Son kullanma tarihi geçmiş ilaç kullanmak sağlığınızı olumsuz yönde tehdit eder. Sağlığınızı tehdit etmek bir yana ölümle bile sonuçlanabilir. Bu nedenle satın aldığınız ya da evinizde bulunan tüm ilaçları kullanmadan evvel mutlaka son kullanma tarihlerine bakmayı ihmal etmemeniz gerekiyor. Evinizde ya da yakınınızda bu gibi tarihi geçmiş ilaçlar varsa bunları geri dönüşüme kazandırabilirsiniz. İlaçlarınızı kontrol ederek tarihi geçmiş olanları imha edilmek üzere geri dönüşüme kazandırmak fayda sağlar. Bu ilaçları en yakın eczaneye teslim etmeniz yeterli olacaktır.

Alerjik Astım İlaçları İsimleri

Son Kullanma Tarihi Geçmiş İlaç İçtim Ne Yapmalıyım

Son kullanma tarihi geçmiş ilaç içtim ne yapmalıyım sorusu oldukça yoğun bir şekilde araştırılıyor. Son kullanma tarihi geçen ilaç geri dönüşümüne tabi edilir. Bir kesim uzman isim kullanılan son kullanma tarihi geçmiş her ilacın yan etki yaparak zarar vermeyeceğini düşünüyor. Nitekim genel olarak tarihi geçen her ürün insan sağlığını doğrudan tehdit eden bir unsur olarak ele alınmalıdır.

Bu noktada farkında olmadan tarihi geçen herhangi bir ilacı tükettiyseniz en hızlı şekilde doktora başvurmanız ilk adım olmalıdır. Çünkü tarihi geçen ilaçlar zehirlenmenize neden olarak ölümcül risk taşıyabilir. Doktor en hızlı şekilde hangi ilacı içtiğinizi analiz ederek gerekli durumlarda midenizi yıkayarak arındırmayı tercih edebilir. Bu gibi durumlarda devlet ya da özel hastanelerin acil servislerine 7/24 gitmeniz mümkündür.

İlacın Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Toz ilaçlarda topraklanma, tablet ilaçlarda renk değişimi, kırılma, sıvı ilaç türlerinde tortu birikmesi ve merhem-krem tarzı ilaçlarda ise kuruma, koku değişimi ya da küf gibi belirtiler ilacın bozulduğuna ilişkin sinyal verir.

Tarihi Geçmiş İlaçları Ne Yapmak Gerekir?

Elinizde, evinizde tarihi geçmiş ilaçlar varsa bu ilaçları çöpe atmamanız gerekiyor. Tüm tarihi geçmiş ilaçları toplayarak en yakınınızda bulunan sağlık kuruluşlarına, eczanelere iade-teslim etmeniz gerekiyor. Bu kuruluşlar tarihi geçen ilaçları geri dönüşüme gönderiyor.

Tarihi Geçmiş İlaç Zehirlenmesi

Tarihi geçmiş ilaç zehirlenmesi yaşamanız halinde hemen doktora başvurmanız gerekiyor.  Tarihi geçmiş ilaçların zehir etkisi yaratma durumu söz konusudur. Bunun yanı sıra içmeniz halinde çeşitli alerjik reaksiyonlara da neden olabilir. Bu noktada uzmanlar ilaçları tüketmeden evvel mutlaka tarihlerini kontrol etmenizi öneriyor. Eğer tarihi geçen ilaç içiyor ve zehirlendiğinizi düşünüyorsanız en hızlı şekilde hastaneye başvurmanız gerekiyor. Eğer gerçekten zehirlenme durumu yaşandıysa mideniz yıkanarak arındırılabilir.

Son Kullanma Tarihi Geçmiş İlaç İçilir Mi

Son kullanma tarihi geçmiş ilaç içilir mi, içince ne olur gibi sorular sıklıkla merak ediliyor. Bu noktada tarihi geçen ilaçlar hakkında uzmanlar görüş ayrılığına gidiyor. Kimiz uzman doktor tarihi henüz geçmiş ilaçların bir yan etkisi olmayacağını ifade ediyor. Ancak yoğunluklu olarak tarihi geçen ilaçların kullanılmaması ve zehir etkisi yarattığı daha sık savunuluyor. Bu nedenle de kesinlikle bu tarz ilaçların kullanılmaması ve en yakın eczanelere geri dönüşüme tabi edilmesi için teslim edilmesi tavsiye ediliyor.

Son Kullanma Tarihi Geçmiş İlaç İçilir Mi
Son Kullanma Tarihi Geçmiş İlaç İçilir Mi

Son Kullanma Tarihi Geçmiş Şurup İçilirse Ne Olur

Son kullanma tarihi geçmiş şurup içilirse ne olur sorusunun yanıtı uzman doktorlar tarafından veriliyor. Her ilacın etken maddesi farklılık gösterir. Bu noktada tarihi geçen ilaçlardaki etken maddeler belirli bir süre sonra parçalanarak dönüşüme uğrar. Bu gibi durumlarda ise etken maddelerin zehirlenme ya da yan etkisi yaratması olasıdır. Eğer tarihi geçen şurup ve ilaçları kullanırsanız zehirlenebilir ya da çeşitli alerjik reaksiyonlara maruz kalabilirsiniz. Ayrıca bu ilaç ve şurupların hiçbir tedavi edici etkisi da tarihi geçtiği için kalmayacaktır.

Son Kullanma Tarihi 1 Ay Geçmiş İlaç Kullanılır Mı

Son kullanma tarihi 1 ay geçmiş ilaç kullanılır mı sorusuna direk evet ya da hayır diye yanıt vermek mümkün değildir.  Tarihi geçen her ilaç etkisini direk yitirmeyebilir. Özellikle de tarihi yeni geçmiş bazı ilaçların kullanılmasında herhangi bir sakınca olmadığı ifade ediliyor. Ancak medikal otoritelerin geneline bakıldığında tarihi geçen ilaçların hiç kullanılmaması tavsiye ediliyor. Çünkü bazı ilaçların tarihleri geçtiği zaman etken maddeleri parçalanarak dönüşüme uğruyor. Bu da etken maddelerinin etkisiz hale gelmesine ve kişiyi zehirleyerek farklı reaksiyonların açığa çıkmasına neden olabiliyor.

Tarihi Geçmiş İlaç İçtim

Tarihi geçmiş ilaç içtim ne yapmalıyım diyorsanız ilk yapmanız gereken şey hemen acile başvurmanız olacaktır. Özellikle de tarihi baya geçmiş bir ilaç içtiğinizi fark ettiyseniz zehirleme ya da farklı reaksiyonlar uğrama olasılığınız çok yüksek olacaktır. Emin olmak adına acil servislerine giderek durumu bildirin. Zehirlenme ya da benzeri durumlarda mideniz yıkanarak arındırılabilir.

Oruçluyken Astım İlacı Kullanılır Mı

Primolut Nasıl Kullanılır ve Primolut Fiyatı

Ecopirin Nedir Ne İçin Kullanılır

Expigment Krem Kullananlar Yorumları

Comments are closed.