizesi ile kolayca Almanya’ya geçiş yapabilirsiniz.