Türkiye’deki sistemde bir şekilde geliri kesilmiş kişiler SGK ile ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Yani SGK vatandaşlara doğumdan ölüme sağlık ve sigorta anlamında hizmet sunmaktadır. SGK iki tür koldan meydana gelmektedir bunlar uzun vadeli ve kısa vadeli sigorta kollarıdır. İki kolunda kapsadığı alanlar farklılık göstermektedir. Kısa vadeli kol mesleki risk ve sosyal riskleri ele alır. Uzun vadeli sigortaya ise ölüm sigortası ve yaşlılık sigortası örnek verilebilir.
SGK Yurtdışı işlemleri nereden yapılır?
SGK yurtdışı işlemleri, Türkiye’deki SGK il müdürlükleri ve SGK merkez müdürlüğünce yapılır. Ayrıca, yurtdışında bulunan SGK temsilcilikleri ve yurtdışındaki Türk konsoloslukları da bazı işlemleri yürütmektedir.
Yurt dışından SGK nasıl aranır?
Yurt dışından SGK’yı aramak için, aşağıdaki numaraları kullanabilirsiniz:
- Türkiye: 444 1 720
- Yurt dışından Türkiye’ye arama: +90 312 207 17 20
SGK müşteri hizmetleri numarası kaç?
SGK müşteri hizmetleri numarası, 444 1 720’dir. Bu numaradan, yurt içi ve yurt dışından SGK ile ilgili her türlü soruya ve soruna cevap alabilirsiniz.
172 telefon numarası nedir?
172 telefon numarası, SGK müşteri hizmetleri numarasıdır. Bu numaradan, yurt içi ve yurt dışından SGK ile ilgili her türlü soruya ve soruna cevap alabilirsiniz.
SGK hangi ülkelerle anlaşmalı?
SGK, aşağıdaki ülkelerle anlaşmalıdır:
- Avusturya
- Belçika
- Bulgaristan
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- Almanya
- Hollanda
- Hırvatistan
- İspanya
- İtalya
- Letonya
- Litvanya
- Lüksemburg
- Macaristan
- Malta
- Polonya
- Portekiz
- Romanya
- Slovakya
- Slovenya
- Yunanistan
SGK yurtdışı borçlanması kaç TL?
SGK yurtdışı borçlanması, yurtdışında geçen sürelerin sigortalılık süresi olarak kabul edilmesi için yapılan bir işlemdir. Yurtdışı borçlanması, gün bazında yapılır ve her gün için brüt asgari ücretin %32,5’i oranında borçlanma yapılır.
SGK sağlık sigortası yurtdışında geçerli mi?
SGK sağlık sigortası, yurtdışında geçerli değildir. Ancak, yurtdışında yaşayan ve çalışmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, yurtdışı borçlanması yaparak SGK sağlık sigortasından yararlanabilirler.
Yurt disi emeklilik günlük kac para 2023?
2023 yılı için yurtdışı emeklilik günlük ödemesi, 2.126,36 TL’dir.
Yurt dışı tedavi gideri ödemesi nasıl yapılır?
Yurt dışında tedavi gideri ödemesi, SGK tarafından belirlenen limitler dahilinde yapılır. Yurt dışında tedavi gideri ödemesi almak için, aşağıdaki belgelere ihtiyacınız olacaktır:
- Yurt dışındaki sağlık kuruluşundan alınan sağlık raporu
- Tedavi giderlerine ilişkin faturalar
- Pasaport ve vize fotokopileri
- SGK’dan alınan yurtdışı tedavi gideri başvuru formu
Yurt dışı borçlanması en az kaç gün?
SGK yurtdışı borçlanması, en az 1 gün yapılabilir. Ancak, yurtdışı borçlanması yaparak SGK’dan emeklilik aylığı almak için, en az 3600 gün yurtdışı borçlanması yapmanız gerekir.
Yurt dışında olanlar EYT den yararlanabilir mi?
EYT, emeklilik yaşını düşürmek için yapılan bir düzenlemedir. Yurt dışında yaşayanlar da EYT’den yararlanabilirler. Ancak, yurt dışında yaşayanların EYT’den yararlanabilmesi için, yurtdışında geçen sürelerin de sigortalılık süresi olarak kabul edilmesi gerekir.
Yurtdisi emeklilik icin hangi belgeler lazim?
Yurtdışından emeklilik için, aşağıdaki belgelere ihtiyacınız olacaktır:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Pasaport fotokopisi
- SGK hizmet dökümü
- Yurtdışı borçlanma talep formu
- Yurtdışı çalışma belgesi
- Yurtdışı sigortalılık belgesi
Yurtdışından emeklilik için, SGK’ya müracaat etmeniz gerekir. SGK, başvurunuzu inceledikten sonra, emeklilik hakkınız olup olmadığını belirleyecektir.
SGK Yurtdışı İşlemleri Daire Başkanlığı
Sosyal Güvenlik Kurumunun, sosyal güvenlik sözleşmesi yaptığı ülkeler bulunmaktadır. Buna göre sözleşmeli ülkelerde sigortalı olarak çalışılmış ise aylığa hak kazanma halinde çalışma süreleri dikkate alınmaktadır. Ülkemiz tarafından gerçekleştirilen sözleşmelerin yürürlükte olduğu ülkeler 32 tanedir. Bu ülkelerin içinde Almanya, Fransa, Romanya, İtalya gibi ülkeler yer almaktadır. Bu ülkelerle yapılan imzalı sözleşmelerde sağlık sigortası uygulanmaktadır. Bu sözleşmeler ile vatandaşlara kısa vadeli olsun ya da uzun vadeli olsun bulunan haklar ülkemizde kullanılabilir.
Daha fazla ilgili içerik;
- Mithatpaşa Cad. No:7 06430 Sıhhiye/ANKARA/TÜRKİYE
- [email protected]
- Tel, +90 312 458 78 88
- Fax, +90 312 432 12 45
- Pürtelaş Mah. Meclisi Mebusan Yokuşu No:5 34353 Fındıklı-Beyoğlu/İSTANBUL/TÜRKİYE
- [email protected]
- Tel, +90 212 252 31 04
- Fax, +90 212 251 78 96
Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü İletişim
Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü sosyal güvenlik içerisinde yer alan emeklilik faaliyetlerini yürütür. Sigortalı hak sahiplerine kolay bir iletişim sağlamak ve önceden gerekli tedbirleri almak için hizmet vermektedirler. SGK yabancı ülkelerde sözleşme imzaladığı için buradaki ilgili çalışmalar da yürütülür. Burada emeklilik için uzun vadeli sigortası olan kişilere ödemelerin yapılması için belli koşulların sağlanması gerekmektedir. Emeklilik hesaplamasında sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş önemli koşullardır.
Telefon | 0(312)433 32 86 |
E-posta | [email protected] |
Adres | Mithatpaşa Cd. No: 7 Sıhhiye/ ANKARA |
SGK nasıl ulaşabilirim?
SGK işlemleri için ulaşmanız gereken tek adres olan ve 7/24 hizmet veren SGK ALO 170‘dir.
SGK ile ilgili kime soru sorabilirim?
SGK ile ilgili güncellemeler ve yapmak istediğiniz değişiklikler hakkında ulaşmanız gereken tek numara ALO 170‘dir. SGK ile ilgili her sorununuzu çözeceği gibi bir çok işleminizi SGK‘ya gitmeden yapmaktadır. SGK borcu sorgulaması ve yapılandırması bu numara üzerinden yapılmaktadır.