Yargılama sürecinin son adımı olarak görülen dosyanın karara çıkması, son kararın verildiği anlamını taşır. Davalı ya da davacı hangi taraf olursa olsun dosyanın karara çıkmasının ardından sonuçlanmasını beklemektedirler. Davanın karara çıkması demek dosya adına ilgili hâkim tarafından son kararın verildiğini gösterir yani dava artık bitmiştir.

Dosyalarda karar yazma süresi durumu ceza mahkemelerinde 15 güne kadar devam edebilir ve hukuk mahkemelerinde ise 30 güne kadar devam etmektedir. Karar duruşması yapıldıktan sonra bir ay içerisinde kararın yazılması gerekmektedir ve bu karar yazıldıktan sonra taraflara dosya bildirildikten sonra istinaf süresince taraflar kanun yoluyla başvuru yapmazsa dosyanın sonuçlanması 2 ayı bulmaktadır.

E Devlette Dosya Durumu Karara Çıkmış Ne Demek

E Devlette Dosya Durumu Karara Çıkmış Ne Demek

Davaların sonuçlarını görüntülemenin için birçok alternatif bulunmaktadır. Dava tarafı olan kişiler bu işlemin nasıl yapıldığı hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla araştırma yapmaktadırlar. E-devlet uygulaması ile hızlıca davacı kendi dosyayı ile bilgileri E-devlet üzerinden görüntüleyebilmektedir.

Uygulamadan ya da web sitesi üzerinden giriş yapıldığında Dava Dosyası Sorgula olarak arama yapıldığında adınıza kayıtlı davalar için bilgileri görüntüleyebilirsiniz. Burada davacı olduğunuz davaya baktığınızda dosya durumu karara çıkmış yazısıyla karşılaşılması durumunda hâkimin davaya ilişkin son kararı verdiği ve artık davanın son bulduğu anlaşılmalıdır.

Uyap karara çıkmış ne demek

Dava dosyasına dair bilgilerin ve sonucun nasıl öğrenileceği vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasındadır. Dava kararı sorgulamak için E-devlet ve UYAP üzerinden bilgi alınabilir. Dosya numarasından dava ile ilgili açılış tarihi, dava günü ve saati gibi bilgiler öğrenilebilmektedir. Burada davalara bakarken, dosya durumu kararı çıkmış yazısı ile karşılaşılırsa artık sonuç belirlenmiş demektir.

Duruşma olmadan karara çıkmış ne demek

Vatandaşlar davacı olduğu mahkemenin sonuçlanmasını dört gözle beklemektedir ve sonucunun ne olacağını nereden öğrenebileceklerini araştırmaktadırlar. Davanın duruşma olmadan sonuçlanması da mümkündür burada kararı hakim vermektedir ve bakıldığında karara çıkmış yazısı görüldüğünde davanın son bulduğu artık kararının belirlendiği anlaşılmalıdır.

İstinafta Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Sonuçlanır0

İstinafta Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Sonuçlanır

İstinaf, mahkeme kararının hukuka aykırı olduğu düşünülerek başvurulan kanun yoludur. Burada başvuru yapıldığında kararda hukuka aykırı herhangi bir durum söz konusu mu diye tekrardan inceleme yapılmakta ve buna karşın yeni bir karar verilmektedir.

İstinaf Mahkemesinde, davalılardan birisi mahkemenin verdiği karara karşı gelmek amacı ile başvuru yapar ve bu mahkemelerce inceleme yapılır. Burada karar duruşmasından sonra bir ay içerisinde karar yazılır ve yazıldıktan sonra davalılara iletilir. Taraflar için istinaf süresi 7 gündür ve bu süre içerisinde herhangi bir başvuru yapılmazsa dosyanın sonuçlanması yaklaşık iki ay sürmektedir.

İş Mahkemesi Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Sonuçlanır

İş Mahkemesi birçok çeşit davaya bakmaktadır. Genel olarak bakıldığında görevi işçi ve işveren arasında anlaşmazlıklarla ilgilidir. İşçi ve işveren arasında herhangi bir şekilde yaşanan uyuşmazlıkların çözülmesi görevi iş mahkemelerine aittir. Burada işçiler tazminatları için, izinleri için, işe iade davaları için başvuru yapabilmektedir. Genellikle davanın sonuçlanması 3 ya da 5 duruşma arasında değişim göstermektedir.

Boşanma Davası Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Sonuçlanır

Boşanma davaları son zamanlar artış göstermektedir durum böyle olunca taraflar boşanma davası sürecini ve davanın sonuçlandırılmasının nasıl olacağını merak edip bir araştırma içerisine girmektedirler. Boşanma davası çekişmeli ya da anlaşmalı şekilde ilerleyebilir ve bu iki duruma göre davanın sonuçlanması süresi farklılık göstermektedir.

Taraflar dosya sorgusu yaptıklarında dosya durumu karara çıkmış yazısı ile karşılaşmalarında durumunda son kararın verildiğini anlamalılardır. Bu durumun kabul edilmesi, davacının davayı kazandığı ve boşanmanın başarılı şekilde gerçekleştiği anlamına gelmektedir. Dosyanın kararı çıkmasından sonra tarafların iki haftalık istinaf hakkı bulunmaktadır bu süreçte herhangi bir geri dönüş olmazsa karar kesinleşir ve dosya iki ay sonucunda sonuçlanır.


Daha fazla ilgili içerik;


Karara Çıkmış Dosya Sorgulama

Günümüzde hukuki süreçler internet üzerinden takip edilebilir haldedir bu durum yoğunluğu azaltmaktadır ve dava ile ilgili bilgilere kolayca ulaşılabilmektedir. Dava ile ilgili kararları sorgulama işlemleri UYAP Vatandaşlık Sistemi üzerinden, E-devlet üzerinden ve ilgili kurumlara dilekçe verilerek yapılabilmektedir.

Leave A Reply