Şaman olduğunu nasıl anlarsın ve Türkiye’deki şaman köyleri nerede, bilgilendiriyoruz. Şaman mıyım testi, ben şaman mıyım ve şamanların özelliklerini birlikte inceleyelim.
Şaman olduğunu nasıl anlarsın, şamanizm dünyada bilinen en eski inanç sistemlerinden birisidir. Türklerin İslamiyetçi kabul etmeden önce inandıkları bu dini inanç sistemi Moğollar ve Asya göçebelerinin de eski inandıkları eski dini olarak bilinir.
Şamanlarda eski çağlarda ruhlar, tanrılar ve insanlar arasında bağ kurduklarına inanılan din adamları olarak tanımlanır. Şaman kabilenin başındaki kişiye denir. Diğer adı Kam olan Şamanlar eski zamanlarda ayinler yönetir ve iyi ruhlar ile kötü ruhlar arasında bağlantı kurduklarına inanırlardı.
Şaman kadınlarının özellikleri
Şaman kadınlarının özellikleri ve şamanların özelliklerini sizlerle paylaşıyoruz. Şaman kadınlarının en bilindik özellikleri arasında yer alan belli başlı davranış ve ruhani tavırlar vardır. Bunlardan bazıları şunlardır, rüzgar, dağ, taş, su, ateş ve doğa ile konuşabildiklerine inanmaktadırlar.
Türkiye’deki Şaman Köyleri
Türkiye’deki şaman köyleri aslında çok bir kültür olan şaman kültürünü yaşatan köylerdir. Türkiye’de azda olsa bu kültürü yaşayan bazı köyler vardır.
Bir köyün şaman olduğunu nasıl anlarsın, sorusunu akıllara getiriyor. Türkiye’de şaman izleri taşıyan köyler arasında Balıkesir iline bağlı kaz dağları yakınında yer alan Tahtakuşlar köyünü örnek verebiliriz. Tahtakuşlar köyü günümüzde de şaman geleneğini sürdüren ender köylerden bir tanesidir. Hatta şamanların yaptıkları eski ayinleri halen sürdükleri bilinmektedir. Köyde bir etnografya müzesi bile bulunmaktadır.
Şaman mıyım Testi
Şaman mıyım testi, acaba diye ikileme düşen kişiler olabilir. Şamanizm felsefesine kendini yakın hisseden kişiler şaman mıyım ben acaba? Diye düşünebilirler. Çünkü bazı şaman inançlarını günümüzde de sürdürmeye devam ediyoruz.
- Bu davranışlardan en sık yaptığımız kötü bir şeyi ya da haberi söylediğimizde hemen tahtaya vurmak ya da saçımızı çekmek gibi yaptığımız hareketler şaman hayatından günümüze kadar gelmiştir.
- Bir örnek daha verecek olursak nazar boncuğu da bu kültürden bize gelen bir simgedir. Şamanlarda göz ve gözün gücüne çok inanılır hatta göz gücü üzerine ritüeller yapılırdı.
Daha fazla ilgili içerik;
Şaman Olmak İstiyorum
Şaman olmak istiyorum diyenler arasında doğaya âşık, sanat yetenekleri olan ve doğanın şifasına inanan kişiler şaman ruhu taşıdıklarına inanırlar.
Günümüzde şamanlık kavramı ise Anadolu’nun bazı köylerinde ocak adı ile devam edilmektedir. Türkler olarak İslam dinine geçtikten sonra bile şaman inancından kalan bazı ritüelleri günümüze kadar getirmişlerdir. Günümüzde bu geleneği sürdüren şamanlar halen İslam öncesi Türk Şamanları gibi davranıp, doğal bildikleri yöntemlerle şifacılık geleneklerini sürdürürler.