Banka sınavları ne zaman hakkında detaylı bilgilendiriyoruz. Banka sınavları konuları ve banka sınavlarına kimler girebilir işte detaylar.
Banka sınavları ne zaman ve banka sınavlarının tarihleri nereden takip edilir gibi sorular sıkça merak ediliyor. Ülkemizde kamu ve özel bankalar personel alımı yapmak için sınav düzenliyor. Bankanın hangi departmanına alım yapılacağı ve alım için yapılacak sınav tarihleri ise değişkenlik gösteriyor. Personel alımı ilanları ile birlikte banka sınav tarihleri de açıklanıyor.
Kamu bankaları ya da özel bankaların 2022 sınav tarihlerini bankanın resmi web sitesi üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Bazı bankalar sınavı yüz yüze yaparken bazıları ise online yapıyor. Her iki sınav türünde de ilgili bankanın ilgili departmanına istihdam edilebilmeniz için en az 70 puan almanız gerekiyor. Kamu bankalarında alım için 100 üzerinden 70 puan zorunlu kılınsa da bazı özel bankalarda daha düşük puanla da alım yapılabiliyor. Ziraat Bankası ve Halkbank sınav tarihi detayları ise şu şekilde yansıyor;
- Türkiye’de en çok alım yapan ve en çok tercih edilen banka ise Ziraat Bankası olarak dikkat çekiyor. Ziraat Bankası personel alım sınavını 24 Nisan 2022 yılında tamamladı.
- Kamu bankalarından biri olan Halkbank’ın alımı devam ediyor. Halkbank alım yapmak üzere ilan yayınladıktan sonra sınav tarihini ise 25 Haziran 2022 olarak yayımladı.
- İlgili Halkbank sınavına başvurular ise 5-26 Mayıs 2022 tarihinde alınacak.
Diğer özel bankaların 2022 alım ve sınav tarihlerini öğrenmek için bankanın resmi web sitesinden duyurular alanını sıkça takip etmeniz gerekiyor. Çünkü personel alımları ve net sınav başvuru-giriş tarihleri her bankanın resmi web sitesinin haberler-duyurular alanında yayınlanıyor.
Banka Sınavları Konuları
Banka sınavları konuları sınava girmek isteyen adaylar tarafından merak ediliyor. Tüm özel ve kamu bankaları personel alımı için sınav düzenliyor. Düzenlenen bu sınavda adaylara 160 soru için toplam 180 dakika süre veriliyor. Yazılı ve mülakat süreçlerinden oluşan bu sınavlardaki sorular ise farklılık gösteriyor. Sınav konuları ise alım yapılacak departmana göre değişiyor. Genel olarak sıkça alım yapılan departmanların sınavlarında şu konu ve soru dağılımı dikkat çekiyor;
Servis Görevlisi Sınav Konuları
- Yabancı Dil 12 soru
- Genel Kültür 24 soru
- Genel Yetenek 36 soru
- Alan Bilgisi 48 soru
- Maliye 5 soru
- Genel Hukuk 7 soru
- Muhasebe 7 soru
- Ticari Aritmetik 9 soru
- Genel Ekonomi 20 soru
Uzman Müfettiş ve Müfettiş Yardımcılığı Sınav Konuları
Ekonomi sınav konuları;
- Mikroekonomi
- Makroekonomi
- Uluslararası Ekonomi (Ekonomi)
- Para-Banka-Kredi
- Maliye Politikası
- İşletme Ekonomisi
- Türkiye Ekonomisi
- Güncel Ekonomi
Hukuk sınav konuları;
- Medeni Hukuk
- Borçlar Hukuku
- Ticaret Hukuku
- İcra-İflas Hukuku
- Kıymetli Evrak Hukuku
- İş Hukuku
- Bankacılık Kanunu
- Türk Ceza Kanunu
- Ceza Muhakemesi Kanunu
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu
- Muhasebe-Genel Muhasebe-Mali Tablolar Analiz
Genel olarak banka personel alımı için düzenlenen sınav konuları yukarıda sıraladığımız şekildedir. Ancak konular alım yapılacak alana ve bankaya bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Banka Sınavlarına Kimler Girebilir
Banka sınavlarına kimler girebilir ve alım şartları nelerdir gibi sorular sınava girmek isteyen adaylar tarafından sıkça merak ediliyor. Bankalar personel alımları için sınav düzenliyor. Düzenlenen bu sınavların ise genel ve özel alım şartları bulunuyor. Genel şartları sıralamak gerekirse de;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Başvuru yapılacak pozisyon için özel şartlarda belirtilen eğitim şartını taşımak
- Başvuru tarihi itibariyle 40 yaşını doldurmamış olmak
- Engelli personel alımı dışında kalan pozisyonlar için engel durumu olmamak
- Askerliğini yapmış ya da muaf etmiş olmak
- Açılan pozisyon için gerekli yabancı dili belgeleyebilmek
- Eğitim, mesleki deneyim gibi kriterleri belgeleyebilmek
Genel olarak bankaların talep ettiği başvuru şartları bu şekilde yansıyor. Başvuru şartlarını taşıyan kişiler sınavlara başvuru yaparak harçlarını ödedikten sonra katılım sağlayabilirler.
Bekçi Sınav Ücreti Nereye Yatırılıyor
Sınava 1 Gün Kala Nasıl Çalışılır