Hamilelikte nasıl beslenmeli ve gebelikte ay ay beslenme tablosunu sizlerle paylaşıyoruz. Hamilelikte ilk 3 ay yapılmaması gerekenler ve 6 haftalık gebelikte beslenme listesini birlikte inceleyelim.
Hamilelikte nasıl beslenmeli, sorusu gebe kadınların en çok merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Özellikle hamileliğin ilk ayındaki beslenme rutini bebeğin hayatı boyunca sürdüreceği beslenme yapısını etkileyecektir. Hamilelik sürecinin ilk üç ayında annelerin hormon seviyesi yükselmeye başlar. Bu süreçte beslenme rutinin oluşturulması çok zordur.
İlk üç aydan sonra günde 2 bin 200 kaloriyi geçmeyecek şekilde beslenilmelidir. Günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün olmak üzere toplam 6 kere besin tüketimi yapılabilir. Annelerin hamilelik süreci boyunca 11 ila 14 kilo alması normaldır. 14 kilonun üzerine çıkılması halinde sağlıklı beslenmeden söz edilemez. Süt ürünleri ve kırmızı et tüketimine dikkat edilmelidir. Kırmızı et içerisinde bulunan mineraller ve protein oranı nedeniyle haftada en az 2 kere tüketilmelidir.
6 Haftalık Gebelikte Beslenme Listesi
6 Haftalık gebelikte beslenme listesi hakkında sizleri bilgilendiriyoruz.
- 6 Haftalık gebelikte beslenme listesi;
- Zengin proteinli yiyecekler,
- Kalsiyum, demir, iyot içeren yiyecekler,
- Lifli gıdalar tüketilmelidir.
Anne karnındaki bebek ne zaman annenin yediklerinden beslenir
Anne karnındaki bebek ne zaman annenin yediklerinden beslenir, sorusu da gebe kadınların beslenme rutinleri için önem taşımaktadır. Gebelik sürecinin 13. haftasından itibaren bebeklerin tat alma duyusu gelişmeye başlar. Bu nedenle acı, ekşi ve tatlı besinlerin tüketimi esnasında bebeğin yutkunma problemi olabilir. Özellikle asitli içeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Bebek, ilk aydan itibaren annenin besin tüketimi doğrultusunda beslenmeye başlamaktadır.
Hamilelikte ilk 3 ay yapılmaması gerekenler
Hamilelikte ilk 3 ay yapılmaması gerekenler sorusunun yanıtı tüm gebe kadınları ilgilendirmektedir. Gebeliğin ilk üç ayında annelerin yoğun mide bulantısı olur. Bu yüzden besin tüketiminde zorluk yaşamaları kaçınılmazdır.
- İlk üç aylık dönemde mide bulantısını tetiklemeyecek besinlerin tercih edilmesi gerekir. Örneğin sabahları kıtır ekmek, leblebi veya galeta yenilerek mide suyunun emilmesi sağlanabilir
- Gazlı içecekler ve meyve suyu yerine su tüketilmelidir. Su tüketimi sadece yemeklerin yanında değil, gün içerisinde 5 ila 8 bardağa ulaşacak şekilde içilmelidir.
- Süt ve süt ürünleri kullanılarak protein alınmasına özen gösterilmelidir. Çiğ sebze ve meyve tüketimi azaltılmalıdır.
- Kafein tüketimi sınırlandırılmalıdır. Bebeğin kemik gelişimi olumsuz yönde etkilemektedir. Siyah ve yeşil çay içerisinde de kafein bulunur. Çay tüketilmek istenirse çok açık ve limonlu şekilde içilmelidir.
Daha fazla ilgili içerik;
Gebelikte Ay Ay BESLENME Tablosu
Gebelikte ay ay beslenme tablosu kişiye özel olarak hazırlanmalıdır. Diyetisyenler tarafından gebelik döneminde bulunan kadının vücut değerleri ölçülmelidir. Hazır bir reçete sunulması doğru olmaz. Her insanın metabolizması farklı şekillerde çalışmaktadır. Bu yüzden gebe kadınların daha dikkatli ve kontrollü şekilde beslenme rutinlerini oluşturması gerekir.