Tırnak kesimi beden temizliği kadar sağlık açısından da önem taşımaktadır. Tırnak kesmenin kesin bir günü yoktur. Tırnaklarınızın kesilme vakti ne zaman olursa o gün kesilebilir. İnsanların yapısında uzayan kısımların kesilmesi sünnetlerdendir.
Peygamber efendimiz yaratılışta olan beş temizlikten biri de tırnakların kesimidir diye buyurmuştur. Tırnakların uzaması etle tırnak arasına pisliklerin ve mikropların birikmesine neden olur. Abdest ve gusül alırken de tırnaklar uzun olduğunda tırnakla et arasında su ile temizlenmesi gerekir ve pislik varsa temiz olmaz. Güzel gözükmesi amacı ile de olsa temiz de bakılsa tırnak uzatmak yanlıştır ve sünnete aykırıdır. Sadece Hac ve Umre ihramı esnasında tırnak kesmek yasaktır. Bunun haricinde her gün tırnak kesilebilir. Halk arasında bazı günler ve saatler tırnak kesilmesi yanlış diye bilinir.
Fakat bu doğru değildir. Önce el tırnaklardan başlanıp daha sonra ayak tırnakları temizlik için daha uygundur. Uygun olan tırnakların hafta bir kesilmesidir. On beş güne bırakılmasında bir sakınca yoktur. Eğer kırk günü aşarsa mekruhtur. Tırnakların cuma günü kesilmesi iyi olur. Özelliklede cuma ya giden erkeklerin cumadan önce tırnaklarını kesip gitmesi daha uygundur.
Tırnak Ne Zaman Kesilir Hangi Günler
Tırnak kesme işlemi tırnak kesimini gerektirdiği her vakitte kesilebilir. Tırnak kesmek hem sağlığımız ve temizliğimiz için önemlidir hem de Peygamber Efendimizin önemli bir sünnetidir. Tırnakların kesilmesinin şu şekilde olması daha uygun görülmektedir. Önce sağ elin işaret parmağından başlanır, sonra orta parmak, sonra yüzük parmak, serçe parmak ve baş parmak olarak bu sırada kesilmelidir. Sol elde ise küçük serçe parmaktan başlayıp yüzük parmak, orta parmak, işaret parmak ve baş parmak sırası ile kesilmelidir. Ayak tırnakları ise sağ ayak serçe parmaktan başlayıp sol serçe parmakta bitirerek sırasıyla kesilmelidir.
Tırnaklar parmağa, ete zarar vermeyecek şekilde dip kısmından kesilmelidir. Tırnakları cuma günü özellikle cuma namazından önce ya da sonra kesmek sünnet olmaktadır. Tırnak kesme usullerinin farklı olmasının nedeni, sevgili Peygamber Efendimizin her seferinde tırnaklarını farklı şekillerde kesmesindendir.
Hangi Gün Kesilmez
Uzayan tırnakların cuma günü kesilmesi sünnettir. Fakat yine de en iyi olanı vakti geldiği zaman kesilmesidir. Her zaman cuma gününü denk gelmez. Diğer günler kesilmesi caiz ya da günah diye bir şey söz konusu değildir. Herhangi bir gün tırnak kesebilirsiniz. Ama cuma gününe denk getirirseniz sünnet uygulamış olursunuz. Ayrıca tırnak kesme işleminde kırk günü geçirirseniz mekruhtur. Tırnak kesme işlemi sadece Hac ve Umre ihramı esnasında yasaktır.
Hangi günler tırnak kesilmez Fetva Meclisi
Fetva Meclisinin yaptığı açıklamaya göre hangi günler tırnak kesilmez sorusunun cevabını sizler için araştırdık.
Tırnak kesmenin bir günü yoktur. Sadece Hac ve Umre ihramı esnasında tırnak kesmek yasaktır. Bunun dışında herhangi bir gün herhangi bir vakitte tırnak kesilebilir. Cuma günleri tırnak kesmek sünnettir daha iyi olur. Fakat diğer günlerde de tırnak kesilebilir. Tırnak kesme işleminde kırk günü geçirirseniz mekruh olur. Vakti geldiği zaman tırnaklarınızı kesmeniz makbuldür.
Akşam Tırnak Kesilir Mi
Hac ve Umre ihramı süresi dışında her gün ve her zaman tırnak kesilebilir. İnsanların birçoğunda gece gece tırnak kesilmez gibi bir inanç vardır. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Dinimizce de akşam tırnak kesmenin hiç sakıncası yoktur. Eski zamanlarda akşamları ışık, elektrik olmadığı için akşam tırnaklar kesilmezdi. Çünkü kesilen tırnağın nereye sıçradığı görülmezdi. Fakat günümüzde elektriğin aydınlattığı her ortamda tırnak kesilebilir. Karanlık ortamda tırnak kesmek iyi değildir. Aydınlık olan her yerde tırnak kesilebilir.
Perşembe günü tırnak kesilir mi
Uzayan tırnakların kesilmesi ve cuma günü kesilmesi sünnettir. Haftanın her günü tırnak kesilebilir. Fakat cuma günleri ve perşembe günleri tırnak kesmenin daha iyi olduğunu rivayetlere göre buyrulmuştur.
- Peygamber efendimiz Hz. Ali’ye: “Ya Ali tırnak perşembe günü kesilir. Cuma günü de koku sür ve yeni elbise giy” dediği söylenmektedir.
Cumartesi tırnak kesilir mi
El tırnakların uzun olması ellerimizin vücudumuzun her yerine değdiği özelliklede yemek yerken ağzımıza teması ile mikropların bulaşması kaçınılmaz olur. Birçok kişinin aklında olan bir soru ise cumartesi tırnak kesmenin bir sakıncasının olup olmadığıdır.
Cumartesi günü tırnak kesilebilir. Haftanın her günü tırnak kesilir. Fakat cuma günü tırnak kesmek sünnettir. Tırnak kesme vakti geldiğinde tırnaklarınızı kesmeniz makbuldür. Güzellik düşüncesiyle olsa uzatılan tırnaklar mikrop ve pislik yuvasıdır. Uzayan tırnağın kesilmesi zaten bir sünnettir. Uzun tutulması hem sağlığınız açısından hem de dinimiz açısından iyi değildir.
Tırnak Ne Zaman Kesilir?
Tırnak, insan vücudunun en hızlı uzayan organlarından biridir. Bu nedenle, düzenli olarak kesilmesi gerekir. Tırnakların ne zaman kesilmesi gerektiği konusunda kesin bir kural yoktur. Ancak, genellikle haftada bir veya iki kez kesilmesi tavsiye edilir.
Tırnak Hangi Günler Kesilir?
Tırnak kesimi için herhangi bir özel gün yoktur. Ancak, bazı kaynaklarda tırnakların Cuma günü kesilmesi tavsiye edilmektedir. Bunun nedeni, Cuma gününün Müslümanlar için kutsal bir gün olmasıdır.
Cumartesi Günü Tırnak Kesmek Ne Olur?
Cumartesi günü tırnak kesmek ile ilgili herhangi bir dini yasak yoktur. Ancak, bazı kaynaklarda Cumartesi günü tırnak kesmenin uğursuzluk getireceği söylenmektedir. Bu inanış, Yahudilerin Cumartesi günü tırnak kesmemeleri ile ilgilidir.
Dinimize Göre Tırnak Kesimi Nasıl Olmalı?
Dinimize göre tırnak kesimi, parmak uçlarına kadar kesilmelidir. Ayrıca, tırnakların uçları yuvarlatılarak kesilmesi tavsiye edilir. Bu, tırnakların batmasını önlemeye yardımcı olur.
20 Tırnak Kesmek Gusül Gerektirir mi?
20 tırnak kesmek, gusül gerektirmez. Gusül, vücudun tamamını yıkamayı ifade eder. Tırnak kesmek ise vücudun bir kısmını yıkamayı ifade eder. Bu nedenle, 20 tırnak kesmek, vücudun tamamını yıkamaya yetmez.
Hristiyanlık Ne Zaman Resmi Din Oldu
Evli Birinin Rüyada Gelinlik Giymek