Sanma şahım herkesi sen sadıkane yar olur hakkında detaylı bilgilendiriyoruz. Sanma şahım herkesi sen sadıkane yar olur şiiri işte detaylar.

Yavuz Sultan Selim’in şiiri olan “Sanma Şahım Herkesi Sen Sadıkane Yar Olur” dizeleri ve anlamıyla birlikte İran’a sefer yaptıracak kadar dolu hikayesi vardır. Sultan II. Beyazid’in oğlu olan Selim şehzadelik döneminde görev yaptığı Trabzon’da santraca ilgi duyar. Bu ilgi onu İran’a ve İran Şahı Şah İsmail’e kadar götürecektir.

Yavuz Sultan Selim’in henüz Selim iken Trabzon Valisi olarak görev yaptığı sürede satranca olan ilgisi ile İran’da salgın gibi yayılan bu oyunu yerinde oynamak için buraya gittiği belirtilir. Satranç aşkı için İran’a çapulcu kıyafetlerle, derviş kılığına bürünerek giden, tebdil-i kıyafetlerle burada satrançlar oynayan Selim yüksek kabiliyeti ile herkesi yener. Bu sayede kısa sürede ünü yayılan Selim’in başarısı İran Şah’ın kulağına kadar gider.

Şah İsmail herkesi yenen bu kişinin ününü merak eder ve satranç oynamak için karşısına çağırır. Şehzade Selim buraya derviş kimliğiyle gelir ve ilk satranç maçında yenilir. Amacı Şah’ın oynama sitilini öğrenmektir. Hemen yenilmesinin ardından Şah İsmail bu duruma şaşırır ve ikinci kez oyun oynamayı teklif eder. İkinci oyunda roller değişir ve Selim Şah’ı kısa sürede mat eder. Bu duruma sinirlenen Şah “ Şahlar mat edilir mi?” Diye bağırır.

Derviş Selim Şah’a “Şahların mat edilmeyeceğini, danışıklı dövüşeceğimizi bilseydim bende ona göre oynardım” der.

Bu cevaba sinirlenen Şah İsmail Selim’e bir tokat atar ve bir kese altın vererek yollanmasını emreder. Bu sırada Yavuz Sultan Selim’in dizeleri gelir.

Sanma Şahım herkesi sen sadıkane yar olur
Herkesi sen dost mu sandın belki ol ağyar olur
Sadıkane belki ol bu alemde dildar olur
Yar olur ağyar olur dildar olur serdar olur.

Bazı rivayetlere göre Selim o tokatın acısını unutmaz. Hatta bunun için ünlü küpesini kulağına taktığı belirtilmektedir. Kulağıma küpe olsun hikayesi de Yavuz’un ünlüdür. Bu hikayenin ana başlığının da buradan geldiği söylenir.

Santranç’la Şah İsmaili yenen Yavuz Sultan Selim II. Beyazid’in vefatından sonra tahta geçer. Tahta geçmesi ile İshak Paşa Komutanı önderliğinde İran’a seferler düzenler. İshak Paşanın seferler yerine Doğubeyazıt’ta kendisine saray yaptığını öğrenmesi ile seferin başına kendisi geçer ve İran’da Çaldıran Savaşında Şah İsmail yener.

Hatta savaş sonrası kendisine satrançla ilgili rivayetler sorulur. Soruyu soran kişiye ağacın altını gösterir ve kazmasını emreder. Burayı kazan silahdar arkadaşı eskimiş bir kese ve yanında da İran altınlarını bulur. Bu da hikayenin duygu yüklü yanlarından biridir.

Abdülhamid’in En Sevdiği Eşi

Sanma Şahım Herkesi Sen Sadıkane Yar Olur Kimin Sözü

Yavuz Sultan Selim’in hikayelere ve aşklara konu olmuş muhteşem şiiridir. Şiirin edebi yönünün olduğunu söylemek doğru olur. Her mısrada dört kelime ile dört gruba bölünerek yazılmıştır. Nazım şekliyle yazılmış bir halk şiiridir.

Sanma Şahım Herkesi Sen Sadıkane Yar Olur Kimin Anlamı

Şiirdi kelimelerin anlamı ile sevgiliden, yardan bahsedilmektedir. Burada belirtilen

Sadıkane: sadık olanı, sadıkça anlamında
Ağyar : yabancı, düşmanı,
Serdar: kumandanı
Dildar : sevgiliyi anlatır.

Sanma Şahım Herkesi Sen Sadıkane Yar Olur Şiiri

Sanma Şahım Herkesi Sen Sadıkane Yar Olur Şiiri

Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Herkesi sen dost mu sandın belki ol ağyâr olur

Sâdıkâne belki ol bu âlemde dildâr olur

Yâr olur ağyâr olur dildâr olur serdâr olur

(Şahım sen herkesi kendine sadık dost sanma

Sen herkesi dost sanma belki o düşmanın olur

Belki o kişi alemlerde sözü geçen olur

Dost olur düşman olur sözü geçen olur hükümdar olur.

Genç Osman Kimdir

Barbaros Hayrettin Paşa Nasıl Öldü

Ertuğrul Gazi Oğlu Gündüz Bey Nasıl Öldü

Kuruluş Osman Dizisi İzleyici Yorumları