Özel eğitim öğretmenliği önü açık mı ve sınıf öğretmenliği mi özel eğitim mi hangisinin yapılması daha uygun ve kolay sizleri bilgilendiriyoruz. Özel eğitim öğretmenliği staj var mı gelin birlikte inceleyelim.

Özel eğitim öğretmenliği önü açık mı diye merak edenlerin sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Özel eğitim öğretmenliği son yıllarda epey revaçta görünüyor. Hemen herkesin girmek istediği bölümlerden biri olmasındaki temel etken ise bölümün önünün açık olmasıdır.

Özel eğitim öğretmenleri; fiziki, zihinsel ya da duygusal açıdan eksikliği bulunan öğrencilerin eğitim-öğretimini sağlamakla görevlidir.  Bunu akademik disiplin çerçevesinde yaparak öğrencinin yaşıtlarıyla aynı düzeyde eğitim almasını sağlar.

Yanlış bilinenin aksine özel eğitim öğretmenleri zihinsel ve duygusal açıdan engelleri olan kişilere bakmakla yükümlü değildir. O kişilerin eğitim alabilmesini sağlamakla yükümlüdür. Bunun yanı sıra sağlık açısından problemleri olan kişiler için tek çıkış yolu olarak da görülüyor.

Sınıf Öğretmenliği mi Özel Eğitim mi?

Sınıf öğretmenliği mi özel eğitim mi konusunda net bir yanıt vermek pek de mümkün değil. Çünkü her ikisi de yalnızca idealist ve öğretme aşkına sahip olan kişiler tarafından yapılabilir.

Bunun yanı sıra özel eğitim öğretmenliğinin diğer öğretmenliklere göre çok daha fazla sabra ihtiyaç duyduğu bilinir. Her meslek kendi içerisinde farklı zorluklar barındırabilir. Fakat özel eğitim öğretmenliğinde öğretmenlerin aşağıdaki karakteristik özelliklere de sahip olması şarttır:

  • Özel eğitim öğretmenleri her zaman sabırlı olmalıdır.
  • Eğitim verme tutkusuna sahip olmalıdır.
  • Disiplini elden bırakmaması gereklidir.

Bu temel özellikleri taşımayanların sınıf öğretmenliği mesleğini icra etmesi oldukça zordur.

Özel Eğitim Öğretmenliği Atanır mı?

Özel Eğitim Öğretmenliği Atanır mı
Özel Eğitim Öğretmenliği Atanır mı

Özel eğitim öğretmenliği atanır mı sorusu üniversitede bu bölümü okumak isteyen ya da halihazırda okuyan kişiler tarafından sıkça merak ediliyor. Konuyla doğrudan ilgili bir listeyle atama sayıları ve kontenjan sayılarına ilişkin detaylar aşağıda yer alıyor:

Özel Eğitim Öğretmenliği Atama
Özel Eğitim Öğretmenliği Başvuru | 2017 Temmuz: Kontenjan 4321.421
Özel Eğitim Öğretmenliği Başvuru | 2018 Temmuz: Kontenjan 6642.489
Özel Eğitim Öğretmenliği Başvuru | 2019 Şubat: Kontenjan 1.0023.128
Özel Eğitim Öğretmenliği Başvuru | 2019 Ağustos: Kontenjan 1.4102.610
Özel Eğitim Öğretmenliği Başvuru | 2020 Ocak: Kontenjan 1.0832.259
Özel Eğitim Öğretmenliği Başvuru | 2020 Haziran: Kontenjan 1.1182.164
Özel Eğitim Öğretmenliği Başvuru | 2021 Mart: Kontenjan 2.0943.113
Özel Eğitim Öğretmenliği Başvuru | 2021 Eylül: Kontenjan 1.7552.558
Özel Eğitim Öğretmenliği

Yıllık verilere bakıldığı zaman sınıf öğretmenliği atama oranları yukarıda yer verdiğimiz şekilde yansıyor. Atamaları her geçen yol daha zor hale geldiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Özel Eğitim Öğretmenliği Kolay mı?

Özel eğitim öğretmenliği kolay mı sorusunun yanıtı kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte genel itibarıyla oldukça zor denebilir. Nitekim özel eğitim öğretmenliği zihinsel, fiziksel ya da duygusal açıdan çeşitli engellerle karşılaşan öğrenciler üzerine yoğunlaşır. Bu nedenle özel eğitim öğretmenliğinin kolay olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Mesleki açıdan bakıldığında ve yalnızca pratikte incelendiğinde kolay olsa da mesleğin içindeki çoğu öğretmene göre yıpratıcı olabiliyor.

Özel Eğitim Öğretmenliği Açığı Ne Kadar?

Özel Eğitim Öğretmenliği Açığı Ne Kadar
Özel Eğitim Öğretmenliği Açığı Ne Kadar

Özel eğitim öğretmenliği açığı ne kadar sorusu da yukarıdaki listede yer alan verilerle net bir şekilde yanıtlanabiliyor. Her yıl ortalama olarak 2 bin ila 3 bin kontenjanı bulunan özel eğitim öğretmenliğinde her yıl başvurular, takribi olarak kontenjanın iki katı kadar olabiliyor. Bu nedenle özel eğitim öğretmenliği açığı mevcut olsa da açığın iki katı kadar kişinin başvurduğunu da bilmek gerek.

Özel Eğitim Öğretmenliği Staj Var mı?

Özel eğitim öğretmenliği staj var mı sorusunun yanıtı evet olacaktır. Özel eğitim öğretmenliği bölümünde okuyan kişiler okul esnasında 30 iş günü zorunlu staj yapmaktadır. Bu durum tüm sağlık bölümlerinde olduğu gibi özel eğitim öğretmenliğinde de geçerlidir.

Özel Eğitim Öğretmenliği Geleceği Var mı?

Özel eğitim öğretmenliği geleceği var mı diye merak edenlerin sayısı da gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Yıllık bazda incelendiğinde her geçen yıl artan kontenjan ve başvuru sayılarını görmek mümkün. Bu da özel eğitim öğretmenliğinin geleceğinin olduğunun bir göstergesidir.

Ücretli Öğretmenlik Başvurusu Ne Zaman Açıklanır 2023 (e-devlet başvuru)