YKS’de sıralama daha önemlidir. Tercih yaparken ise adayların bir önceki yılın tercih sıralamalarına göre seçim yapmaları gerekmektedir. Puanlar sınav sorularının zorluğuna göre değişkenlik gösterebilir. Tercih sıralamaları ise geçmiş yılda okulun kaç sıralama ile öğrenci aldığını görmek için kullanılır.
2023 YKS sıralamaları her yıl öğrencilerin sınav başarı oranlarına ve tercihlerine göre değişkenlik gösteriyor. YKS sınavı sonrasında tercih yapacak olan öğrenciler tercihlerini sıralarken sıralamalarına göre tercih yapmalıdır.
Adayların tercih yaparken sıralamalarını esas almaları şarttır. YÖK ATLAS kapsamında detaylı bir şekilde tercih rehberini incelemeden tercih yapılmaması gerekiyor. Üniversite tercihi yapacak aday öğrenciler en fazla 24 adet bölüm tercihi yapabilecek.
Öğrencilerin tercihleri ilk sıradan itibaren tercih robotunda değerlendirilecek ve tercih sırasına göre tutan okul belirlenecek. Tercih yapacak öğrenciler kazansalar bile okumak istemeyecekleri bölümleri sırf puanı ya da sıralaması yüksek diye kesinlikle yazmamalıdır. Tercihlerde ilgili sıranın çıkma ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.
Bu Sene Sıralamalar Düşer Mi? 2023
2023 yılında sıralamaların düşmesi bekleniyor. 22 ve 26 ağustos tarihleri arasında yapılacak olan üniversite kayıt işlemleri için öğrencilerin gecikmemesi gerekiyor. Geçen seneye oranla bu sene sıralamaların düşmesine yönelik bir beklenti söz konusu. Sıralamalarda daha da düşme olması kaçınılmaz görünüyor.
2023 yılında 2020 yılına oranla sıralamaların daha da düşmesi eğitimcileri ve öğrencileri bir hayli şaşırttı. Sıralamaların düşmesi ile birlikte tercihlerde de öğrencilerin kendi sıralamalarından daha yüksek yerleri yazması gerekiyor.
Sıralamalardaki düşmeler nedeni ile üniversitelerin alım sıralamaları da düşebileceğinden tercihlere dikkat etmek gerekiyor. Üniversitelerin tercih sıralamalarının düşecek olması sıralamanızın üstünde olan tercihlerinizin tutması da bekleniyor.
Ek Tercihte Puan Mı Sıralama MI?
Ek tercihte ana etken sıralamadır. Ek tercihler açık kontenjanlara bağlı olarak tercihleri arasında hiçbirine yerleşemeyen öğrenciler için merkezi bağlamda ÖSYM tarafından yapılacak. Sıralamalar baz alınacağından sıralamalara yönelik ek tercihlerde bir liste oluşturmakta fayda var.
Son 5 yıl içerisinde sıralama sapmalarının en yüksek olduğu yıl olan 2023 yılında öğrencilerin tercihlerinde daha fazla dikkatli olması gerekiyor. Öyle ki öğrencilerin tercih yaparken sıralamaları baz almamaları halinde ek tercihlerde sürprizler ile karşılaşmaları kaçınılmaz görünüyor.
Ek tercihlerde puan yerine sıralamaya odaklanmak gerekiyor çünkü ÖSYM merkezi atama yaparken üniversitenin en düşük sıralaması öğrencisinden daha düşük sıralamalı bir öğrenciyi o okula öğrenci olarak atamıyor.
Sıralama ile tercih yapılır mı?
Evet. Üniversite sıralaamaları baz alınarak tercih yapılabilir. Öğrencilerin sıralamalarına uygun olarak tercih yapmaları gerekiyor. Üniversitenin geçmiş senedeki sıralamasını baz alarak puanlar da göz önünde bulundurulmalıdır.
YKS Tercih sıralaması nasıl olmalı?
Tercih yaparken sıralama için aralığı geniş tutabilirsiniz. 20.000 sıralaması olan bir öğrenci için 5 bin öncesi ve 5 bin sonrası aralık oluşturulabilir. 200.000 sıralaması olan öğrenci için ise 50.000 öncesi ve 50.000 sonrası aralığında tercih oluşturulması tavsiye ediliyor.
4 Yıllık Kazandığımı Nasıl Anlarım
Ösym Branş Sıralaması Nasıl Öğrenilir