Çamaşır makinesi olmayan yıllarda kıyafet temizliğinin nasıl yapıldığı her zaman merak uyandırmıştır. Filmlere, şiirlere hatta şarkılara konu olan temizlik sahnelerinden görüldüğü gibi geçmişten günümüze çamaşır macerasına dere kenarları, büyük kovalar ve kürekler eşlik etmiştir.
Önceden belirlenen yıkama günlerinde toplu bir şekilde gerçekleşen eylem, kirlerin yumuşaması için çamaşırların kirli sepetlerde suyun içinde bekletilmesiyle başlardı. Kirlerin yumuşamasının ardından çitileme işlemine geçilirdi. 1800’lü yıllarda yaşanan Sanayi Devriminin ardından yaşanan gelişmeler ve yenilikler ev hanımlarının çamaşır temizliği konusunda nefes almasına fırsat vermiştir.
Leğende Çamaşır Yıkamak Ne Demek
Özellikle yaz aylarında çok sık kirlenen çamaşırların elde ve leğende yıkama ile tekrar kullanılması söz konusudur. Leğende çamaşır yıkarken renklerin ayrılması ve suyun ılık olması sonuca doğrudan etki eder. Leğende çamaşır yıkanması gerektiğinde;
- Leğen içine su doldurulur ve deterjan ilave edilir.
- Giyside zor leke olması halinde belli bir süre suda bekletme işlemi yapılır.
- Giysiler yumuşak hareketlerle çitilenir.
- Lekelerin çıkmaması halinde çamaşır 20 dakika daha suda bekletilir.
- Yıkama işleminin sonunda deterjanlı su boşaltılır ve durulama işlemine geçilir.
Durulama suyunun ılık olması işlemin daha iyi ve hızlı gerçekleşmesini sağlar. Durulama işleminin sonunda yıkanan giysi silkelenir ve güneşli bir yere asılarak kuruması sağlanır.
Eskiden İnsanlar Nasıl Çamaşır Yıkardı
Kirlenmiş giysilerin zarar görmeden temizlenmesini ve yeniden kullanılmasını sağlayan çamaşır yıkama işlemi, insan var olduğu sürece en önemli ihtiyaçlar arasında yer almıştır. Giysilerdeki kir ve koku kaynağının su yardımıyla temizlendiği işlemler eskiden nasıl yapılırdı?
Geçmişte çamaşır yıkama eylemi çoğu zaman akan suyun bol olduğu nehir ve dere kenarlarında yapılırmış. Genel olarak kol gücünün temizliğe etki ettiği yöntemler evde kül ve yağın kaynatılmasıyla elde edilen sabun yardımıyla istenen sonuca ulaşırmış. Taşlarda dövülen ve çitilenen çamaşırlar akan suyla durulanır ve sıkılarak kurumaya bırakılırmış.
- Ağır lekeli ürünler büyük kazanlarda kaynatılır ve daha sonra yıkama işlemi uygulanırmış.
Çamaşır makinesinin icadı temizlik konusunda atılan ilk ve en önemli adım olmakla birlikte hazır giyim üretiminde tercih edilen kumaşlar ve yeni nesil deterjanlar hayatın daha kolay olması için en büyük değişimler arasında gösterilebilir.
Elle Nasıl Çamaşır Yıkanır
Hassas ve bakım gerektiren ürünler elde yıkanabilir. İpek, saten, yün, nakışlı ve özel kesim kıyafetler elde yıkanacağı zaman basit bir ön hazırlık aşamasının ardından temizliğe geçilmelidir.
- Elde yıkama yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta giysinin yıkama talimatını okumaktır.
Yıkama talimatlarına harfiyen uyulması halinde hem işlem daha kolay biter hem de istenen sonuca en iyi şekilde ulaşılır. Semboller size neler yapmanız gerektiğini söyleyen ipuçlarıdır. Elde çamaşır yıkarken eldiven kullanmak cilt tahrişlerini önler.
Elde çamaşır yıkarken gerekli malzemeler:
- Leğen veya küvet
- Elde yıkamaya uygun granül sabun veya deterjan
- Bol su
- Çamaşırları kurutmak için düz bir yüzey.
Elde yıkama yaparken suyun ısısının el yakmayacak kadar sıcak olması kirlerin yumuşaması için önemli bir detaydır.
Elde Çamaşır Yıkayacaklar İçin Tavsiyeler
Yıkama talimatına uygun olarak ısıtılan su leğene alınır. Yeterli miktarda deterjan leğene konur ve suya karışması sağlanır. Lekeli parçalar ön yıkama mantığıyla en az yarım saat deterjanlı suda bekletilir.
Leke izi olan bölgeler için özel çitileme yapılır. Yıkanan parça iki uçtan tutularak birbirine sürtülür. Bu aşamada güç kullanmak yerine sabır ve nezaket ön planda tutulmalıdır. Kirlenen su dökülür ve her bir parça temiz suda durulanır. Az miktar yumuşatıcı eklenen suda 10 dakika bekletilen çamaşırlar tekrar durulanır ve uygun şekilde serilerek kurumaya bırakılır.
Elde çamaşır yıkamak gerektiğinde verilen tavsiyelere harfiyen uyularak az eforla en etkili sonuç elde edilebilir. Özellikle yaz aylarında, bebek olan evlerde ve tatillerde elde çamaşır yıkama ihtiyacı doğar.
Daha fazla ilgili içerik;