Muharrem ayında kaç gün oruç tutulur, sorusu Muharrem ayında oruç tutmayı düşünen kişiler tarafından merak edilen ve araştırılan bir konudur. Bu konuda tüm kaynaklarda ve hadislerde geçen bilgiye göre Muharrem ayı içinde 3 gününde oruç tutulması dini açıdan hayırlara vesile olmaktadır.
İçindekiler;
Dinimizde çeşitli özel günler ve anlamı daha farklı olan günler bulunmaktadır. Bu gibi özel zamanlardan biri olan Muharrem Ayı, aşure gününü içinde barındıran ay olarak bilinmektedir. Hz. Muhammed (sav) tarafından verilen öğütlerde aşure gününde oruç tutmanın tüm Müslümanların hayrına olacağı buyurulmuştur. Bu nedenle de aşure gününün başlangıcı olan Muharrem Ayı’nın 9. günü çoğu Müslüman oruç tutmaktadır. Bununla birlikte 10 ve 11. günlerde de oruç tutulması peygamber efendimiz tarafından önerilmektedir.
Sonuç olarak Muharrem Ayı içinde toplam olarak 3 gün oruç tutulması Peygamber Efendimiz tarafından hadislerde buyrulmuştur. İsteyen kişiler, yılın istedikleri zamanı istedikleri kadar oruç tutabileceği gibi Muharrem ayında da isterlerse 3 günden fazla oruç tutabilirler.
Muharrem ayı orucu ile ilgili hadisler
- Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Muharrem ayının ilk 9 günü oruç tutmak, bir yıl oruç tutmak gibidir.” (Tirmizî, Savm, 48)
- Bir başka hadiste ise şöyle buyurmuştur:
“Muharrem ayının 9. günü oruç tutunuz. Çünkü o gün Allah’ın, Nuh (a.s.)’a ve gemidekilere rahmet ettiği ve onu kavminden kurtardığı gündür.” (İbn Mâce, Sıyâm, 29)
Muharrem ayı orucu, Müslümanlar için önemli bir ibadettir. Bu ayda oruç tutmak, Allah’a yakınlaşmak ve sevap kazanmak için bir fırsattır.
Muharrem Orucu 10. Günü Ne Zaman
Muharrem orucu 10. günü hicri takvime göre hesaplanan bir tarih dilimi olduğu için ve günümüzde de miladi takvim kullanıldığı için her sene değişiklik göstermektedir. Bu tarihlerin değişiklik göstermesinin sebebi de miladi takvim ile hicri takvim arasında her sene meydana gelen 11 günlük farktır. Bu nedenle oruç tutmak isteyen ya da ibadet etmek isteyen kişiler bu tarihleri araştırmaktadırlar.
Muharrem ayı 10. gününün ekstra bir özelliği bulunmaktadır. Bugün aynı zamanda aşure günü olarak bilinmektedir. Bu nedenle dini açıdan özel bir gün olma özelliği taşımaktadır.
Hadisi kaynaklara bakıldığı zaman Hz. Nuh’un büyük tufandan kurtulması ve Hz. Musa’nın Kızıldeniz’i ortadan ikiye yararak geçmesi de muharrem ayı 10. gününe denk gelmektedir. Bu nedenle özel bir gün olma özelliğini taşıyan bugün içerisinde Müslümanlar genellikle oruç tutmakta ve o günlerini ibadete ayırmaktadır.
Muharrem Orucu Ne Zaman Bitiyor
Muharrem orucu ne zaman bitiyor sorusu muharrem ayında oruç tutup ibadet etmeyi planlaya kişiler tarafından merak edilen önemli bir sorudur. Muharrem orucu aslen 3 gün süren bir oruçtur. Fakat isteyen kişiler daha uzun sürelerde oruç tutabilir. 3 gün oruç tutmayı planlayan kişiler için Muharrem orucu bitiş tarihi 19 Temmuz 2024 Çarşamba tarihidir. Muharrem ayının 11. gününe denk gelen bu tarihten itibaren oruç tutulması hakkında bir hadis ya da öneri yoktur.
Muharrem Ayının 9, 10 ve 11. Günlerinde Tutulan Orucun Hükmü Nedir
Muharrem ayı 9, 10 ve 11. günlerde tutulan oruç dinimiz açısından son derece önemli bir dönem aralığı olan tarihlerde tutulan oruçtur. İslam dininde çoğu mucizevi ve kutlanılası olay muharrem ayı içinde olduğu için bu günler özel günler olarak nitelendirilmiştir. Bu oruçların tutulması Hz. Muhammed (sav) tarafından hadislerde önerilmiş buyrulmaktadır. Kişiler bu oruçları tutarak ve aşure yemeği yapıp etrafında dağıtarak bu güzel günlerde hem dini ibadetlerini yapmış hem de toplumsal dayanışmaya bir katkı sağlamış olurlar.
Aşure Orucu Ne Zaman Tutulur
Aşure orucu ne zaman tutulur sorusuna yanıt olarak Muharrem ayının 10. Günü yani Aşure Günü’nde oruç tutulur yanıtı verilebilir.
Aşure Orucu Kaç Gün Tutulur
Aşure orucu kaç gün tutulur konusunda çeşitli kaynaklarda çeşitli bilgiler olsa da Muharrem ayı 10. Gününde tutulan aşure orucunun arkasından bir gün önce ya da öncesinde bir gün önce de oruç tutulması peygamber efendimiz tarafından buyurulmuştur.
Daha fazla ilgili içerik;