Peygamberimizin doğum ve ölüm tarihi kaçtır? Peygamberimizin doğum günü olan kandil hangisidir? Peygamber efendimizin doğum gününde ne yapmalıyız, nasıl ibadet etmeliyiz?

Peygamberimizin doğum gününü Müslümanlar mevlid kandilli olarak  bilir. Mevlid anlam olarak içinde doğuö kelimesini barındırır kandil ise aydınlık anlamına gelir ikisi birleşip mevlid kandili olduğunda peygamberimizin doğumuyla karanlıkların aydınlığa çıkması manasını aklımıza gelebilir. Öyle kutlu doğum ki o gece dünyaya teşrif etmeleri ile yaşanan mucizeler olmuştur.

Osmanlı’da ilk mevlid merasimi üçüncü Murat döneminde 1588 yılında devlet erkanıyla halk bir araya gelerek öncelikle Kuranı Kerim okunur  sonra vaazlar verilir mevlit kutlamaları yapılırdı. Günümüzde de mevlit kandili merasimleri devam etmektedir bir çok İslam ülkelerinde Peygamberimizi anmak O’na salat selam getirmek için Kasideler okunmaktadır.

Kasideler de Peygamber’e övgüler, mucizeleri, onun doğumu anlatılır. Peygamberimize yazılan ona olan özlemi sevgiyi tarif eden kasidelerden en bilineni Kaside-i Bürde dir. Peygamberimiz’in doğduğu günde kaside-i Bürde okumak onu anmak için çok güzel olacaktır.

Peygamberimizin Doğum ve Ölüm Tarihi

Peygamberimizin doğum ve ölüm tarihi, Peygamber efendimiz 571 yılında Hicretin 11. senesi Rebiülevvel ayının on ikisinde (20 Nisan)Pazartesi günü doğmuştur. Peygamberimiz 63 yaşında iken 13 gün süren bir hastalığın ardından, 8 haziran 632 yılında yine bir pazartesi günü vefat etmiştir.

Miladi Takvime Göre Peygamberimizin Doğum Günü

Miladi Takvime Göre Peygamberimizin Doğum Günü

Miladi takvime göre peygamberimizin doğum günü, Hicri takvime göre Rebiülevvel ayının on ikisidir. Miladi takvime göre her yıl 10 gün geriye gitmektedir. Miladi takvime göre 20 Nisan 571 günü olarak belirlenmiştir. İslam alemi tarafından Peygamberimizin doğduğu hafta “Kutlu doğum haftası” olarak kutlanıyor.

Peygamber Efendimizin Doğum Gününde Ne Yapmalıyız

Peygamber Efendimizin Doğum Gününde Ne Yapmalıyız

Peygamber Efendimizin doğum gününde ne yapmalıyız sorusuna Allah’ın “Habibim” dediği sevgili kulunun Dünya’ya geldiği bu kutlu gecenin büyüklüğünü tefekkür etmek düşünmekle başlayabiliriz diyebiliriz. Bütün önemli gün ve gecelerde olduğu gibi Mevlid kandilinde de Allah’tan bağışlanmayı istemeli, O’nun rızasını sevgisini kazanmayı talep etmeliyiz. Peygamber efendimize salat-ü selamlar getirmeli O‘nun şefaatine mazhar olmayı istemeliyiz. Kuranı kerim okumalı, dinlemeliyiz.

Varsa kaza namazlarımızı kılmalı, kandil gecesine özel namazları da kılmalıyız. Mü’min kardeşlerimizle helalleşmeliyiz. Çocuklarımıza bu gecenin önemini Peygamberimizi, O’nun hayatını, doğumunu,  anlatmalıyız. Unutmamalıyız ki Peygamberimizi ne kadar çok tanırlarsa o kadar çok seveceklerdir. Peygamberi gerçek manada tanımak onu sevmeye vesiledir. Mucizelerle gelen kutlu doğum hikayesini okumalıyız. Vefalı olma gereğiyle üzerimizde hakkı olan büyüklerimizi aramalı kandillerini kutlamalıyız. Yoksul, yetim, öksüz, hasta, yaşlılarımızı ziyaret etmeli hediye alarak onları mutlu etmeliyiz gönüllerini almalıyız.


SONUÇ: SONUÇ: Böyle bir günde, Peygamberimizin doğum gününde, mevlit kandilinde Allah’a şükretmek tam yerinde olacaktır. O’ ki İslam’ın kurucu ve Peygamberi Hz. Muhammed . Allah’ın muhteşem kulu Hz. Muhammed. Allah’ın “Sen olmasaydın Ey Habibim, kainatı yaratmazdım “dediği kutlu nebi salat ve selam sana olsun…


Bugün Kandil Mi Diyanet – (En Yakın Kandil Ne Zaman)

Kadir Gecesi Ne Zaman – 3 Aylar ve Kandiller Ne Zaman Başlıyor?

Berat Kandili Namazı Nasıl Kılınır – 12 Rekat Nasıl Niyet Edilir Diyanet