Hocadan nasıl puan istenir, Bir zamanlar herkesin geçtiği o sıralarda öğrenci olmak hayliyle zordur. Özellikle dersleri zor olan hocalar ile bu konu daha çok zorlaşmaktadır. Birinci dönemi bitirdiğimiz bu sıralar da öğrencilerin en çok stresli oldukları konulardan birisi ise nottur. Sınavlar da stres yaptığınız veya çalışmadığınız için düşük alabilirsiniz. Bide sözlüleriniz düşük verilmişse sizin için sıkıntılı bir dönemdir. Ama korkmanıza gerek yok bu durumu halledebiliriz.
Hocalardan puan isterken özellikle bulunduğunuz sınıfın önemi vardır. Lise hocalarından kolayca not isteyebilirsiniz. Ama üniversite hocalarında durum pek öyle değildir.
Not isteme bahanesi | İyi niyetli bir şekilde yanına giderek kendinizi açıklayın. |
Hocadan not istemek | Hocanızdan not istemek için onun neşeli bir anını kolla. |
Hocadan sözlü notu isteme | Saygılı bir şekilde gelecekte nasıl olacağından bahset. |
Hocaya yalvarma taktikleri | Hocanız sinirli birisiyse ona yalvarmanızı pek önermem. |
- Üniversite hocalarından puan istemek istiyorsanız işte durum karışık olabilir. Özellikle hocadan hocaya değişir bu konu. Çok sert ve keskin olan bir hocanız varsa şansınızı fazla zorlamayın derim. Ama iyi niyetli bir hocanız varsa kendinizi saygılı bir şekilde açıklamaya çalışın.
Not İsteme Bahanesi
Not isteme bahanes, öğrencilerin sınavlardan sonra en çok zorlandığı konulardan birisi ise not istemektir. Ortalamanız 1.98 kalıyor olabilir ya da takdir, teşekkür belgesini kaçırıyor olabilirsiniz. Ve kendinizi açıklamanıza rağmen hocalar puan vermiyorsa ne yapabilirsiniz ona bakalım. Öğrenciler de asla bahane tükenmezdir bunu unutmayın.
- Madde 1; eğer daha notlar girilmediyse son zamanlarda derse katılmaya özen gösterin. Hocalara birkaç soru sorun böylelikle hocalar da sizin hakkınızda değişime başladı hissiyatı oluşur. Derse karşı istekli durun emin olun sonucuna sevineceksiniz.
- Madde2; notlar girildiyse ne yapmanız gerekir. En güzel bahane ailenizi öne sürmektir. Ailenizin çok sıkı olduğunu ve bu durumu öğrenirlerse zor duruma düşeceğinizi anlatın. Birkaç damla gözyaşı hiç fena olmaz.
- Madde3; Lise öğrencisiyseniz kesinlikle notunuz yükselirse teşekkür alabileceğinizi ve diğer dönem daha iyi olacağınızdan bahsedin. Biraz abartın.
- Madde4; Üniversite okuyorsanız hocanıza giderek ortalama düşük olursa bursunuzun kesileceğinden ve durumunuzun kötü olduğundan bahsedin. Çok sert bir hoca olmazsa kesinlikle notunuz da oynama yapacaktır.
Daha fazla ilgili içerik;
Hocadan Not İsteme Maili
Hocadan not isteme maili, not istemek için bir diğer yöntemlerden birisi ise maildir. Özellikle Pandemi zamanında eğitimler uzaktan olduğu için hocalarla mail yoluyla iletişime geçildi. Not istemek için yüz yüze konuşmak her zaman daha iyidir. Çünkü maillerde hissiyatınızı geçiremezsiniz ve çoğu hoca cevap vermez. Ama hocanızı bulamadıysanız mail atarak not isteyebilirsiniz. Mail yazarken konuyu yazmanız hocalar için çok önemlidir. Hangi sınav için yazıyorsanız konu da kısaca özetleyin. Mesela ’Elektronik Final Sınavı’ gibi yazmanız gerekir.
- İlk olarak maile Sayın Derya Hocam gibi cümlelerle başlamanız gerekir. Daha sonra bölümünüzü, numaranızı ve kendinizi tanıtın. Hangi sınava girdiğinizi hangi sınıfta olduğunuzu tam anlamıyla açıklayınız.
- Daha sonra özel bir konu için rahatsız ettiğinizi ve bu durum için özür dilediğinizi belirtmeniz gerekir.
- Daha sonra kendinizi izah etmeniz gerekir. Saygılı ve cümleler de yanlış kelime kullanmamaya özen gösterin. Durumunuzun vahim olduğunu birkaç cümleyle açıklayınız. Çok fazla uzatmanıza gerek yoktur.
- Son olarak rahatsız ettiğiniz için bir özür mesajı yazıp ilginiz için şimdiden teşekkür ediyorum saygılarımla diyerek mesajınızı bitirebilirsiniz.
Mail’de kesinlikle resmi bir dil kullanmanız gerekir. Hitaplarınıza, noktalama işaretlerinize dikkat edin. Sakin emoji kullanmayın.
Profesöre Nasıl Hitap Edilir
Profesöre nasıl hitap edilir, okuduğunuz bölümde birçok hoca bulunmaktadır. Ve bazı sert hocalar hitap cümlenize kadar karışır. Çoğu hocaya rütbesine bakılmadan ’Hoca’ kelimesi kullanılmaktadır. Ve bu hitap cümlesine pek çok hoca takılmaz. Ama bildiğimiz üzere bazen takıntılı hocalar karşımıza çıkabilir. Bu yüzden Profesör olan bir eğitmene Profesör diyebilirsiniz. Ama bu konuya çok az hoca takılmaktadır. Bu yüzden dersinize giren veya muhatap olduğunuz eğitimcilere hoca kelimesini kullanabilirsiniz.
Üniversitede Hocadan Not İstemek
Üniversitede hocadan not istemek, üniversite biraz farklı bir kurumdur. Lise de hocalarla daha samimi olursunuz. Ama üniversite de durum öyle değildir. Bırakın hocadan not istemeyi bazı hocalara soru bile soramazsınız. Üniversite de hocalara göre davranışlarınız değişmektedir. Bazı hocalara karşı rahat olurken bazı hocalara karşı çok kasıntılı olabilirsiniz. Ama üniversite de not istemek için hocalarla yüz yüze gelemeye çalışın. Ders programlarından boş oldukları saati seçin ve odasına gidin. Saygılı olmaya çalışın. Konuşurken cümlelerinizi dikkatle seçmenizde fayda vardır.
- Özellikle son sınıf öğrencisiyseniz dersi veremezseniz bir sene uzayacağını ve işinizin hazır olmasına rağmen mezun olamadığınız için zor durumda kaldığınızı söyleyebilirsiniz.
- İkinci seçenek ise bursunuz kesileceğini ve dersi veremezseniz çok zor bir duruma düşeceğinizden bahsedin.
Hocayla Nasıl Konuşulur
Hocayla nasıl konuşulur, üniversite hocalarıyla konuşurken her zaman resmi bir dil kullanmaya özen gösterin. Davranışlarınız da lakaytlık olmamasına özen gösterin. Bir rica da bulunmak için odasına gidiyorsanız kılık kıyafetinize özen gösterin. Konuşmak istediğiniz zamanlar mail atabilir ve görüşmek istediğinizi bildirerek yanına gidebilirsiniz ya da boş zamanlarını takip ederek direk yanına gidebilirsiniz. Rahatsız ettiğiniz için özür dileyerek konuşmaya başlamanız da fayda vardır.
Üniversitede hocadan puan istenir mı?
Üniversitede hocadan puan istenir mı, üniversite liseden daha zordur. Puan isterken de bu durum aynıdır. Lise de olduğu gibi gidip bir hocadan kolayca not isteyemezsiniz. Çoğu üniversite hocası da not vermez. Ama bazı üniversite hocaları biraz daha yumuşak ve ılımlı davranabilir. Kesinlikle o hocalara giderek kendinizi düzgün bir şekilde ifade ettiğiniz de not verecektir. Ama takıntılı ve sert olan bir hoca ise sizi zorlayabilir hatta not vermez. Sert bir hocadan kağıdınızı görmek için fazla ısrar da bulunmayın ve zıtlaşmayınız.
Dekanlığa Mail Nasıl Yazılır
Dekanlığa mail nasıl yazılır, Dekanlığa mail yazmanız gerekiyorsa ve nasıl yazacağınızı bilmiyorsanız gelin beraber bakalım.
- İlk olarak akademik bir mail adresiniz olmalıdır. Başka mail adresleri spam kutusuna düşecektir ve mesajınız görülmeyecektir. Daha sonra hangi konu için mail atıyorsanız o konunun başlığını mail de yer alan konu kısmına yazınız. Daha sonra dekanlığın ismini yazmanız ve kendinizi tanıtmanız gerekir. Hangi bölüm olduğunuzu, numaranızı ve niye yazdığınızı resmi bir dille açıklayınız. Ve saygılarımla gibi bir cümle ile maili bitirebilirsiniz. Yazım kurallarına çok dikkat edin ve resmi bir dille yazınız.
Hocaya İyi Çalışmalar Denir Mi?
Hocaya iyi çalışmalar denir mi, üniversitedeki hocalarla muhabbetinize ve samimiyetinize göre bazı konular değişiklik gösterir. Hocayla samimiyseniz ve sizi seven bir hocaysa tabi ki iyi çalışmalar diyebilirsiniz. Fakat biraz takıntılı bir hocaysa bulaşmamakta fayda vardır. İyi çalışmalar kelimesine çoğu hatta hiç diyebileceğimiz kadar az hoca takılır. Hocalarla resmiyet içerisinde konuşmalar yapabilirsiniz. Her zaman temkinli olmanızda fayda vardır.