Genital bölge temizliği nasıl yapılır ve genital bölge kılları nasıl alınır kadınların pratik yollarını sizlerle paylaşıyoruz. Rahim temizliği nasıl yapılır, birlikte inceleyelim.
Genital bölge temizliği nasıl yapılır, vücudun en hassas ve acıya duyarlı bölgelerinden birisi genital bölgedir. Aynı zamanda idrara ve terlemeye bağlı enfeksiyonların önlenmesi için dikkat edilerek sürekli temiz tutulması gereken bir bölgedir.
Dolayısıyla küçük yaşlardan itibaren çocuklara hijyen temizliğinin öğretilmesi oldukça önemlidir. Hijyen temizliğinin yapılmaması durumlarında bölge enfeksiyon kaparak ciddi hastalıkların oluşmasına sebebiyet verebilir. Doğru bir genital bölge temizliği için şunların yapılması gerekir:
- Kaşıntı yapmayan ve rahat hareket edilmesini sağlayan pamuksu iç çamaşırları kullanmak,
- Her gün ya da iki günde bir duş alarak genital bölgeyi temiz tutmak,
- Her duştan sonra muhakkak iç çamaşırı değiştirmek,
- Terlemenin önüne geçmek için genital bölgeyi kuru tutmak. Terleme olduğunda iç çamaşırını değiştirmek,
- Genital bölgenin yapısını değiştirmemek,
- Cinsel ilişki esnasında fazla zorlamamak.
Rahim Temizliği Nasıl Yapılır
Rahim temizliği, rahim içinde kalan doku veya maddelerin cerrahi olarak çıkarılması işlemidir. Bu işlem, gebelik sonlandırma, düşük sonrası rahim içi temizleme, adet düzensizliği, endometriozis gibi çeşitli nedenlerle yapılabilir.
Rahim temizliği, genel anestezi veya sedasyon altında yapılır. İşlem sırasında, rahim ağzı genişletilerek ince bir alet (küret) ile rahim içi doku veya maddeler alınır. İşlem genellikle 10-15 dakika sürer.
Rahim temizliği sonrası, hastanın birkaç saat gözlem altında tutulması gerekebilir. İşlemden sonra hafif kanama veya kramplar olabilir. Bu şikayetler genellikle birkaç gün içinde geçer.
Rahim temizliği, rahim içi yapışıklıklara, enfeksiyonlara veya rahim perforasyonuna (rahim duvarının delinmesine) neden olabilir. Ancak bu komplikasyonlar nadir görülür.
Rahim temizliği nasıl yapılır?
Rahim temizliği, aşağıdaki adımlarla yapılır:
- Hastanın genel anestezi veya sedasyon altında olması sağlanır.
- Vajina ve rahim ağzı antiseptik solüsyon ile temizlenir.
- Rahim ağzı genişletilir.
- İnce bir alet (küret) ile rahim içi doku veya maddeler alınır.
- Rahim ağzı tekrar kapatılır.
Rahim temizliği sonrası dikkat edilmesi gerekenler:
- İşlemden sonra birkaç saat dinlenmeniz gerekir.
- İşlemden sonra hafif kanama veya kramplar olabilir. Bu şikayetler genellikle birkaç gün içinde geçer.
- İşlemden sonra cinsel ilişkiden kaçının.
- İşlemden sonra doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanın.
Rahim temizliği için bitkisel tedaviler:
Papatya çayı, kekik çayı, rezene, anason, maydanoz kürü gibi bitkisel çaylar, rahim temizliğine yardımcı olabilir. Ancak bu bitkisel tedavilerin mutlaka doktorunuzun gözetiminde yapılması gerekir.
Rahim temizliği ne zaman yapılır?
Rahim temizliği, aşağıdaki durumlarda yapılabilir:
- Gebelik sonlandırma
- Düşük sonrası rahim içi temizleme
- Adet düzensizliği
- Endometriozis
- Rahim içi yapışıklıklar
- Rahim kanseri
Rahim temizliği sonrası hamile kalınır mı?
Rahim temizliği sonrası hamile kalmak mümkündür. Ancak işlem sonrası rahim içi enfeksiyon riski arttığından, hamilelik planlanıyorsa işlemden sonra en az 3 ay beklemek gerekir.
Genital Bölge Temizliği Acısız Nasıl Yapılır
Genital bölge temizliği acısız nasıl yapılır, genital bölge hassas bir yapıya sahip olduğu için oldukça yumuşak ve acı yapmayacak bir şekilde temizliğinin yapılması gerekir. Duştan sonra havlu ile arkadan öne doğru hassas bir şekilde kurulaması ya da saç kurutma makinesi ile düşük ayarda kuruması sağlanır. Gaita veya idrar sonrasında bir miktar su ile temizlendikten sonra tuvalet kağıdı yardımıyla iyice ıslaklığı alınarak kurulanmalıdır.
Daha fazla ilgili içerik;
Genital Bölge Kılları Nasıl Alınır Kadın
Genital bölge kılları nasıl alınır kadın ve epilasyon aleti ile yapılması mümkündür. Bunun için farklı türde epilasyon aletleri mevcuttur. Bunlar arasından genital bölgeye uygun olanı seçilmesi önemlidir. Kulaktan duyarak veya çevre tarafından önerilmesi ile kullanmamak, bunun yerine bir hekimin onayı alındıktan sonra kullanmak tercih edilmelidir.
Dikkat edilmesi gereken durum, kullanılacak epilasyon aletlerinin kıl dönmesi yapabilme ihtimalidir. Epilasyon aleti ile genital bölge temizliği kalıcı bir çözüm sağlamamakla beraber tüylerin çıkması durumunda tekrar edilmesi gereken bir işlemdir.
Genital Bölge Kıllarını Makasla Kesmek
Genital bölge kullarını makasla kesmek kılların daha çabuk uzamasına neden olur. Jilet veya makas gibi kesici aletlerle kılların alınması hem genital bölgeyi tahriş edebilir hem de kalıcı bir çözüm sağlamaz.