Ya devlet başa ya kuzgun leşe” sözü II. Mahmud tarafından söylenmiş bir sözdür. III. Selim’in öldürüldüğü gün söylenmiş olan bu sözün hikayesi ise bir taht kavgası ve savaşını anlatmaktadır.

Osmanlı Devleti şehzadeler arasında sadece bir şehzadenin devletin başına geçebildiği ve diğer şehzadelerin çoğu zaman öldürüldüğü bir taht sahibi olma sistemine sahipti. Uzun bir süre tahta geçenin kardeşlerini boğdurması ile sonuçlanan bu taht mücadelesi bir noktadan sonra şehzadeler arasında taht oyunlarına da neden olmuştur.

Taht oyunları beraberinde sadece kazanmak için değil aynı zamanda hayatta kalmak için de yapılan bir savaşı ortaya koyar. Yazımızın devamında “Ya devlet başa, ya kuzgun leşe” sözünün anlamına ilişkin detaylara ve sözün hikayesine ulaşabilirsiniz. 

“Ya Kuzgun Leşe Ya Devlet Başa” Ne Demek?

Sözünün anlamı başarı için risk alınması gerektiğidir. Başka bir anlamı ise devletin başta olmadığı yerde leşlerin olduğudur. Ya hep ya hiç politikası ile kazanmayı hedefleyen her uygulama beraberinde riski de getirir.

Devletin risk alarak büyüyebileceğini ve aynı zamanda kendini koruması için de risk alması gerekebileceğini öngören bu söz devlet başta olmadığında kayıpların kaçınılmaz olduğunu da ifade etmektedir.

Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe Hikayesi

Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe Hikayesi

Hikayesi aslında III. Selim’in şehit olduğu güne dayanmaktadır. III. Selim şehit olduğunda bu söz II. Mahmud tarafından söylenmiştir. Bu sözü günümüzde bu kadar ünlü kılan ise bu söz ile bilinen tiyatro oyunudur.

Orhan Asena tarafında yapılan tiyatro oyununda konu Kanuni Sultan Süleyman’ın iki oğlu olan Şehzade Bayezid ve Selim arasındaki taht kavgalarıdır. Öyle ki Hürrem sultanın da konu edildiği taht kavgalarında kazanmak için verilebilecek büyük kayıplar göz önünde bulundurulmuş ve risk alınması söz konuş olmuştur.

Tiyatro oyunun adı da tam buradan gelmektedir. Şehzadeler arasında geçen taht mücadeleleri ve bu mücadele için alınan riskler söz konusu edilerek “Ya devlet başa ya kuzgun leşe” adı konulmuştur. Ancak sözün gerçek sahibi II. Mahmud olarak bilinir. II. Mahmud Kanuni döneminden çok sonra Osmanlı devletinin son dönemlerine doğru tahta çıkmış bir padişahtır.

“Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe” Tiyatro Mu?

Evet. “Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe” sözü Orhan Asena tarafından yazılmış olan bir tiyatro oyununun da adıdır.

Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe Sözü Kime Ait?

Söz II. Mahmut’a aittir. III. Selim’in şehit edilmesi sonrasında II. Mahmut tarafından söylendiği de bilinmektedir.

Kahrolsun İstibdat Yaşasın Hürriyet Kimin Sözü

Sabret Şükret Dua Et Sözleri Kimin

Sanma Şahım Herkesi Sen Sadıkane Yar Olur