Demir eksikliği belirtileri ve B12 ile demir eksikliği aynımı, detayları sizlerle paylaşıyoruz. Demir eksikliğine ne iyi gelir ve demir eksikliğinin zararlarını birlikte inceleyelim.

Demir eksikliği belirtileri, demir eksikliği ilk başlarda çok hafif belirti veya semptomlara sahiptir. Bu yüzden çoğu insan tarafından fark edilmez. Vücuttaki demir eksikliği arttıkça ve anemi dediğimiz durum daha çok ağırlaştığında belirtiler de artmaya başlar. Demir eksikliğinin teşhis edilmesinde kan tahlili yapılması gerekmektedir.

Kadınlar için normal değer35,5 – 44,9
Erkekler için normal değer38,3 – 48,6
Vücuttaki demir normal oranları

Demir eksikliği belirtileri arasında aşırı yorgunluk, halsizlik, buz ve toprak gibi besleyici olmayan maddeleri yemek için aşırı bir istek olması, genel ağrı veya iltihaplanma, baş ağrıları oluşumu, baş dönmeleri, göğüs ağrısı, hızlı kalp atışı ve nefes darlığı, tırnaklarda kırılganlık, eler ile ayaklarda soğukluk hissi, soluk cilt görülmeye başlanır.

Demir eksikliği düşündüren belirtileri gösteren kişiler anında doktora başvurmaları gereklidir. Demir eksikliği kişilerin kendi kendine teşhis veya tedavi edebileceği durum değildir.

Demir eksikliği tehlikelerinin yanı sıra vücuttaki fazla demir yüklenmesi de tehlikeli bir durumdur. Bu aşırı demir yüklenmesi akciğerlerinize zarar vermektedir. Her şeyin ortası makbuldür. Bu sebeple doktor kontrolü altında tedavi uygulamak daha doğru bir karar olacaktır.

Demir eksikliği neden olur

Demir eksikliği neden olur, demir eksikliği, vücutta yeterli miktarda demir minerali bulunmadığı zaman meydana gelir. Kan hücrelerinin azalmasına yol açar ve kansızlık yani anemi dediğimiz yapı ortaya çıkmaya başlar. Vücudumuzun alyuvarların yapısında bulunan vücutta oksijen iletimini sağlayan hemoglobin yapmak için demire ihtiyacı vardır. Demir eksiliğinin en önemli sonuçlarından birisi anemidir. Peki neden demir eksiliği ortaya çıkar? Beraber bakalım.

  • Besinlerden yeteri miktarda demir alamıyorsak ortaya çıkar. Bu besinler et ve yeşil sebze yemekleridir.
  • İltihaplı bağırsak hastalığımız veya mide, bağırsak ameliyatı geçirilmişse bu durum ortaya çıkar.
  • Kan kaybının olduğu durumlarda ve mide bağırsak kanserinde bu durum gözükür.
  • B12 Vitamin eksikliğinden kaynaklanabilir.

Daha fazla ilgili içerik;


Demir eksikliğine ne iyi gelir

Demir eksikliğine ne iyi gelir, demir eksikliği dünyada çok fazla görülen kansızlık türüdür. Peki demir eksikliğine hangi besinler iyi gelir?

  • Yumurta tüketimi çok önemlidir. Yumurtayı portakal suyu veya domatesle tüketilmesi gerekmektedir.
  • Mayalı ekmek tüketimi önemlidir. Mayasız ekmeğe oranla mayalı ekmek çok emildiği için demir eksikliğine iyi gelecektir. Kepek ekmeği demir emilimini azaltır.
  • İyi pişmiş baklagiller tüketilmesi gerekmektedir.
  • Posalı gıdalar tüketilmemelidir.
  • Alüminyum, paslanmaz çelik ve teneke gibi gıdaları saklamak için kullandığımız kaplar da demir emilimini azaltacaktır.
  • Yemeklerde çay ve kahve tüketmemeye çalışın. Çayı açık ve limonla tüketmeye özen gösterin.
  • Kırmızı et tüketmeye önem gösterin ve 1 bardak pişmiş ıspanak günlük demir ihtiyacının bir kısmını karşılamaya yetecektir.
  • Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, fıstık ve susam, pekmez ve üzüm gibi besinler demir eksikliği için iyi gelecektir. 

Demir Eksikliği Nasıl Giderilir

Demir eksikliği nasıl giderilir, demir eksikliğinde tanı çok önemlidir. Gerekli tetkiklerle demir eksikliğine bağlı aneminin oluştuğu belirlenmesi gerekir. Demir eksikliği belirtisi varsa hemen doktora gitmeniz gerekmektedir. Demir eksikliğini gidermek için belirli ilaçlar kullanmanız gerekecektir. İlaçların yanı sıra beslenmenize de dikkat ederseniz büyük oranda demir eksikliğini giderirsiniz.

Demir eksikliği ilaçlarınızı aç karnınıza kullanmayınız. En az 6 ay boyunca ilaç tedavisine devam edilmelidir. Demir eksikliği için ilaçları kullanmaya devam ederken takviye olarak sakatat, kırmızı et, pekmez gibi gıdalar tüketmeniz sizler için çok faydalı olacaktır. İyileşme sürecinizi kısaltacaktır.

1 Comment

  1. İşten geldiğim gibi uyuyorum gene de yataktan kalkamıyorum o kadar ağırlık yapıyor ki meğersem demir eksikliğinden kaynaklıymış. Resmen elinizi, kolunuzu kaldıramıyorsunuz

Leave A Reply