Yoğun bakımdaki hasta, hayati fonksiyonları bozulmuş ve sürekli tıbbi gözetim ve desteğe ihtiyaç duyan bir hastadır.

Hasta durumu kritik olmaya başladığı zaman yoğun bakıma alınır. Doktorlar her gün hastanın kurtulma ve ölüm oranlarını belirli tahlillere göre hesaplar. Yoğun bakımda yatan hasta ilk günden itibaren yaşama şansı yükseltilmeye çalışılır. Eğer hastada alttaki belirtiler görülmeye başlanırsa ölüm oranı artar.

  • Az sayıda kalbi çarpıyorsa,
  • Oksijen seviyesi düşüyorsa,
  • Tansiyon sürekli değişiyorsa,
  • Solunumu düzensizse,
  • Sodyum ve potasyum değerleri çok düşük ya da çok yüksekse,
  • Bilinç kaybı yaşanıyorsa,
  • İdrar üretimi azalarak böbreklerin fonksiyonlarını yerine getiremiyorsa,
  • Kan basıncı düşükse

Yoğun Bakımdaki Hasta Neden Uyanmaz?

Yoğun Bakımdaki Hasta

Hastanın durumunu kontrol altında tutmak ve olası durumlarda anında müdahale etmek için kritik durumda olan hastalar yoğum bakıma alınırlar. Yoğun bakımdaki hasta sürekli uyur. Bunun sebebi ise hastanın bilinç düzeyinin kontrol altına alınması içindir.

Hastalarının beyin fonksiyonların dinlenmesi ve yapay solunum cihazının daha etkin çalışması için uyutulması gerekir. Ağrı kesici ve sakinleştirici ilaçlar kullanılarak uyutulan hasta gün içerisinde çok fazla uyanmaz.

Yoğun Bakımdaki Hastanın Vücudu Neden Şişer?

Yoğun bakımda tedavisi süren hastaların bazılarında vücudunun şiştiği gözlemlenir. Bu durum kılcal damarların sıvı sızdırmasından kaynaklı vücutta ödem meydana gelir. Ödemin meydana gelmesiyle birlikte vücut şişmeye başlar. Çünkü sızan sıvı damar çevresinde ya da dokularda birikmeye başlar bu durumda ödeme sebep olur. Özellikle bu durum kalp krizi geçiren, karaciğer ve böbrek hastalarında sıkça meydana gelir

Yoğun Bakımdaki Hastanın Tepki Vermemesi

Yoğun Bakımdaki Hasta

Yoğun bakımdaki hastaların bilinçlerinin kontrol edilmesi ve birçok fonksiyonun gerçekleşmesi için uyutulması gerekir. İlaçlar sayesinde uyutulan hasta tepki vermez. Çevresinde olup bitenleri yarı açık bilinçle duyabilir ancak derin uyutulma yapıldıysa asla tepki vermez. Hastanın tepki vermemesi korkulacak bir konu değildir. Bu yüzden sakin kalmalı ve hasta tepki vermese bile yanında pozitif, olumlu konuşmalar yapılmalıdır.

Yoğun Bakımda Hastanın Ellerin Bağlanması

Yoğun bakımda olan hastaların psikolojik bir durumdan kaynaklı kendine zarar vermemesi için ellerin bağlanması gerektiği bir kesim için söylenir. Ancak bu durumu onaylayan çok az kişi vardır. Eğer hastanızın elleri bağlanmışsa hemen bir kaç doktor ve hemşireyle görüşerek neden yapıldığını sormanız gerekir. Nedenini öğrendikten sonra hasta yakını olarak ellerinin açılmasını talep edebilirsiniz.