Mekruh, İslam dininde haram gibi kesin ve bağlayıcı olmayan ancak yapılmasının hoş karşılanmadığı ve istenmeyen şeylerdir. Mekruh, hoş görülmeyen ve beğenilmeyen şey manasına geldiği görülmektedir.
İçindekiler;
Farklı dini ve mensuplarına bağlı olarak birbirinden farklı kullanımları olan mekruh kelimesi, çeşitli anlamlarda kullanılmakta olan bir terim olarak da düşünülebilir. Bu durum mekruh kelimesine verilecek olan örneklerin dediğim ve mensuplarına bağlı olarak birbirinden farklı olması ve değişiklik göstermesinin sebebi olmaktadır.
Tenzihen Mekruh Ne Demek?
Tenzihen mekruh ne demek oldukça merak edilen ve sıklıkla sorulan soruların başında gelmektedir. Tenzihen mekruh şeriatın bağlayıcı ve kesin olmayan bir üslup ile yapılmamasını istediği fiiller olarak cevaplayabilir. Mekruh ile sınırlandırın almakta olan bu fiil yapılmaması yapılmasından çok daha iyi olan davranışları tanımlamak amacıyla kullanılmaktadır. Ancak yine de bu tür fiilleri işlemek ve yapmak ceza ve kınamayı gerektirmeyecek, fakat yine de yapılması hoş karşılanmayacak ve takdir edilmeyecektir.
Mekruh Günah mı?
Mekruh, İslam dini Konusu hakkında araştırma yapan pek çok kişinin karşısına çıkan ve anlamı sebebiyle kafaları karıştıran fiillerden biridir. Yapılmasının hoş karşılanmadığı ve takdir edilmediği eylemleri beyan etmek amacıyla kullanılsa da mekruh günah mı sorusuna verilebilecek çeşitli cevaplar bulunmaktadır. Mekruh, dinine göre haram sayılmış fiillere yakın olan eylemlerdir. Dolayısı ile bu eylemlerin gerçekleştirilmesi doğru değildir. Bu gibi eylemlerin dinen yapılması yasak olan eylemler olarak da düşünülmesi doğru olacaktır.
Mekruh Olan Şeyler
Mekruh olan şeyler hakkında inceleme yapmak bu terimin daha net bir şekilde anlaşılmasını sağlayacaktır. Bu durumda mekruh olan eylemlerden biri için canlı resim olan yerlerde ve seccadeleri namaz kılmak durumu söylenebilir. Bunun yanı sıra farza az kaldığı durumlarda sünnet namazına başlamakta mekruh durumlardan biridir.
Tahrimen Mekruh 10 Örnek
Tahrimen mekruh 10 örnek ile bakıldığında daha kolay şekilde anlaşılacaktır. Bu örnekler arasında;
Gümüş ve altından üretilmiş kaplarının içerisinden bir şey yiyip içmek,
- Kişinin aile bireylerini ismi ile çağırması,
- Kişinin eşini ismi ile çağırması,
- Balık dışında denizde bulunan herhangi bir hayvanı yemek,
- Yüksek sesle kuranı kerim kitabını okuyan birinin yanına oturup aynı şekilde yüksek sesle kuranı kerim kitabını okumak,
- Namaz kılınan yerlerde yapılmaması gereken davranışlar içerisinde olmak,
- Cami gibi dini yerlerde rahatsız edici davranışlarda bulunmak,
- Vacip olan namazları terk etmek,
- Sigara gibi kötü alışkanlıklar edinmek,
- Ramazan bayramının ilk günü ve kurban bayramının dört günü boyunca oruç tutuyor olmak,
- Güneş doğarken tam tepedeyken veya batarken namaz kılıyor olmak bulunmaktadır.
İslam Sanatının İlk ve Özgün Plan Şeması Hangisidir?
Erkeği Deli Divane Aşık Etme Duası