Son zamanlarda gündemde yerini alan rebab nasıl bir çalgıdır sorusunun yanıtı ile karşınızdayız. Rebab çalgısı hakkında her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.
Orta Doğu’da yaygın olarak kullanılan Rebab çalgısı bulmaca, bilmece ve genel kültür yarışmalarında karşınıza çıkar. Türk, Arap ve İran müziklerinde sıkça çalınan çalgı aletlerinden biridir. Orta Doğu’da en çok dinlenen şarkılar Rebab çalgı aletiyle meydana gelmiştir. Mızraplı çalgı aletinin ön kısmı deri ve gövde kısmı Hindistan cevizi kabuğundan yapılır. 40 ile 45 cm boyutlarında bulunur. Tel sayısı ile bir ile beş arasında değişir. Genel olarak Türk Rebabları 3 telden oluşur. Günümüzde sema ayinleri ve sufizm ritüellerinde sıkça kullanılır.
Rebab Nasıl Çalınır
Eski dönemlerden beri hayatımızda olan mızraplı çalgı aleti gövde ve sap olmak üzere iki kısımdan oluşur. Eski zamanlarda tel kısımları at kılından oluşurken, günümüzde çelik tellerden meydana gelir. Rebab çalmak için belirli bir eğitim almanız gerekir.
Eğitime gerek olmadan Rebab aletinin çalınma mantığını kısaca sizler için yazımızda ele aldık. Rebab çalgı aletini iki dizinizin arasına alın. Sap yani yay kısmını kullanarak çalmaya başlayın. Bir eliniz sap kısmında diğer eliniz gövdenin uzun kısmındaki tellerde olması gerekir. Çalma şekli biraz kemençe mantığına uyar. Müziklerin notalarına göre çalmaya devam edin.
Rebab Kim İcat Etti
Rebab mızraplı çalgı aletini kimin icat ettiği konusunda net bir bilgi yoktur. Eski zamanlara dayandığı için bu sazın ortaya çıkış hikayesi belirsizdir. Rebap çalgı aletinin ortaya çıkış hikayesi her kaynağa göre değişkenlik gösterir. Bazı rivayetlere göre Rebab çalgı aletinin Süleyman Peygamber tarafından bulunduğu söylenirken diğer rivayetlere göre Farabi tarafından icat edildiği söylenir. Hatta başka rivayete göre de Uygur Türklerine aittir.
Geniş coğrafyaya yayıldığı için zamanla değişimlere uğrayarak günümüze kadar gelmiştir. Ortaya çıkış hikayesi belirsiz olsa da en havalı şarkıları oluşturan Rebab kültürümüz ve geleneğimizin bir parçası olduğu kesin. Rebab aletinin çalınma şekli ve ses tınısını daha iyi anlaşılması için videomuza göz atmayı unutmayın. Rebab aleti hakkında sorularınızı yorum kısmına yazarak bizlere ulaştırabilirsiniz.