Kışa girerken alabileceğiniz doğalgaz yardımı için e-devlet sistemi üzerinden başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşlar için ‘’Doğalgaz Tüketim Desteği’’ sunulmaktadır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapmış olduğu açıklamaya göre Aile Destek Paketi programının bütçesi 40 milyar TL’ye yükseltildi. Aile Destek Paketi içerisinde Doğalgaz Tüketim Desteği de yer alıyor. Yeni sosyal paketin bütçe artışı ile birlikte vatandaşa ödenecek nakdi yardımında miktarı artırılmış oldu. Aile Destek Paketi’nden yararlanma hakkı tanınan vatandaşlara kış ayları boyunca doğalgaz desteği de verilecek. Doğalgaz yardımı için başvuru yapılabilecek bir diğer adres ise illerdeki yerel yönetimlerdir. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarafından ‘’askıda fatura’’ gibi yardım kampanyaları düzenlenmektedir. Aynı şekilde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları da doğalgaz faturaları için destek sağlamaktadır.

E-Devlet Üzerinden Doğalgaz Destek Başvurusu

E-Devlet Üzerinden Doğalgaz Destek Başvurusu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşlara sunulan doğalgaz desteği 415 ile 1.150 TL arasında değişiyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal destek paketi ödemelerine zam yapıldığını açıkladı. Yeni dönemle birlikte doğalgaz tüketim desteği ödemelerinin 900 TL ile 2 bin 500 TL’ye yükseltilmesine karar verildi. Aile Destek Paketi kapsamında verilen nakdi destek bireysel değil; hane içerisindeki bireylerin tümünü kapsamaktadır. Bu nedenle nakdi destek miktarı, hane içerisindeki kişi sayısına göre belirlenmektedir. 1-2 kişinin yaşadığı hane için en düşük doğalgaz desteği 900 TL olurken; 5 ve üzeri kişinin yaşadığı hane için 2 bin 500 TL nakdi destek verilmektedir.

  • Doğalgaz Tüketim Desteği başvuru işlemleri için ilk adım e-devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifreyle giriş yapılmasıdır. E-devlet şifresi bulunmayan vatandaşlar PTT üzerinden şifre temin edebilir.
  • E-devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sayfasına gidilmelidir. Ana sayfanın sol kısmında yer alan Bakanlıklar sekmesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Diğer yöntem ise ana sayfadaki arama bölümüne ‘’Doğalgaz Tüketim Desteği’’ ifadelerinin yazılarak aratılması olacaktır.
  • Doğalgaz Tüketim Desteği, yukarıda da belirttiğimiz gibi Aile Destek Paketi içerisinde yer almaktadır. Aile Destek Paketi başvurusu onaylanan vatandaşların yeniden doğalgaz desteği talebinde bulunmasına gerek yoktur. Sadece Doğalgaz Tüketim Desteği’nden yararlanmak istiyorsanız başvuru işlemine devam etmeniz gerekmektedir.
  • Doğalgaz Tüketim Desteği başvuru formunun eksiksiz ve doğru şekilde tamamlanarak onaylanması gerekmektedir.

Doğalgaz Yardımı Başvuru Şartları Nelerdir?

Doğalgaz tüketim desteği sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ve mavi kart sahiplerine tanınan bir haktır. Yabancı uyruklu kişilerin başvuruları değerlendirmeye alınmaz.

  • Başvuru yapan vatandaşın doğalgaz desteği istediği il/ilçe veya belde de ikamet etmesi şartı bulunmaktadır. İkamet kaydının bulunduğu il/ilçe için doğalgaz desteği sağlanır. Örneğin ikamet kaydınız Adana’da olmasına rağmen; İstanbul’da yaşıyorsunuz. Başvurunuz onaylanırsa doğalgaz desteği İstanbul için verilmez.
  • Doğalgaz aboneliğinin başvuru sahibinin adına düzenlenmiş olması gerekmektedir. Doğalgaz faturasının mesken abone grubu içerisinde bulunması ve fatura sayacına bağlı olması şartı aranmaktadır.
  • Doğalgaz tüketim desteği sadece ihtiyaç sahiplerine verilmektedir. Bu yüzden hane içerisindeki kişi başına düşen aylık gelir seviyesinin tespit edilmesi gerekir. Hane başına düşen aylık gelirin asgari ücretin 3’te 1’ine tekabül etmesi gerekmektedir. Yani, kişi başına düşen gelirin 1.833 TL’nin altında olması şartı aranır.

Belediye ve Vakıflardan Doğalgaz Yardımı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından doğalgaz tüketim desteği alamayan vatandaşlar il/ilçe belediyeleri aracılığı ile yardım talep edebilir. Yerel yönetimlerin ihtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik yardım programları bulunmaktadır. Başvuru işlemlerinin belediyeleri bizzat ziyaret ederek gerçekleştirilmesi gerekir. Askıda fatura gibi seçenekler ile doğalgaz faturanıza hayırsever vatandaşların karşılama imkanı sunulmaktadır. Aynı şekilde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları da düzenli gelir sahibi olmayan ve sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşlara nakdi destek vermektedir.