Kırkikindi yağmurları ne zaman hakkında detaylı bilgilendiriyoruz. Kırkikindi nedir, kırkikindi yağmurları ne demek ve 40 ikindi yağmurları ne zaman 2022 işte detaylar.
Kırkikindi yağmurları her yıl yaz ve kış aylarının başında ortaya çıkar. Haziran ayının başlarını gösteren tarihlerde yaklaşık 40 gün boyunca günün ikindi vaktinde ortaya çıkan bir yağmur türüdür.
Kırkikindi yağmurlarının diğer isimleri, nasıl ortaya çıktığı ve nerelerde görüldüğüne dair merak edilenleri yazımızın devamında inceleyebilirsiniz.
Kırkikindi Nedir
Kırkikindi Anadolu coğrafyasında yükselim yağmurlarının diğer bir adı olarak bilinir. Anadolu’da 40 gün boyunca sürekli ikindi vaktinde görülen konveksiyonel yağmura verilen isimdir. Kırikindi yağmurlarının yaz ve kış aylarının başında ısınan yeryüzü nedeni ile ortaya çıktığı bilinmektedir.
Sıcak havanın yükselirken soğuduğu ve böylece yağmur oluştuğu bu yağmur tipi Dünya’da en çok ekvator bölgesinde görülmektedir. Türkiye’de ise Anadolu’da görülen bir yağmur türüdür.
Kırkikindi Yağmurları Ne Demek
Kırkikindi yağmurları diğer bir ismi ile yükselim yağışı ya da konveksiyonel yağış olarak bilinmektedir. Halk arasında verilen bir isimlendirmedir. Sıcak yeryüzünden ısınan havanın yükselmesi sonucu her 200 derecede 1 derece soğuması sonucu oluşan yağmur türüdür.
Yükselim yağışı olarak coğrafya derslerinde gördüğümüz kırkikindi yağmurlarının Dünya genelinde bilinen adı da konveksiyonel yağışlardır. Konveksiyonel yağış denizden ya da karadan olması fark etmeksizin yüzeyden ısınan havanın yükselmesi ile meydana gelir.
40 İkindi Yağmurları Ne Zaman 2022
40 ikindi yağmurları 2022 yılında 27 Mayıs sonrasında beklenmektedir. Bu yağmurlar günün ikindi vaktinde genellikle Anadolu coğrafyasında yaz ve kış ayının başlarında görülmektedir. Konveksiyonel yağışların halk arasındaki ismi olarak da bilinir.
40 ikindi yağmurlarının her yıl değişen bir tarihi yoktur. Yaz ayının ve kış ayının başlarında görülür. Ancak küresel ısınma nedenli olarak değişen mevsim zamanları ile birlikte 40 ikindi yağmurlarının zamanları da değişebilmektedir.
Mayıs ayının sonlarına doğru başlayan 40 ikindi yağmurları yaklaşık olarak 40 gün kadar ikindi vakitlerinde meydana geldiğinden halk tarafından bu şekilde adlandırılmıştır.
Kırkikindi Yağmurları Nerede Görülür
Kırkikindi yağmurları Dünya genelinde en çok ve net bir şekilde Ekvatoral ikilmde görülür. Ekvator çevresinde görülen bu iklim ile Anadolu coğrafyasında da yaz aylarının başında öğlenden sonra görülen bir yağmur türüdür.
Isınan havanın yükselmesi sonucu oluşan yağmurlara kırkikindi yağmurları denir. Bu yüzden görüldüğü yerlerde havanın ısınması ve yükselmesi yolu ile ortaya çıktığından konveksiyonel yağış olarak bilinir.
Kırkikindi Yağmurları Diğer Adı
Kırikindi yağmurları diğer adı konveksiyonel yağıştır. Konveksiyonel yağmura verilen bu isimlendirme halk arasında yaygındır. Yaz aylarının ve kış aylarının başında oluşan kırkikindi yağmurları yaklaşık 40 gün boyunca ikindi vaktinde görüldüğünden böyle adlandırılmıştır.
Kırkikindi yağmurlarının halk arasında belirlenen bu ismi sadece Anadolu coğrafyasında bilinmektedir. Genel itibari ile bilimsel adı ise konveksiyonel yağıştır.
Kırkikindi Yağmurları Hangi İklimde Görülür
Kırkikindi yağmurları yaz ikliminin başlarında görülür. Bilimsel adı ile konveksiyonel yağışlar aslında ısınan havanın yükselmesi ile meydana gelen yağışlardır. Konveksiyonel yağışların Dünya genelinde en belirgin görüldüğü yer ise ekvatoral bölgedir.
Ülkemizde nisan yağmurları sonrasında kırkikindi yağmurları görülmektedir. Mayıs ayının sonu civarında yaklaşık 40 gün boyunca görülmeye başlayan bu yağmurlar aslında yaz ayının başlarında oluşmaktadır. İlkbahar ile yaz ayı arasında görüldüğü bilinmektedir.
Kırkikindi Yağmurları Nasıl Oluşur
Kırkikindi yağmurları diğer bir adı ile konveksiyonel yağış ısınan havanın yükselmesi ile oluşur. Isınan hava her 200 metre yükseldiğinde 1 derece soğur. Yükselme sonrasında ise yağış düşer. Yağmurun oluşumu bu nedenle yaz aylarının başında meydana gelmektedir.
İlkbahardan yaz aylarına geçerken ısınan havanın yükselmesi ile meydana gelen konveksiyonel yağış halk arasında kırkikindi yağışları olarak da isimlendirilmektedir.
Kırkikindi Yağmurları Nasıl Yazılır
Kırkikindi yağmurları birleşik yazılır. “Kırkikindi” şeklinde yazılan bu sözcük bir isim olarak birleşiktir. Kırk İkindi olarak ayrı yazılmaması gerekir.
Doğru yazılışı “Kırkikindi” olarak bilinir. Baş harfi bir isim olduğundan büyük olmalıdır. Kırkikindi yağmurlarının bilimsel adı ise konveksiyonel yağışlardır. Dünya genelinde ekvator bölgesinde görülür.
Dört Mevsim Lastik Nasıl Anlaşılır
Yükselmesi Beklenen Kripto Paralar