Yatırımcılar grafik analizi ve teknik analizleri merak etmektedir. Teknik analizlerden birisi olan ikili dip formasyonunu sizler için derledik. Örneklerle birlikte en açıklayıcı formasyon yazılarını sitemizde bulabilirsiniz.

İkili dip formasyonu için trendin belirli bir düşüş yaşaması gerekmektedir. Belirli bir trend düşüş yaşadıktan sonra dip yaşaması gerekmektedir. Belirli bir trend düşüş yaşadıktan sonra dip noktasına ulaşır. Kısa bir süre düzeltme yükselişi yaşanır. Bu yükseliş sınırlı derecede gerçekleşir ve tekrar dip noktasına geri çekilir. İlk dip noktası ile ikinci dip noktası neredeyse aynı fiyatta olmaktadır. İkinci dip oluştuktan sonra tekrar düzeltme yükselişi yaşanır. Direnç bölgesinin üstünde kırılma yaşandığı takdir de ikili dip formasyonu tamamlanmış olur. Sizler için birkaç örnekle bu formasyonu daha net kavramanızı sağlayacağız.

Fincan Kulp Formasyonu Nedir, Örnekleri

İkili Dip Formasyonu Nedir

İkili Dip Formasyonu Sonrası Ne Olur

İkili dip formasyonu yükseliş trendin sinyali olabilmektedir. İkili dip formasyonunda düşüş yaşayan trend ilk dibi gördükten sonra düzeltme yükselişinin ardından tekrar dip bölgesine geri çekilir. Geri çekildiğinde ikinci dibi oluşturur. İkinci dip ile birinci dip her zaman aynı yerde olmak zorunda değildir. İkinci dip oluştuktan sonra düzeltme yükselişi yaşanır. Eğer bu yükselişi kırarsa ikili dip formasyonunu oluşturur. Ve düşüş yaşadığı kadar yükselişe geçmektedir.

İkili dip formasyonundan sonra yükseliş beklenir. Her zaman durum bu şekilde olacak diye bir durum yoktur. Formasyonun bozulma ihtimalini göz önünde bulundurmanız gerekir.

İkili Dip Formasyonu Sonrası Ne Olur

M Formasyonu Sonrası

İkili dip formasyonun birde tam tersi M formasyonu vardır. İkili tepe formasyonu olarak ta görülebilir. Yükselen bir trendin sonunda meydana gelmektedir. M formasyonun oluşması için iki tepe oluşması gerekir. Bu iki tepenin oluşması genellikle 2 veya 3 ay sürmektedir. İki tepe noktası aynı noktada olmayabilir. Yüksek hacimle işlem olduğu için iki tepe noktası aynı noktada olması nadiren görülür. Teperler arasında yükseklik farkı olabilir. Yükselen trend tepe noktasına ulaştığında bir düşüş yaşanır. Düşüş yaşandıktan sonra bu trend geri yükselir. Ve dip noktasına geri çekilir.

  • Destek seviyesi kırıldığı zaman M formasyonu gerçekleşir. Destek seviyesi kırıldıktan sonra yükseliş kadar düşüş yaşanır.

3 lü Dip Formasyonu

3’lü dip formasyonları çift dip formasyonu ile aynı özellikleri gösterir. Düşen bir trendin sonunda meydana gelmektedir. İkili dip formasyonunda olduğu gibi 3’lü dip formasyonlarında da üç tane dip meydana gelmektedir. Direnç seviyesi kırıldığı takdir de formasyon tamamlanarak yükseliş meydana gelir. 3’lü dip formasyonu ikili dip formasyonuna göre daha sert bir şekilde yükseliş yaşamaktadır.

Yükselen Tepe Formasyonu

Yükselen veya düşen trendlerin sonunda meydana gelen formasyonlardan biridir. Yükselen bir trendin sonunda oluşan çift tepe formasyonlarının ardından yükseldiği miktarda düşüş beklenir. Düşen trendin sonunda meydana gelen ikili dip formasyonun sonunda ise yükseliş beklenir.

  • Yükselen bir trendin sonunda meydana gelen M formasyonu yani çift tepe formasyonun ardından yükseliş kadar düşüş beklenmektedir.

W Formasyonu Sonrası

İkili dip formasyonu ya da çift dip formasyonları W harfine benzetilmektedir. Yükselen bir trend dip noktasına ulaşır. Düzletme yaşayarak hafif yükselir ve tekrardan dip noktasına devam etmektedir. İkinci defa dip noktasına ulaşan bu trend destek seviyesini kırdığı zaman W formasyonunu gerçekleşir. Peki W formasyonu gerçekleştikten sonra ne olur?

  • W formasyonu gerçekleştikten sonra yaşadığı düşüş seviyesi kadar yükseliş beklenir.

Bu formasyonların gerçekleşme oranı %100 değildir. Formasyon tamamlansa bile grafik farklı yönde gerçekleşebilir. Bu yüzden Stop Loss seviyenizi iyi belirlemeniz gerekir.

Flama Bayrak Formasyonu Nedir, Örnekleri

Obo Formasyonu Nedir

Tobo Formasyonu Nedir

Kripto Para Mağdurları

Comments are closed.