Sınırlı sorumlu ne demek, bu kelimenin anlamını araştırıyorsanız doğru yerdesiniz. Son zamanlarda sınırlı sorumlu işlemi birçok kişi tarafından araştırılmaya başlandı. Bu ibare alacaklının borç tahsil ederken karşı tarafın şahsi mal varlığına dokunulmayacağı anlamına gelir.
Borçların tahsil edilmesi için şahsi ve özel mal varlıklarına dokunulmazsa sınırlı sorumlu ifadesi kullanılır. Borçtan dolayı banka hesabındaki kişisel mal varlıklarına el konulmaz. Alacaklı ve verecekli sınırlı sorumlu ibaresini kabul ederse borç şahsi mal varlıklarına dokunulmadan kapatılır.
Sınırlı Sorumlu Kooperatif Ne Demek
Kooperatif tabelalarında sıkça sınırlı sorumlu ifadesi ile karşı karşıya kalırsınız. Özellikle Almanya gibi ülkelerde bu ifade sıkça kullanılır. Sınırlı sorumlu kooperatif ifadesi borcun tahsil edilmesi için alacaklının koyduğu ortaklık anlamına gelir. Kısacası bu durumu şu şekilde anlatabiliriz;
Kooperatif borçları bulunan bir kişinin özel mal varlıklarına dokunulmadan borç tahsil edilir. Alacaklı borcun tahsil edilmesi için sermaye paylarına ortak olur. Ortaklar ne kadar sermaye yatırdıysa o sermayeden sorumlu tutulur. Bu durumu ifade etmek içinde sınırlı sorumlu kooperatif ifadesi kullanılır.
Sınırlı Sorumlu Konut Yapı Kooperatifi Ne Demek
İnsanların bir araya gelerek karar alması ve kaynakların bir araya gelmesi için kooperatif yapısı kullanılır. Kooperatiflerinin birçok farklı kategorisi bulunsa da en çok konut yapı kooperatif kullanılır. En az 7 ortak ile kurulan bu kooperatif yapısı ev inşa edilir. Konut yapı kooperatiflerinde bir de sınırlı sorumlu ifadesi vardır. Bu ifade kooperatif üzerinde sermaye payına ortak olduğunu gösterir.
Sınırlı Sorumlu Ortaklık Dezavantajları
Ortaklar sınırlı sorumlu ortaklıkta sadece sermayelerini kaybedebilirler. Yani ortaya koyulan sermaye dışındaki zararlardan sorumlu tutulmaz. Eğer şirket battıysa ve borçlar karşılanmıyorsa sadece ortaklar sermaye parasını karşılarlar. Aslında risk almadan kendinizi güvence altına alabileceğiniz şirketlenme biçimlerinden biri. Ancak olumlu olarak karşımıza çıksa da bazı dezavantajları da var;
- Şirket yönetimine karışma hakkına sahip değilseniz sadece bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Vergilendirilebilir gelir, kişinin kişisel vergi oranlarına göre ayarlanır.
- Ortaklardan birinin emekli ya da vefat etmesi sonucu biter,
- Kurulan şirket sadece ticari ve endüstriyel hizmet alanında bulunabilir.
S.S. Kooperatif Açılımı
Son zamanlarda birçok yerde s.s kooperatif ifadesi ile karşılaşmışsınızdır. S.s kooperatif ifadesi sınırlı sorumlu kooperatif anlamına gelir. Sınırlı sorumlu kooperatif demek ortakların şirket borçlandığı zaman sadece kooperatif mal varlıklarından sorumlu olur. İlk baştaki sermaye payına göre borç tahsil edilir. Onun dışında şahsi varlıklar borç tahsili için kullanılmaz.
Sınırlı Sorumlu Kooperatif Nasıl Kurulur
Kooperatif kurarken en az 7 ortağın bir araya gelmesi gerekir. Kooperatif market ya da yapı gibi birçok farklı kategoride şirket açabilirsiniz. Ortakların ana sözleşmeyi imzalayarak Ticari Sicili Müdürlüğüne giderek onay almaları gerekir. Ana sözleşme için Ticaret Bakanlığının hazırladığı örnek sözleşme ele alınır. Bu sözleşme doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır.
Ana sözleşmeye onay verildikten sonra iki nüshadan oluşan dilekçe yazması gerekir. Dilekçede nakdi sermayenin 1/4’ünün bir bankada kooperatif için açılacak hesaba yatırılacağı belirtilir. Ardından ana sözleşme, dilekçe, kuruluş bilgi formu, banka dekontu, sicil belgesi ile ilgili kuruma evraklar teslim edilir. Bakanlık inceleme işleminden sonra kuruluş için tescil alabilirsiniz.
Sınırlı Sorumlu Kooperatifler Kanunu
Sınırlı sorumlu kooperatif açmadan önce bazı şartları iyice incelemeniz gerekir. Ana sözleşme, dilekçe ve kooperatif kuruluşu hakkında önemli bilgiler kanun ile saklanır. Bu kanun dışına çıkılmaması gerekir. Ortaklığın kazanılması, ortakların hakları, kooperatifin sorumluluğu, kooperatif hesapları, ticaret bakanlığının görevleri gibi birçok madde yer alır. Kanunda 100 farklı madde bulunur. Bu maddeler tek tek okunarak her ortağın incelemesi gerekir. İşte sınırlı sorumlu kooperatifler için yayınlan kanun şu şekildedir;
Sınırlı Sorumlu Olmak Ne Demek?
Sınırlı sorumlu olmak ilerleyen dönemlerde yaşanacak olumsuz durumlarda riskinizi en aza indirger. Eğer sınırlı sorumlu olan kişi borçlanmışsa sorumlu olduğu mal varlıkları ile borçlarını öder. Yani kooperatif kurarken sınırlı sorumlu yapısını tercih ettiyseniz. Borçlandığınız zaman sadece sermaye payı ele alınarak borç tahsil edilir. Böylece borçlu sermaye dışında herhangi bir ödeme yapmaz.
Sınırlı Sorumlu Yapı Kooperatifi Ne Demek?
Yapı kooperatiflerinde genellikle ortaklar sınırlı sorumlu yönetim biçimini tercih eder. Böylelikle tüm ortaklar olası borçlanma durumlarında sermaye dışında herhangi bir borç tahsil etmez. Şahsi mal varlıkları değil kooperatif mal varlıklarına el konulur. Sermaye payı sınırlanması sayesinde borç sorumluluğunu bu şekilde halledebilir.
Kooperatif Borçlarından Kim Sorumlu?
Kooperatif kurulurken birçok kişi buna ortak olur. En az 7 ortaktan oluşan kooperatifte oluşacak her türlü borçtan tüm ortaklar sorumlu tutulur. Her türlü borçtan kooperatif mal varlığı sorumlu tutulmaya başlanır. Eğer kooperatifin mal varlıkları borcu kapatmaya yetmezse ana sözleşme ele alınır. Sınırlı sorumlu ya da sınırsız sorumlu maddeleri incelenir. Sınırsız sorumlu maddesi yer alıyorsa kooperatif ortakların şahsi mal varlıklarından borç karşılanır ancak sınırlı sorumlu ibaresi varsa sermaye payı dışında şahsi mal varlıklarına dokunulmaz.
Kooperatif Kanununun 16 Maddesi Nedir?
Kooperatif kanunu ilk önce kooperatifin kuruluşu ele alınır. İlk 7 maddesi kooperatifin kuruluşu hakkında dikkat edilmesi gereken maddeler ele alınır. İkinci kısımda ise ortaklık sıfatının kazanılması ve kaybedilmesi hakkında bilgiler yer alır. Madde 16’da ise ortaklığın nasıl bozulacağını ve çıkartılma kararı hakkında bilgi bulunur. Kanundaki 16 madde şu şekildedir;
Ortak çıkartmak için ana sözleşmede bazı nedenlere yer verilmesi gerekir. Ana sözleşmede yer verilmeyen bir nedenden dolayı ortak çıkartamazsınız. Ortaklık çıkartma tebliğ 10 gün içinde notere verilir ve 3 ay boyunca bu karara itiraz edilebilir. 3 ay boyunca eğer tebliğ kararına itiraz edilmezse 3 ay sonunda ortak çıkartılır.
Sınırlı sorumlu konusu hakkında yorumlarınızı, fikirlerinizi ve görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayınız.