Budizm resmi din ilan eden kişi ülkemizde en çok merak edilen konular arasında yer alır. Dinler arasında yerini alan Budizm hakkında tüm gerçeklere gelin birlikte bakalım.

Budizm hayattaki acı, ıstırap ve tatminsizliğin nedenlerini bularak bu duyguların giderilmesini amaçlayan din inanışı olarak bilinir. Dini inanışın temelinde meditasyon, yoga, reenkarnasyon ve karma yer alır. Tarihi Buda adını alan yani Siddharta Budizm’in kurucu olarak bilinir. Siddharta aydınlanma deneyimiyle birlikte kazandığı bilge sayesinde Budizm ortaya çıkmıştır. Resmi din olarak kabul görmesini sağlayan kişi ise Kral Aşoka olarak bilinir. Krallığında resmi din olarak ilan eden ilk kraldır.

Budizm’i Resmi Din İlan Etmiştir

Ahlak ve felsefe sistemi olarak görülerek bu din ilk olarak Hindistan’da ortaya çıkmaya başladı. Uyanmış kişi, bilge ve her şeyin farkında olan kişi anlamına gelir. Siddhartha tarafından hayattaki acıların kaynağını açıklayacak ıstırabı sona erdirecek manevi bir inanıştır. Hristiyan resmi din oluşunun ardından Budizm de uzun zaman önce Kral Aşoka tarafından resmi din olarak ilan edilmiştir.

Resmi din olarak ilan edilmesinin ardından Budizm en güçlü devrini yaşamaya başlamıştır. Aşoka Hindistan’ın kralı olarak görev yaptığı zamanlar Budizm resmi din olarak kabul ederek hızla yayılmasını sağladı. Suriye’den Hindistan’a kadar bu din yayıldı. Çin, Kore, Tayland, Tibet, Moğolistan, Sri Lanka ülkelerinde birçok kişi tarafından kabul edildi.

Taoizm’in Budizm’den Etkilendiği Özellikler

Antik Çağ’da ortaya çıkan Taoizm, Budizm’den etkilendiği birçok özelliğin olduğu ortaya çıktı. Taoizm ve Budizm önemli ölçüde birbirinden etkilendiği gibi temel ilkeleri de birbirine çok fazla benzer. Peki birbirlerinden etkilendikleri özellikler şu şekildedir;

  • Kişisel arayışlara önem verirler.
  • Arayışlarda meditasyon yöntemi kullanılır.
  • Dünyadaki tüm canlıların birbirleriyle bağlantı olduklarına inanırlar,
  • Doğaya önem verilir ve temel ilkeleridir.
  • İnsanların farklı olduğu kabul edilir ve farklılıklarına karşı saygı duyulur.
  • İnsan eylemlerinin bir sonucu olduğuna inanılır kısacası karma prensibi sahiplenir.
  • İç huzur ve kendini dinlemek iki din içinde çok önemlidir.