Yükselen üçgen formasyonları teknik analizlerden biridir. Yatırımcıların merak ettiği yükselen üçgen formasyonun ne olduğunu sizler için derledik.
Yükselen üçgen formasyonunda kısa vadeli yatırımlarda 4 saatlik grafiklerin kullanılması, uzun vadeli yatırımlarda ise 1 saatlik grafik kullanımı yatırımcılar için daha uygun olacaktır. Yükselen üçgen formasyonu düşen bir trendin dip kısımlarında görülmektedir. Dip seviyelerinden sonra trendin yükselmesi ama belirli bir sınırı geçemeyerek dalgalanma oluşması ile gerçekleşir. Belirli bir sınırı geçemeyen bu trend destek seviyesini kırar ve yükselişe geçer.
Destek seviyesini kırmadan önce üçgen sembolünü grafik üzerinde görebilirsiniz. Dip kısımlarından yükselen trend üçgenin tabanını oluşturur. Dalgalanmalarda meydana gelen tepeler üçgenin bir diğer kısmını, dalgalanmalardaki dipler ise üçgenin bir diğer kısmını oluşturmaktadır. Örneklerle baktığınız zaman demek istediğimizi net bir şekilde anlayabilirsiniz.
İkili Dip Formasyonu Nedir, Örnekleri
Yükselen Üçgen Formasyonu Hedefi
Yükselen üçgen formasyonu düşen bir trendin dip kısımlarında meydana gelmektedir. Dip kısımlarından yükselmeye başlayan trend belirli bir sınırı geçemez. Ve dalgalanma meydana gelir. En sonunda destek seviyesini kırarak yükselişe geçer.
- Yükselen üçgen formasyonunda hedef ise üçgenin taban yüksekliği alınır. Ve bu yükseklik kadar trendin yukarı çıkması beklenmektedir.
Yükselen Üçgen Formasyonu Formülü
Üçgen formasyonları oluştuğu zaman fiyatlar belirli aralık kadar düşer ve yükseliş yaşar. Üçgen formasyonlarında fiyatın gideceği yön tahmin edilemez. Üçgen ne zaman kırılırsa o zaman yön belirlenir. Üst çizgiyi kırarsa yükselen üçgen formasyonunu gerçekleştirir. Eğer trendin kapanış fiyatı üçgenin dışında gerçekleşirse yükselen üçgen formasyonu kırılmış demektir. Üçgen formasyonlarında kırılma seviyelerini hesaplamak için genellikle kullanılan bir formülü sizler için paylaşacağız.
- Fiyat Aralığı: 1/3 x Zaman formülünü kullanarak üçgenin kırılma seviyesini elde edebilirsiniz.
Daralan Üçgen Formasyonu
Daralan üçgen formasyonunda fiyatın hangi yöne gideceği belirsizdir. Destek noktasını yukarı yönde kırarsa bu formasyon yükseliş şeklinde yorumlanır. Eğer formasyon aşağı yönde kırılırsa bu ise trendin düşeceğini göstermektedir.
Daralan üçgen formasyonunda dip fiyatlar yükselirken tepe fiyatları yavaş yavaş düşüş yaşamaktadır. Ve grafikte daralan bir üçgen gözükmeye başlar. Tepe ve dipler arasında bulunan mesafe ne kadar daralırsa kırılma yaşanması o kadar artar. Kırılma yaşandıktan sonra daralan üçgen formasyonu tamamlanır ve trendin hangi yöne gideceği belli olur.
Eşkenar Üçgen Formasyonu
Üçgen formasyonun da yön belirtisi yoktur. Eşkenar üçgen formasyonunda kenarlar eşit olacak şekilde üçgen formasyonun tamamlanmasıdır. Üçgen formasyonunda oluşan dalgalanmalarda tepe kısımları gittikçe düşer, dip kısımlar ise yükselir. Tepe noktası ile dip noktasını birbirine yaklaştığı zaman kırılma gerçekleşmektedir. Kırılma hangi yöne gidecekse trend o yönde işlem görür. Üçgenin tabanı kadar fiyatlarda hareketlilik yaşanır.
Formasyonların gerçeklik düzeyleri %100 değildir. Bozulma olasılıklarını göz önünde bulundurmanız gerekir. Kırılma ve destek noktaları formasyonlarda önemli noktalardan biridir.
Fincan Kulp Formasyonu Nedir, Örnekleri
Flama Bayrak Formasyonu Nedir, Örnekleri
Obo Formasyonu Nedir – Obo Kuralları ve Çizimi