Çevre Dostu Kripto Paralar hakkında detaylı bilgilendiriyoruz. Enerji Dostu Kripto Paralar ve Yeşil Enerji Kullanan Coinler hangileri işte detayları.
Küresel ısınma, buna bağlı iklim değişiklikleri, ormanların yok olması gibi pek çok faktör, insanları çevreye ve doğaya karşı duyarlı hale getirmiştir. Dünya genelinde başlatılan çevreci yaklaşıma kripto para borsaları da dahil olmuştur.
Kripto para madenciliği, bilindiği gibi oldukça yüksek enerji tüketimi ile çalışır. Bu madenciliğin yapılması için yüksek miktarda enerjiye ihtiyaç vardır ve bu da karbon ayak izi oluşturarak, fosil yakıt kullanımını arttırır. Bu durum çevreye olumsuz etki sağlar. Hatta Elon Musk tarafından atılan Twitte de benzeri bir açıklama yapılmıştır. Elon Musk, artık Tesla için ödemeleri Bitcoin ile kabul etmeyeceğini ve bu sayede karbon ayak izini azaltmayı umduğunu söylemiştir.
Bütün bu gelişmeler kripto paraları çevreci ve daha az enerjili bir yaklaşımla işlem yapmaya yöneltmiştir. Son dönemlerde ortaya çıkan çevre dostu kripto paralar ve bunların projelerine olan yoğun ilgi, bu tür projelerin 2022 yılında daha fazla önem kazanacağının bir göstergesidir.
Çevre dostu coinler
Çevre dostu coinler, kripto paralar iki farklı sistemle çalışıyor. Bunlardan birincisi POW adı verilen emek ispatı yöntemidir. Bitcoin bu yöntemle çalıştığı için oldukça büyük enerji sarfiyatı görülür. Yine aynı sistemle çalışan Ethereum ise yeni yapacağı 2.0 güncellemesiyle artık daha az enerji harcayacağını ve ikinci bir model olan POS ile işlem yapacağını açıklamıştır.
POS ise hisse ispatı adı verilen yöntemdir ve diğerine göre çok daha az enerji harcanır. Blochkhain ağında işlem yapan kripto paraların daha az enerji harcaması, enerji dostu olduğu anlamına gelir. Bu nedenle POS sistemini kullanan kripto paralar enerji dostudur diyebiliriz. Her geçen gün sayıları artan enerji dostu kripto paralar hangileri ve bunu nasıl sağlıyorlar, detaylı olarak açıklayalım;
- Cardano, eşler arasında kontrol edilen hem bir para birimi olan hem de dijital kontrol sağlayan bir kripto paradır. Cardano saniyede 1000 işlem gerçekleştirme kapasitesine sahiptir. POS sistemiyle çalıştığı için daha az enerji harcayarak daha çok işlem yapma ve verimli bir ödeme sistemi oluşturma amacındadır.
- Stellar yani XLM, geleneksel bankacılık işlemleri ile dijital paralar arasında bir köprü oluşturan kripto paradır. Bu işlemi yaparken en az enerjiyi sağlamayı amaçlar. Her bir işlemi onaylamak için yalnızca belirlenen sayıda node kullanılır ve bu da enerji verimliği sağlar.
- IOTA yani MIOTA, işlem başına minimum enerji harcayan kripto paralardan biridir. Sabit bir kripto para olmasına rağmen oldukça düşük enerji kullanması ve şu anda kullandığı enerjinin de %95 oranında azaltılabilir olması, bu para birimini enerji dostu kripto paralar arasına dahil etmiştir.
- EOS, Etherum’un başlıca rakiplerinden biridir. Saniyede bir milyon işlem gerçekleşmeyi amaçlayan bu ağda DPOS adı verilen ve POS sisteminin gelişmiş aşaması kullanılmaktadır. Bu özellik her 0,5 saniyede blok oluşturulmasına ve daha az enerji harcanmasına imkan sağlar.
- Ripple yani XRP, eşler arası merkeziyetsiz bir ağdır ve dünyadaki, tüm para birimleri arasında para transferine izin verir. Bu ağda bir işlem yapılmadan önce ağın %80’i tarafından onaylanmalıdır. Bu nedenle XRP de çevre dostu kripto paralar arasında yer alır.
- Algo, blokları doğrulamak için POS mekanizmasını kullanır ve bir madencilik süreci gerektirmez. Bu nedenle en az enerji harcayan kripto paralar arasında yer alır.
- SolarCoin yani SLR, dünya nüfusunu güneş enerjisi kullanmaya ve üretmeye teşvik etmeyi amaçlar. Bu sistem güneş enerjisi kullanılarak elde edilen her megawatt/saat için 1 SLR Coin vermektedir. Bu sayede bütün gezegene fayda sağlayan SLR coin yalnızca enerji açısından verimli olmakla kalmayıp üretilen güneş enerjisi ile de sıfır karbon ayak izine yaklaşmaktadır. Çünkü güneş enerjisi ile üretilen enerji, ağın ihtiyaç duyduğundan daha yüksektir.
- Chia yani XCH, çevre dostu ve sürdürülebilirliğe odaklanmış olan bir projedir. Bu sistemde emek ispatı POS yerine uzay zamanı ispatı olan POST kullanılır. 2017 yılında kripto para madenciliğinde aşırı enerji kaybına karşıt olarak çıkarılan bu para birimi de kullandığı sistem sayesinde çevre dostu kripto paralar arasında yer alır.
- Elrond, iklim değişikliği için oluşturulmuş olan bir para birimi olarak görülüyor. Bunun nedeni ise saniyede 15.000 işlem yapabilme kapasitesine sahip olmasıdır. Bu verimlilikte işlem gücüne sahip olması, çevre dostu olmasını sağlar.
- Tron, birçok programlama dilini destekleyerek içerik oluşturucuların, içeriklerinden para kazanmasına imkan sağlayan bir ağdır. Eşler arası bir platform özelliğinde olan Tron’un çevreci olması, oluşturulan içeriklerin doğrudan blok zinciri üzerinde paylaşılmasına imkan sağlamasından ve bununla birlikte verimli işlem yapılmasından kaynaklanır.
- Bitgreen, çevre dostu olan eylemleri teşvik etme amacıyla, topluluk odaklı olarak kurulan bir projedir. Bu projede amaç çevre dostu tüketim alışkanlığı kazandırmaktır. Bunun için örneğin gönüllü projelerde çalışanlar ya da sürdürebilir kahve satın alanlara BITG coin kazandırır.
Daha fazla ilgili içerik;
Yenilenebilir enerji coinleri
Yenilenebilir enerji coinleri, doğaya daha az fosil yakıt salınımı yapılması, karbon salınımının daha az olması ve havanın daha az kirletilmesi olarak tanımlanabilir. Enerji üretilirken ortaya çıkan atıklar, doğanın ve çevrenin zarar görmesine neden olmaktadır. Kripto paraların da yüksek enerjiler ile üretilmesi ve işlem yaparken enerji tüketmeleri, çevreye olan zararı arttırmaktadır. Bu nedenle Yeşil Enerji kullanan yani enerjisini kendisi üreten ya da çok az enerji tüketen kripto para birimleri ortaya çıkmaya başlamıştır. Şu anda en fazla ilgi gören yeşil enerji kullanan coinler şöyledir;
- HBAR, ilk nesil olarak çıkarılan blockhain ağındaki performans düşüklüğü ve istikrasızlık gibi sorunların çözüm için üretilmiştir. Ekosistemin daha adil ve verimli çalışmasını sağlayan bu para birimi, düşük enerji kullanımı ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır.
- Nano kullanımı madenciliğine dayanmayan, ücretsiz olarak kullanılan bir kripto para birimidir. Fikir birliğine ulaşmak için oylama sistemini kullandığından, harcadığı enerji de oldukça düşüktür. Nano, en düşük karbon izlerinden birine sahip olan bir para birimidir.
- Energy Web Token, enerji sektöründe uygulama geliştirmeyi kolaylaştıran bir projenin para birimidir. Projede doğrudan ödeme işlemlerine odaklanılmadığı ve yazılım geliştiricileri ile satıcılara yöneldiği için enerji sektöründe verim oluşturma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle yeşil enerji kullanan coinler arasındadır.
En az enerji harcayan Coinler
En az enerji harcayan coinler, daha az enerji harcayan kripto paralar, 2022 yılında çok daha ön planda olacağa benziyor. Uzmanlar ve ünlü yatırımcılar tarafından çevreye ve yeşil enerjiye verilen önemin artması, bu kripto paralara olan ilginin de artmasını sağlıyor. Madenciliğe bağlı olmayan çok sayıda kripto para geliştiriliyor ancak bunlar arasında en çok ön plana çıkan yani 2021 yılında daha az enerji harcayan kripto paralar Cardano, Stellar, Ripple, Tron ve Eos olarak kaşımıza çıkıyor.
Ethereum 2.0 güncellemesinin gelmesi de Ethereum ana ağında kullanılan enerjinin büyük oranda azaltılacağı anlamına geliyor. Ethereum bu geliştirme ile madenciliği bırakıp daha az enerji tüketmeyi amaçlıyor.