Kreatinin kas metabolizması tarafından oluşturulan organik atıktır. İdrar yolu ile atılan organik atıklar arasında bilinir. Kreatinin oluşumu sürekli meydana geldiğinden her test boyunca bir miktar kreatinin vücutta görünür. Ancak kreatinin oranının normal şartlardan yüksek ya da düşük olması bazı sorunlara neden olabilmektedir.

Kreatinin tübüler geri emilim oranı sıfırdır. Kaslar tarafından oluşturulan bu doğal atığın vücuttan atılması da gerekir. Vücuttaki kreatinin ölçümünü yapmak için kullanılan iki ana yol vardır. İdrar testi ile kreatinin klirensidir. Diğer yol ise kan dolaşımında bulunan kreatinin düzeyinin ölçümüdür.

Kreatinin hakkında merak edilen sorular, kreatinin düşüklüğü ve yüksekliği halinde yapılması gerekenler, kreatinin oranının düşmesi halinde meydana gelen belirtiler ve çok daha fazlasına yazımızda detaylı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Erken Gebelik Testi Fiyat Eczane

Kreatinin Düşüklüğü Neden Olur?

Keratinin düşüklüğü birçok rahatsızlık nedeni ile ortaya çıkabilir. Temelde kas kütlesinde azalma ile birlikte kreaitinin düşüklüğü ortaya çıkar. Kas kütlesinin azalması ise hızlı kilo kaybı, yaşlanma ya da nörolojik bazı rahatsızlıklar gibi hastalıklar nedeni ile yaşanabilen bir başka rahatsızlıktır.

Kreatinin düşüklüğünün kişi üzerinde etkileri vardır. Kasların ürettiği bir atık olarak bilinen kreatinin düzeyindeki düşüklük kas kütlesinin azaldığını ve kasların faaliyetlerinin de kısıtlandığını gösterir.

Kreatinin Düşüklüğü Belirtileri

Keratinin düşüklüğü belirtileri temel itibari ile insanların günlük hayatlarında aksamaya neden olan bazı halsizlik benzeri durumlardan oluşmaktadır.

Kreatinin oranının düşük olması demek kaslar tarafından oluşturulan atıkların azalması anlamına gelir. Kasların çalışma yoğunluğunu düşürmesi de kreatinin düşüklüğüne neden olmaktadır. Başlıca kreatinin düşüklüğü belirtileri;

  • Hlsizlik hali,
  • İştahsızlık,
  • Sürekli bulantı,
  • Ödem hali,
  • Başta sık meydana gelen ağrılar,
  • Ciltte kuruma,
  • Ani kilo kaybı,
  • Vücut ısısında ani değişimler,
  • İdrar sırasında ağrı,
  • İdrar boşaltımında azalma.

İdrarda Kreatinin Yüksekliği

İdrarda kreatinin yüksekliği genellikle kas kütlesindeki artışlar ile ortaya çıkabilen bir durumdur. Bunun dışında bazı rahatsızlıklar da idrarda kreatinin değerinin daha yüksek oranlarda tespit edilmesine neden olabilmektedir.

Kreatinin değeri hem idrar üzerinden hem de kan testi üzerinden test edilebilmektedir. İdrarda kreatinin yüksekliği saptanması halinde kreatinin yüksekliğinin nedenleri araştırılmalıdır.

Kreatinin değerinin yüksek çıkması birçok nedene bağlı olabilir. Kreatinin yükselmesi ile birlikte meydana gelen diğer belirtiler de uzman doktor tarafından değerlendirilmeli ve ardından uygun tedavi süreci başlatılmalıdır.

Kreatinin Yüksekliği Nasıl Düşürülür?

Kreatinin yüksekliğini düşürmenin en kolay yolu bol bol su içmektir. Su içme sıklığını arttırmaya yönelik bazı uygulamalar, günlük 3 litre su tüketimini daha kolay bir şekilde yapmanızı mümkün kılabilir.

Böbreklerin süzme fonksiyonunu yerine getirip getiremediği test edilmelidir. Kreatinin düzeyini yükselten ana neden bulunduktan sonra bu nedene yönelik bir tedavi süreci uygulanmalıdır. Bu bağlamda tam olarak neden bilinmeden kreatinin yüksekliğini düşürmek de mümkün olmayacaktır.

Kreatinin Kaç Olursa Tehlikeli

Kreatinin Kaç Olursa Tehlikeli

Kreatinin değeri 1.40 mg/dL oranını geçtiğinde tehlikelidir. Kadınlarda ya da erkeklerde olması fark etmeksizin normal değerlerin üzerinde olan kreatinin değeri saptanması halinde uzman yardımı alınması şarttır.

Vücutta kreatinin değerinin yükselmesine neden olan bazı durumlar söz konusudur. Özellikle aşağıda yer alan rahatsızlıklar doğrudan vücuttaki kreatinin değerinin yükselmesinin nedenleri arasında değerlendirilmektedir.

  • Ani kan kaybı,
  • Vücutta yanık oluşumu,
  • Gebelik,
  • Kasları zorlayan ağır egzersiz programları,
  • Aşırı su kaybı,
  • Nörolojik rahatsızlıklar,
  • Böbrek rahatsızlıkları,
  • Tiroid bezi rahatsızlıkları.

Kreatinin Yüksekliği Nedenleri

Kreatinin yüksekliği nedenleri değerlendirildiğinde en doğal nedeni kişideki kas kütlesinin fazla olmasıdır. Her bireyin vücudunun kas oranı farklı olabilir. Kaslara yönelik egzersizler ve çalışmalar ile vücuttaki kas kütlesini arttırmak ya da azaltmak da mümkündür.

Kas kütlesinin fazla olması beraberinde kasların çalışması ile oluşan organik atık kreatinin düzeyinin de yükselmesine neden olacağından yüksekliğin en normal ve bariz nedeni kas kütlesinin fazla olmasıdır. 

Kreatinin Kaç Olmalı?

Kreatinin normal değeri kadınlarda 0.50 mg/dL ile 1.30 mg/dL olarak; erkeklerde ise 0.50 mg/dL ile 1.40 mg/dL olarak bilinmektedir.

Kreatinin oranının kişinin yaşına göre ortalama düzeyi değişebilir. Kreatinin normal değerleri kadınlar ve erkeklerde ortalama 0.50 mg/dL ile 1.40 mg/dL aralığında olmalıdır. Kreatinin değeri hakkında bir fikre kapılmadan önce mutlaka bir uzman tavsiyesi almanız gerekir. Kreatinin değerinin kişinin yaşına göre de değerlendirildiğini ve bu bağlamda uzman görüşü gerektiğini unutmamalısınız.

Renk Körü Testi

PPD (Tüberkülin Deri) Testi Nasıl Yapılır

Bebeğin Kanala Girdiğini Nasıl Anlarım