Demir eksikliğinde tanının yeri oldukça önemlidir. Demir eksikliğinde kan tahlili vermeniz gerekmektedir. Demir hemoglobinin temel yapısına giren bir elementtir ve alyuvarların yapısında bulunan vücutta oksijen iletimini sağlayan hemoglobin yapmak için demire ihtiyacı vardır.
Demir eksikliği demek kansızlığa yol açar. İlk başlarında belirtiler azdır ve çoğu insan fark etmez bu durumu. Ama demir eksikliği fazlalaştıkça belirtilerde artmaya başlar. Dünya da kadınların %35 inde görülür. Erkeklerde ise %20 lik bir oranda görülmektedir. Yetişkin kadınlar için normal değerler 35,5 ile 44,9 arasında olması gerekir. Erkekler için bu durum 38,3 ile 48,6 arasında olmalıdır. Demir eksikliğiniz varsa aşağıdaki belirtilerle karşılaşmanız çok normaldir.
- Demir eksikliği yetişkinlerde kasların ve dokuların çalışmasında sorunlara yol açar ve anemi dediğimiz rahatsızlık meydana gelir.
- Aşırı yorgunluk meydana gelmeye başlar.
- Genel ağrı ve iltihaplanmalar gözükür.
- Baş ağrıları ve baş dönmesi meydana gelir.
- Nefes darlığı ve hızlı kalp atışları meydana gelmeye başlar.
- Eller ve ayaklarda soğukluk hissi ve uyuşma hissi başlar.
- Ağızda şişme ve ağrılı yutma güçlüğü yaşanır.
- Toprak ve buz gibi maddeleri aşırı yeme isteği başlar.
- Tırnaklarda şekil bozukluğu oluşur.
- Saç ve ciltte hasarlar meydana gelmeye başlar.
Demir eksikliği tedavi edilmezse fiziksel ve zihinsel performans azalmaya başlar, kalp spazmı ve kalp krizi riski artmaya başlar, kronik akciğer sorunu olan insanlarda nefes darlığı artmaya başlar, psikiyatrik sorunlarda artış meydana gelir. İleri seviyede demir eksikliğiniz varsa mide ve bağırsak kanseri, onikiparmak bağırsağı ülserleri ve gizli kanamalar meydana gelir.
Demir Eksikliği Ne Yemeli
Demir eksikliği ne yemeli, demir eksikliğiniz varsa ve doktor tarafından tanınız konduysa, ilaçların yanı sıra yediğiniz besinlere de dikkat etmeniz gerekmektedir. Yiyebileceğiniz besinler şunlardır:
- Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut gibi kuru meyveler tüketiniz.
- Yeşil yapraklı sebzeler kullanmaya özen gösterin. 1 Bardak pişmiş ıspanak sizin günlük demir ihtiyacınızın çoğunu karşılar.
- Fındık, fıstık ve susam gibi yiyecekler tüketiniz.
- Kırmızı et, tavuk ve balık eti tüketiniz.
- Yumurta, pekmez ve üzüm tüketebilirsiniz.
- Kuru baklagiller yemeğe özen gösterin. İyi pişmiş olması gerekir.
- Yumurtayı portakal suyu ile ya da domatesle tüketmeniz sizin için önemlidir. Ya da köfteyi yeşilliği bol olan bir salata ile tüketebilirsiniz
İlaçlarınızın yanı sıra yediğiniz besinlere dikkat ederseniz demir eksikliğinizi kısa süre içerisinde tedavi edebilirsiniz.
Demir eksikliği vücutta ne gibi zarar verir?
Demir eksikliği, vücutta oksijen taşınmasını sağlayan kırmızı kan hücrelerinin üretiminde azalmaya neden olur. Bu durum, vücudun tüm doku ve organlarına oksijenin yeterince taşınamamasına ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Demir eksikliğinin vücutta yapabileceği zararlar şunlardır:
- Halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, dikkat dağınıklığı, unutkanlık gibi zihinsel ve fiziksel performansta azalma
- Baş ağrısı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, çarpıntı gibi kalp ve solunum sorunları
- El ve ayaklarda soğukluk, karıncalanma, uyuşma gibi nörolojik sorunlar
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması, enfeksiyonlara karşı artan duyarlılık
- Büyüme ve gelişmede gerilik
- Hamilelikte düşük, erken doğum, bebeğin düşük doğum ağırlığı gibi sorunlar
Demir eksikliği hangi hastalıklara yol açar?
Demir eksikliği, aşağıdaki hastalıklara yol açabilir veya bu hastalıkların riskini artırabilir:
- Anemi
- Kalp hastalığı
- Solunum yolu hastalıkları
- Bağışıklık sistemi hastalıkları
- Hamilelik komplikasyonları
- Çocuklarda gelişim sorunları
Daha fazla ilgili içerik;
Demir eksikliği devam ederse ne olur?
Demir eksikliği tedavi edilmezse, yukarıda bahsedilen sağlık sorunlarının şiddeti artabilir ve kalıcı hasarlara yol açabilir.
Demir eksikliği tedavi edilmezse nelere yol açar?
Demir eksikliği tedavi edilmezse, aşağıdaki sonuçlar ortaya çıkabilir:
- Anemi şiddetlenerek, vücudun doku ve organlarına yeterince oksijen taşınamaz. Bu durum, kalp hastalığı, solunum yolu hastalıkları, enfeksiyonlar gibi daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
- Kalp hastalığı riski artar. Demir eksikliği, kalp kasının oksijen ihtiyacını artırarak kalp yetmezliğine yol açabilir.
- Bağışıklık sistemi zayıflar. Demir eksikliği, enfeksiyonlara karşı artan duyarlılık nedeniyle, kişinin sık sık hastalanmasına neden olabilir.
- Hamilelikte düşük, erken doğum, bebeğin düşük doğum ağırlığı gibi sorunlar yaşanabilir.
- Çocuklarda gelişim sorunları ortaya çıkabilir. Demir eksikliği, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebilir.
Demir eksikliğinin şikayetleri nelerdir?
Demir eksikliğinin en yaygın şikayetleri şunlardır:
- Halsizlik, yorgunluk
- Konsantrasyon güçlüğü, dikkat dağınıklığı, unutkanlık
- Baş ağrısı, baş dönmesi
- Göğüs ağrısı, çarpıntı
- El ve ayaklarda soğukluk, karıncalanma, uyuşma
Bu şikayetler, demir eksikliğinin şiddetine ve kişinin genel sağlık durumuna göre değişebilir.
Demir eksikliği kas ağrısı yapar mı?
Evet, demir eksikliği kas ağrısı yapabilir. Demir eksikliği, kasların oksijen ihtiyacını artırarak kasların zayıflamasına ve ağrımasına neden olabilir.
Demir eksikliği nerelere ağrı yapar?
Demir eksikliği, vücudun tüm kaslarında ağrıya neden olabilir. Ancak, en sık bacaklarda, kollarda ve sırtta ağrı görülür.
Demir eksikliği beyni etkiler mi?
Evet, demir eksikliği beyni etkileyebilir. Demir, beynin düzgün çalışması için gerekli olan bir mineraldir. Demir eksikliği, beynin oksijen alımını azaltarak, konsantrasyon güçlüğü, dikkat dağınıklığı, unutkanlık gibi zihinsel sorunlara yol açabilir.
Demir eksikliği bacaklarda halsizlik yapar mı?
Evet, demir eksikliği bacaklarda halsizlik yapabilir. Demir eksikliği, bacak kaslarının oksijen ihtiyacını artırarak, bacak kaslarının zayıflamasına ve halsizliğe neden olabilir.
Demir eksikliği şüphesi olan kişilerin, bir doktora başvurması ve gerekli tetkikleri yaptırması önemlidir. Demir eksikliği tedavi edilmediğinde, yukarıda bahsedilen ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Hangi Balık Demir Eksikliğine
Hangi balık demir eksikliğine, demir en fazla et ve et ürünlerinde bulunur hemen ardından ise balık ve yumurta ürünleri gelir. C vitamini yüksek gıdalar tüketmek demir eksikliğini önleyecektir. Herhangi bir balık türünü yeseniz bile demir eksikliğinizi büyük oranda etkileyecektir ve demir eksikliğinin azalmasını sağlayacaktır.
Demir Eksikliği ilacı
Demir eksikliği ilacı, demir eksikliğinin teşhisini kendi kendinize koyamazsınız. Bir doktor tarafından tanı konulmalıdır. İlaç kullanımında da doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanmalısınız. Çünkü herhangi bir ilaç sizin vücudunuzda farklı bir etki yaratabilir. Demir fazlalığına sebep olabilir. Demir fazlalığı oluşursa başka bir hastalığa yakalanabilirsiniz. Bu yüzden doktorunuzun önerdiği ilacı ve belirlediği ölçeği kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
B12 ile Demir Eksikliği Aynımı
B12 ile demir eksikliği aynımı şey değildir. Fakat birbirlerini tetikleyebilirler. Demir eksikliğinde B12 alımı oldukça önemli yer kaplar. Çünkü B12 kan hücrelerinin kemik iliğinde üretilmesini sağlar ve düşük miktarda vücudunuzda varsa kansızlığa yol açar.